Nationale parken in IJsland

Nationale parken in IJsland

IJsland staat bekend om haar ongerepte natuur en indrukwekkende landschappen. Nergens is deze natuur zo aanwezig als in de nationale parken. Het eiland telt 3 nationale parken: Thingvellir National Park, Snaefellsjökull National Park en Vatnajökull National Park. De natuur en het landschap zijn er compleet uniek. Van geisers en gletsjers tot vulkanen en lavagrotten, van zwarte stranden en rivieren tot groene bossen en bergen. Ontdek de verschillende activiteiten en must-see’s van deze nationale parken!

Thingvellir National Park

Thingvellir National Park

Het Thingvellir National Park is het bekendste en oudste natuurpark in IJsland. Het park werd in 2004 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Thingvellir bevindt zich langs de Golden Circle, een panoramische autoroute die je langs de populairste plekjes van IJsland gidst. Het is een speciale plek omdat de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen er samenkomen. Veel mensen trekken hiernaartoe om te snorkelen of duiken, want in de Silfra kloof in het natuurpark zwem je letterlijk tussen 2 continenten.
Daarnaast is het park ook historisch van enorm belang voor de IJslanders. Het was de eerste plek waar de Vikingen hun parlement hielden. Dit parlement werd de Althingi genoemd en ontstond in 930 na Christus. Vandaag zijn de overblijfselen nog steeds zichtbaar.

Must-see’s

Je kan het Thingvellir National Park verkennen op een van de talloze wandeltochten doorheen het park. De wandeltochten nemen je ook mee langs enkele oude boerderijen, waarvan de ruïnes nog te zien zijn. Een groot deel van deze paden kunnen ook te paard afgelegd worden.
Naast de ruïnes van de oude boerderijen zijn er nog andere gebouwen te bezichtigen in Thingvellir. Zo is er Thingvallakirkja, de kerk van Thingvellir, met daarnaast een kleine boerderij. De boerderij werd in de jaren 1930 gebouwd als ‘cadeau’ voor het 1000-jarige bestaan van het ‘Althingi’ (parlement). Tegenwoordig is dit het zomerhuis van de IJslandse president.

Activiteiten

Duiken en snorkelen zijn de populairste activiteiten in Thingvellir. Dat gebeurt voornamelijk in de vallei van het park, waar de grens van de tektonische platen zich bevindt. Dit gebied wordt gekenmerkt door dramatische rotspartijen, poelen en rivieren. Het hoogtepunt is de Almannagjá scheur, met de Öxará rivier die daar doorheen loopt. In het zuidelijke punt van deze rivier ligt de Silfra kloof, een van de uniekste duikbestemmingen ter wereld. In deze kloof zwem je tussen de twee tektonische platen. Het water is zo helder dat je tot wel 100 meter diep kan kijken en de rijke onderwaterwereld kan bewonderen. Naast duiken en snorkelen zijn ook andere wateractiviteiten populair. Zo kan je bijvoorbeeld met een vergunning vissen in het nationaal park.
Als je het natuurpark voor meerdere dagen wil verkennen, kan je ook altijd kamperen in het park. Er zijn twee campings waar je met je mobilhome, caravan of tent kan verblijven.

Snaefellsjökull National Park

Snaefellsjökull National Park

Net zoals het Thingvellir National Park, bevindt het Snaefellsjökull National Park zich op de Golden Circle route. Het park is gelegen op het Snæfellsnes schiereiland in het westen van IJsland. Het is een minder bekend en minder bezocht nationaal park, maar zeker een bezoek waard. Je vindt er een imposante gletsjer, vulkaankraters en zwarte stranden. Dit impressionante en ruige gebied verken je het best te voet.
Je kent het Snaefellsjökull National Park misschien ook wel van één van Jules Verne’s bekendste romans ‘Naar het middelpunt der aarde’. Dit boek speelt zich voornamelijk af in het tot de verbeelding sprekende vulkanisch gebied van het natuurpark.

Activiteiten en must-see’s

In Snaefellsjökull National Park ligt het Buðahraun lavaveld. Het met mos bedekte terrein is een uniek en indrukwekkend landschap. Voornamelijk in de wintermaanden, wanneer het bedekt is met parelwitte sneeuw, zorgt het voor een buitenaards gevoel.
Ook de Djúpalónssandur- en Skarðsvík stranden zijn niet te missen bezienswaardigheden. Ze hebben een fascinerende geologie en adembenemende zeezichten. Dichtbij het Djúpalónssandur strand, waar je uitzicht hebt op de besneeuwde Snaefellsjökull vulkaan, vind je ook Lóndrangar. Dit zijn twee basaltzuilen die een overblijfsel zijn van een geërodeerde vulkaan. Een laatste must-see in het park zijn de indrukwekkende lavagrotten. De meeste hiervan zijn ontoegankelijk, maar in de zomer kan je de Vatnshellir grot bezoeken.

Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park

Vatnajökull is het grootste natuurpark van heel West-Europa. Net zoals het Thingvellir National Park is het UNESCO Werelderfgoed. In dit park kan je de indrukwekkende Vatnajökull gletsjer bezoeken. De gletsjer is 100 vierkante kilometer groot en op het dikste punt is het ijs wel 950 meter dik. Onder de gletsjer liggen valleien, bergen en plateaus, maar ook actieve vulkanen. Uit de gletsjer ontspringen ook talloze rivieren met ijskoud helder water.
In het Vatnajökull National Park bevindt zich ook de hoogste berg van het land, Hvannadalshnúkur, die als een baken aan de horizon ligt. Vanaf de Ringweg kun je de berg vanuit diverse hoeken aan de horizon zien liggen. Hou je van avontuur? Je kan de berg beklimmen met een georganiseerde tocht, waarbij je overnacht in een klein kampje.

Must-see’s

Het Vatnajökull National Park is de thuis van een van de weinige bossen in IJsland, het Bæjarstaðarskógur. Het is een prachtig gebied met voornamelijk berkenbomen, waar de kenmerkende lupines prachtig in bloei staan tijdens het voorjaar. Dit is dé perfecte omgeving voor een wandeling.

Activiteiten

Daarnaast kan je in het park genieten van (gletsjer)wandelingen en prachtige watervallen. Ook kan je ervoor kiezen om het natuurpark te ontdekken met de sneeuwscooter of huskyslee, of de indrukwekkende kratermeren te bezoeken. In het nationaal park kan je ook een sandur vinden. Dit is de IJslandse benaming voor het karakteristieke zwarte strand. Deze vlakte is bedekt met het sediment van de smeltwaterrivieren die hier (ooit) stroomden of nog steeds stromen. De kale vlakte zonder enige begroeiing geeft je het gevoel op een andere planeet te zijn.

Wil je zelf de buitenaardse schoonheid van deze nationale parken ontdekken?

IJsland Winter 7 dagen

Het noorderlicht in stijl

Een Nederlandstalige Nordic groepsreis langs de volledige zuidkust van IJsland. Ga op pad met Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse, en overnacht in de beste hotels per regio.

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & discover – zomer

Beleef een 5-daagse citytrip vanuit een centraal gelegen hotel in Reykjavík. Dagelijks maak je een begeleide busexcursie en ontdek je alle mooie locaties op dagafstand van de stad.

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & drive – zomer

Een 5-daagse citybreak met de allures van een rondreis. Vanuit Reykjavík verken je aan de hand van onze route-app de mooiste locaties van Zuidwest-IJsland

IJsland Zomer 9 dagen

Slow travel ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland

Gegarandeerd vertrek - Een begeleide ontdekkingsreis in het noorden van IJsland waarbij je volop de natuur in trekt onder begeleiding van lokale Vlaamse gids Leo Broers.

IJsland Zomer 10 dagen

De Westfjorden

Gegarandeerd vertrek - 10-daagse unieke, Nederlandstalige NORDIC-reis in kleine groep door de meest authentieke regio van IJsland. Met een 4x4 busje en onder leiding van onze professionele gids Leo Broers, ontdekken we de stiltegebieden en de grootste ongeschonden natuur van deze mystieke regio.

IJsland Zomer 11 dagen

IJsland Volledig

Een Nederlandstalig begeleide lentereis met Nordic-begeleiding. Alle indrukwekkende decors en vulkanische fenomenen rondom het eiland worden gecombineerd. De bezoeken, korte wandelingen, stops en busritten zijn perfect in balans waardoor dit een comfortabele en relaxte hotelreis is.

IJsland Zomer 12 dagen

Woestijnen, hooglanden en vulkanen

Gegarandeerd vertrek - Nederlandstalig begeleide Nordic groepsreis die heel wat hoogtepunten in de IJslandse hooglanden en langs de ringweg combineert

IJsland Zomer 11 dagen

Zeereis rondom IJsland in 11 dagen

Mystieke bergen, machtige geisers en desolate dorpjes: tijdens deze expeditie naar IJsland rijgen de hoogtepunten zich aan elkaar.

IJsland Zomer 9 dagen

Zeereis rondom IJsland in 9 dagen

In het spoor van de Vikings omvaren we het hele eiland, van de kosmopolitische hoofdstad tot ongerepte fjorden.

IJsland Zomer 8 dagen

Zuid-IJsland

Een 8-daagse individuele rondreis met gewone huurauto langs alle hoogtepunten van Zuid-IJsland. Een gevarieerde reis met tijd voor korte wandelingen en ontdekking van de zuidkust.

IJsland Zomer 9 dagen

De 2 windstreken van IJsland

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes dat ook wel ‘klein IJsland’ genoemd wordt en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland

IJsland Zomer 10 dagen

De 3 windstreken van IJsland

Tijdens deze rondreis verken je 3 IJslandse regio’s en volg je in grote lijnen de ringweg die zeer veel hoogtepunten rondom het eiland verbindt

IJsland Zomer 14 dagen

De 4 windstreken van IJsland

Ontdek 4 IJslandse regio’s: volg de ringweg naar het zuiden, oosten en noorden en verken als kers op de taart ook het schiereiland Snæfellsnes

IJsland Zomer 17 dagen

De 5 windstreken van IJsland

Ontdek de hoogtepunten van 5 IJslandse regio’s in deze meest complete rondreis rondom het eiland, inclusief de regio van de Westfjorden

IJsland Zomer 13 dagen

IJsland in slow motion

Verken 3 IJslandse regio’s tijdens deze belevingsreis die we speciaal samenstelden voor iedereen die wil onthaasten en reizen op een rustig tempo