Het beste van IJsland met 4×4

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen
vanaf € 3985 p.p.
Contacteer ons

Hoewel een 4×4 auto niet noodzakelijk is om een indrukwekkende IJslandreis te beleven, biedt het vooral de mogelijkheid om dieper het binnenland in te trekken en op plaatsen te komen die niet toegankelijk zijn voor gewone personenauto's. Het binnenland, de zogeheten F-wegen, mag je enkel betreden met een 4x4 auto.

Dankzij onze jarenlange ervaring combineren we in deze bijzondere reis de meeste hoogtepunten langs de ringweg met de absolute toppers in het binnenland én een aantal verborgen parels.

De route leidt je langs stenige binnenlandwegen met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met een hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.
Je krijgt alle facetten van IJsland te zien met voldoende tijd om op een rustige manier de ruime variatie aan landschappen te ontdekken.

Een langere wandeling maken, eens relaxen in één van de warmwaterbronnen of een paar excursies inlassen, behoren eveneens tot de mogelijkheden en vind je terug in onze reis-app met voorbeeldroutes en tips voor te bezoeken bezienswaardigheden.

Liever met een camper onderweg? Deze reis kan ook gereserveerd worden op basis van een 4×4 camper.

Vertrekdata

LAST MINUTE PROMO: ontvang twee gratis excursies per persoon op onze vaste afreisdata (zodiac excursie in Jökulsárlón (t.w.v. €120 p.p.) & een walvistocht te Húsavik (t.w.v. €90 p.p.)

Hoogtepunten van de reis

 • Kjölur postroute
 • Geothermische gebied van Mývatn
 • Buitenaardse landschappen rond Askja
 • Kleurrijke ryolietgebergten van Landmannalaugar
 • Indrukwekkende kraterrij van Laki
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Golden Circle: Þingvellir, Geysir en Gullfoss

01. Dag per dag

Vandaag begint je reis naar IJsland! Na aankomst op de luchthaven haal je de auto op en gaat het avontuur echt beginnen!

Al naar de eerste paar kilometers kom je in contact met de natuurpracht van IJsland. Je reist via het vulkanische schiereiland Reykjanes en eventueel de Blue Lagoon, met behulp van onze advies route met tips voor stops, naar jouw eerste overnachtingsplaats. Je slaapt vannacht in de omgeving van Selfoss.

Extra bij te boeken: toegang tot de Blue Lagoon

— Lees meer —

Vandaag ga je een aantal bekende locaties van IJsland bezichtigen, die op ieders 'to do' lijstje staan.
Je bezoekt het þingvellir Nationaal Park, dat zeer bijzonder is door zijn ligging pal op de Mid-Atlantische breuk. Deze breuk scheidt het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Tijdens je wandeling ben je op één van de weinige plaatsen op onze planeet waar je dit fenomeen van zo dichtbij kunt zien.

Volg de breuklijn en bereik het Geysir gebied. Sta vol indrukwekking te kijken hoe hier met enige regelmaat het hete water metershoog de lucht in wordt gespoten. Maak ook tijd om de Gullfoss waterval te bekijken. De waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Bij de Gullfoss sta je aan het begin van de indrukwekkende Kjölur route. Via deze Kjölur hooglandroute rij je tot aan Kerlingarfjöll.

Overnachting: Kerlingarfjöll mountain resort

— Lees meer —

In de ochtend heb je tijd om het gebied van Kerlingarfjöll te verkennen. Hierna vervolg je de Kjölur postroute. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap. Je kijkt je ogen uit naar de ongerepte natuur.

Tijd over om te genieten in een hotwaterspring? Ga dan naar Hveravellir.

Wees voorbereid op een hobbelige, stenige weg. Je snelheid gaat dus zeker omlaag vandaag.

Overnachting: Hotel Varmahlid

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen bereik je Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Zeker een korte stop waard! Je rijdt door richting het Mývatn meer; een bijzonder gebied.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

Overnachting: Vallakot farmhouse

— Lees meer —

Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eendensoorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volg je de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups; dit zijn enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden, waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

Overnachting: Guesthouse Skjöldólfsstadir / Fjalladýrð *

— Lees meer —

Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid van het gebied was deze omgeving, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Verderop bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het is gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. De lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

Overnachting: Guesthouse Skjöldólfsstadir / Fjalladýrð *

— Lees meer —

Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties, bereik je weer enige beschaving.
Bij de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

Overnachting: 1001 Nott

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt één van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de terugweg, waardoor je verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Het zorgt voor een slow travel gevoel.

Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt ervoor dat het nodige eten wordt meegenomen en vertrekt voor een 4- of 5-uur durende tocht naar één van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we je naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

Overnachting: 1001 Nott

— Lees meer —

Het fjordensysteem brengt je naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Voordat je de ijsmassa bereikt, bezoek je een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste voorbeeld. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

Overnachting: Hotel Jökull / Lilja guesthouse *

— Lees meer —

Het Skaftafell Nationaal Park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

Overnachting: Stracta Apartments Orustustaðir

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die je vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, waar je een 360° graden uitzicht hebt over de omgeving. Met wat geluk zie je de kraterrij die is gevormd door een spleeteruptie aan het einde van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht op de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht ga je 2 rivieren doorwaden met de auto. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren, als je deze reis maakt met het kleinste type 4×4 auto (= een type voor 2 personen). Deze excursie is ook een goede optie als je liever zelf niet door deze 2 rivieren wenst te rijden.

Deze excursie (€260,- p.p.) heeft het karakter van een privé-tocht, doordat er maximaal 12 deelnemers zijn. De gespecialiseerde gids brengt je naar de Laki kraters en toont en vertelt je onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Overnachting: Stracta Apartments Orustustaðir

— Lees meer —

Over een stenige route trek je opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereik je het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren. Weer een indrukwekkend landschap van IJsland.

Overnachting: Highland Center Hrauneyjar

— Lees meer —

Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

Overnachting: Highland Center Hrauneyjar

— Lees meer —

Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en bars maken het een echte slenterstad.

Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

Overnachting: Hotel Skuggi

— Lees meer —

Vandaag is de laatste dag aangebroken van jouw IJsland reis. Na het inleveren van de huurauto op de internationale luchthaven kan de terugvlucht beginnen. Terwijl het vliegtuig IJsland verlaat, is het een ideaal moment om terug te denken aan alle mooie plekken die je hebt gezien.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen Dacia Duster of gelijkwaardig
29.06 t.e.m. 13.07.2024 volgeboekt
06.07 t.e.m. 20.07.2024 volgeboekt
13.07 t.e.m. 27.07.2024 volgeboekt
20.07 t.e.m. 03.08.2024 volgeboekt
27.07 t.e.m. 10.08.2024 volgeboekt
03.08 t.e.m. 17.08.2024 volgeboekt
10.08 t.e.m. 24.08.2024 volgeboekt
17.08 t.e.m. 31.08.2024 volgeboekt
24.08 t.e.m. 07.09.2024 volgeboekt
afreizen eind augustus en begin september prijzen op aanvraag

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Toyota Landcruiser of gelijkwaardig
29.06 t.e.m. 13.07.2024 volgeboekt
06.07 t.e.m. 20.07.2024 volgeboekt
13.07 t.e.m. 27.07.2024 volgeboekt
20.07 t.e.m. 03.08.2024 volgeboekt
27.07 t.e.m. 10.08.2024 volgeboekt
03.08 t.e.m. 17.08.2024 volgeboekt
10.08 t.e.m. 24.08.2024 volgeboekt
17.08 t.e.m. 31.08.2024 volgeboekt
24.08 t.e.m. 07.09.2024

volgeboekt

afreizen eind augustus en begin september prijzen op aanvraag

Meer informatie bij deze prijstabel

> Van 29.06.2024 t.e.m. 24.08.2024: wekelijkse vaste afreis op zaterdag
Prijzen afhankelijk van de reisperiode (zie tabel). Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel met meer gedetailleerde informatie (zoals de exacte overnachtingsplaatsen) bij onze vaste afreizen te ontvangen.

Wil je het programma aanpassen of kan je niet op zaterdag vertrekken, dan kan je een aanvraag op maat indienen. Dagelijkse afreizen zijn mogelijk tussen 01.07.2024 en 10.09.2024. Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel en prijsopgave op maat te ontvangen. Verduidelijk hierbij ook jouw keuze voor verblijf in een mix van accommodaties (hotels, guesthouses en farmstays) of verblijf met focus op hotelovernachtingen. Voor reizen op maat zijn bovenstaande prijzen indicatief.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 13 nachten op het platteland op basis van een kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van een tweepersoonskamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • Huurauto volgens het aantal reizigers, van en tot de luchthaven in Keflavík. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Verzekering huurauto waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) al verlaagd heeft tot max. € 400,-, gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • Wegenkaart en Dominicus reisgids
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Superjeep-excursie naar Laki: €250,- p.p.
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Accommodaties zijn afhankelijk van de gekozen vertrekdatum
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds
 • Prijzen voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag. Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn.

04. Excursies

€ 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€260 p.p. / kinderen tot 11 jaar: €130,- p.p.

Er zijn weinig woorden voor deze fantastische dagtocht richting het binnenland. Het eindpunt is de Laki vulkaan waar u een 360° graden uitzicht heeft over de omgeving. Met wat geluk zie je de kraterrij die is gevormd door de spleeteruptie aan het einde van de 18e eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Vanaf Kirjubæjarklaustur
Hoe? Ca. 9 uur durende superjeeptocht in kleine groep, begeleid door een regiospecialist

— Lees meer —

€ 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€120,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €60,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door rechtstreekse vluchten.

Een wandelaar midden in een indrukwekkend landschap in Scandinavië
Nordic Stories

Wandelen in Scandinavië

Scandinavië is een populaire bestemming bij heel wat wandelaars. Zowel beginners als meer geoefende wandelaars kunnen er genieten van heel wat mooie tochten door het gevarieerde landschap. Zweden, Noorwegen, Finland of Lapland: welke wandelbestemming kies jij?

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox