Noorderlichtreis met Hurtigruten en Natuurpunt 2024

12-daagse begeleide reis inclusief rechtstreekse vlucht vanuit Brussel

Ideale reis voor

Beleving
Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur van Noorwegen en laat je kennis maken met de Noorse cultuur. De route hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meeste geliefde reisroutes ter wereld. Je legt om en bij de 2500 zeemijlen af en beleeft heel bewust het aanmeren in de vaak piepkleine havens. Tijdens de zuidwaartse route doe je de havens aan waar je tijdens het noordwaarts traject waarschijnlijk lag te slapen.

Onderweg heb je kans op het spotten van verschillende vogelsoorten. Grote aantallen overwinterende duikers, futen, eenden en andere zeevogels zitten verspreid over de hele kust, eiders komen zelden verder zuidwaarts dan Tromsø. Eind februari/begin maart arriveren de eerste migranten, die zich langs de kust nestelen.

Vertrekdata

Vaste vertrekdatum: 01.03.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Zeereis volgens de oude postroute langs de ruige Noorse kustlijn
  • Interessante Nederlandstalige lezingen door o.a. Walter Roggeman, erevoorzitter van Natuurpunt
  • Nederlandstalige Nordic begeleiding tijdens de hele reis
  • Bijzonder veel kans op het spotten van het Noorderlicht (activeer het Noorderlichtalarm in uw kajuit!)
  • Mogelijkheid tot het spotten van talloze vogelsoorten en met wat geluk walvissen
  • Eilandenarchipels van de Lofoten en Vesterålen
  • Stedelijke toppers als Bergen, Ålesund, Trondheim,Tromsø
  • Voordelig optioneel excursiepakket incl. een bezoek aan de Noordkaap

  01. Dag per dag

  We verzamelen op de luchthaven van Zaventem. Hier ontmoet je de begeleiders van Natuurpunt en Nordic die van begin tot eind met jou meereizen. Rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Bergen. Transfer naar de Hurtigrutenterminal. Indien de tijd het toelaat maken we een korte verkenningsrit door het stadscentrum.

  Vanaf 18:00 uur ligt het Hurtigrutenschip klaar voor inscheping en gaan we aan boord. 's Avonds vaart de MS Polarlys door de Hjeltefjord, vanwaar vroeger de Vikingen vertrokken voor hun zeereizen naar de Shetlandeilanden. Je geniet van een dinerbuffet aan boord en er volgt een informatieve briefing.

  — Lees meer —

  Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden varen we richting dé Art Nouveau stad van het noorden. Architecturale parels vind je vooral in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ålesund is gebouwd op meerdere eilanden, het geheel ligt er postkaartwaardig bij, met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond. Dit is West-Noorwegen op z'n best.

  Excursiemogelijkheid:

  • A: Begeleide stadswandeling in Ålesund & busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
  — Lees meer —

  Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis door verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Tot nu werden er 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond.

  De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van het excursiepakket). De brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd. Verder wijzen we graag op de op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en Stiftsgården, een buitenverblijf van de koninklijke familie.

  Terug aan boord vaart ons schip voorzichtig door de uitdagende Stokksund-Passage. 's Avonds meren we aan in Rørvik.

  Excursiemogelijkheid:

  • B: Begeleide stadswandeling in Trondheim & bezoek aan Nidaros kathedraal (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
  — Lees meer —

  Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus.

  Stilletjes aan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

  Tegen de avond bereiken we Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Vanaf vandaag bevind je je boven de Poolcirkel, wat ook betekent dat je in de zone van 'Lady Aurora' terechtgekomen bent. Vanaf vandaag en dit gedurende 6 dagen heb je een grote kans op noorderlicht. Uniek: aan boord van Hurtigruten heb je de kans om op de hoogte gehouden te worden van het noorderlicht!

  — Lees meer —

  In de loop van de nacht vaart het Hurtigrutenschip voorbij de schilderachtige Raftsund. Met een tussenstop in Harstad varen we via Finnsnes verder naar de bruisende universiteitsstad Tromsø, waar het schip ’s middags aanlegt. Vanuit Tromsø vertrokken tal van poolexpedities, in het Polarmuseum kom je hierover meer te weten. Het interactieve Polaria, het meest noordelijke aquarium ter wereld, informeert je over het leven in het hoge noorden van Noorwegen. Twee kerken springen in het oog: de houten Domkerk, met z’n 750 zitplaatsen één van de grootste van het land, en de IJszeekathedraal met haar eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek.

  Excursiemogelijkheid:

  • C: Begeleide stadswandeling in Tromsø en bezoek aan Polarmuseum (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

  — Lees meer —

  Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII vanaf 1789 een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 kilometer van de Noordpool. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Als onderdeel van het excursiepakket kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

  Vogelliefhebbers kunnen opnieuw hun hart ophalen aan het eind van de middag, wanneer we voorbij de Sværholtsklubben varen, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen en verderop ook de rotsformatie Finnskjerka passeren.

  Excursiemogelijkheid:

  • D: Per bus naar de Noordkaap, vrij bezoek (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

  — Lees meer —

  In de ochtend legt het schip in Kirkenes aan, keerpunt van de reis. Je bevindt je nu op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul. Tijdens de stop kan je een bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm brengen (onderdeel van het excursiepakket).

  Na de middag vangen we de zuidwaartse tocht aan. Eerste stop is Vardø, of de meest oostelijke haven en nadien langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om 's avonds te eindigen in Berlevåg.

  Excursiemogelijkheid:

  • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

  — Lees meer —

  In de voormiddag leggen we in Hammerfest aan. Hier herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was daarbij de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen.

  Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

  — Lees meer —

  De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de zee-engte Risøyrenna blijft vast in jouw geheugen gegrift. Indien je het excursiepakket boekt, ga je samen met een lokale gids op verkenning op de Vesterålen-eilanden.

  In de vroege namiddag wordt er aangemeerd in Stokmarknes. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen. In het Hurtigrutenmuseet wordt de geschiedenis van de rederij van het begin tot nu in kaart gebracht.

  De passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100 meter breed en lijken de steile rotsen perfect uitgeslepen. Indien de weersomstandigheden het toelaten varen we langs de Trollfjord. Vanop het schip zie je hoe extreem smal deze fjord is.

  Het schip meert tegen de avond opnieuw aan in Svolvær en na een korte stop in Stamsund zet het koers naar het vasteland.

  Excursiemogelijkheid:

  • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

  — Lees meer —

  Vandaag kruisen we voor de tweede keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Nabij Brønnøysund spot je het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.

  — Lees meer —

  In de vroege ochtend heb je opnieuw de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Molde. In de verte zie je de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

  — Lees meer —

  Ook tijdens de laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen mekaar op, waaronder de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. In Bergen, waar de zeereis langs de Noorse westkust begon, gaan we aan land. De herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ neem je vast en zeker mee naar huis.

  Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

  — Lees meer —

  02. Prijzen

  Hutcategorie Prijs per persoon
  Afreisdatum: 01.03.24
  Polar Inside type I - VOLZET 2195
  Polar Outside type N - VOLZET 2895
  Polar Outside type O - VOLZET 2995
  Arctic Superior type P - VOLZET 3495
  Arctic Superior type U - VOLZET 3695

  Beperkt aantal 3-pers. kajuiten (type N en O) en single kajuiten beschikbaar. Prijs op aanvraag.

  Kajuittypes:

  • U-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, hoog dek, dubbel bed
  • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, dubbel bed
  • O-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek vooraan of promenadedek, aparte bedden (bed en sofabed) of dubbel bed
  • N-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek achteraan, aparte bedden (bed en sofabed) of dubbel
  • I-kajuit: Polar Inside binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)

  Inbegrepen

  • Exclusieve Natuurpunt vluchten met Brussels Airlines heen en terug: Brussel-Bergen
  • Alle transfers: luchthaven/Hurtigruten
  • Nederlandstalige reisbegeleiders
  • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension, gratis WIFI en koffie/ thee aan boord
  • 11 x ontbijt – 11 x avondmaal – 10 x lunch
  • Nederlandstalige lezingen aan boord
  • De aankoop van natuurgebied door Natuurpunt

  Niet inbegrepen

  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Excursiepakket 6-in-1 à €495,- per persoon - excursies met Engelstalige, lokale begeleiders - beperkt aantal plaatsen, meteen bij boeking te reserveren
   • A: Stadswandeling Ålesund langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & Busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla
   • B: Stadswandeling Trondheim langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan Nidaros Kathedraal
   • C: Stadswandeling Tromsø langs de voornaamste bezienswaardigheden en bezoek aan het Polarmuseum
   • D: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
   • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
   • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus
  • Extra excursies aan land, georganiseerd door Hurtigruten met Engelstalige, lokale begeleiders, kunnen enkel, indien beschikbaar, aan boord geboekt worden. We raden je aan deze, eens aan boord, meteen te reserveren, je betaalt ze in Noorse Kroon aan de dagkoers.

  Opmerkingen

  • Je reist aan boord van MS Polarlys. Het schip werd gebouwd in 1996 en gerenoveerd in 2016 met een modern, Arctisch geïnspireerd interieur. De kajuiten op de lagere dekken kregen in 2023 een upgrade. Naast het hoofdrestaurant Torget is er een à la carte restaurant, een bistro en tearoom. Vanuit de ruime panoramalounge heb je een prachtig uitzicht. Sauna, 2 buitenjacuzzi's en panoramische fitnessruimte. Er zijn 213 kajuiten aan boord.
  • Aan boord van het schip kom je in een internationaal gezelschap terecht maar van begin tot einde van de reis word je begeleid door onze eigen Nordic-begeleider.
  • Deze reis wordt in samenwerking met de Belgische organisatie Natuurpunt aangeboden. Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 133.000 leden. Zij beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Tijdens de reis kan je lezingen gegeven door o.a. Walter Roggeman, erevoorzitter van Natuurpunt, bijwonen.
  • Prijzen per persoon.
  • Aangezien wij deze reis aan een promotarief aanbieden, is geen andere promo van toepassing (vb. Noorderlichtgarantie, getrouwheidskorting Ambassador 1893, vroegboekkorting,..).
  • Contacteer Nordic rechtstreeks voor meer informatie en/of boeking.
  • Alle excursies zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden. In het geval dat een excursie uit het excursiepakket niet kan doorgaan vanwege de weersomstandigheden, dan wordt indien mogelijk een passend alternatief geregeld of wordt de geannuleerde excursie na terugkeer terugbetaald.
  • Tijdens deze reis is er gemiddeld ongeveer 11u daglicht in het zuiden van Noorwegen, iets minder eens je boven de Poolcirkel vertoeft.
  • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
   • Tot 180 dagen voor vertrek: het voorschot (= 30% van de reissom)
   • Van 179 tot 90 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
   • Vanaf 89 dagen voor vertrek of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
  • Specifieke wensen en allergieën? Deze moeten direct bij reservering worden doorgegeven.
  • Reis je samen met anderen? Geef dit door bij reservering. Ter plaatse kan hier geen rekening meer mee gehouden worden.
  • Als je deze reis boekt, geef je Nordic uitdrukkelijk toestemming om jouw gegevens (naam, adres en e-mailadres) door te geven aan Natuurpunt.

  03. Extra info

  Hut types:

  • UD-hut: Arctic Superior buitenhut, hoog dek, tweepersoonsbed
  • PD-hut: Arctic Superior buitenhut, promenadedek, tweepersoonsbed
  • O-hut: Polar Outside, standaard buitenhut, tussendek vooraan, aparte bedden (bed en sofabed)
  • N-hut: Polar Outside, standaard buitenhut, tussendek achteraan, aparte bedden (bed en sofabed)
  • I-hut: Polar Inside, standaard binnenhut, aparte bedden (bed en sofabed)

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox