Veelgestelde vragen over Hurtigruten zeereizen

Hurtigruten (letterlijk te vertalen als “snelle route”) staat voor de postboot die langs de Noorse kust vaart, tussen Bergen en Kirkenes. Dit traject dankt zijn naam aan kapitein Richard With. Hij voer in 1893 voor het eerst met een stoomschip van Bergen naar Kirkenes. Terwijl de route van Trondheim naar Hammerfest heel wat langer duurde, deed With slechts 7 dagen over het traject Bergen – Kirkenes. Hierdoor ontstond de ‘snelle route’.

Het traject Bergen – Kirkenes – Bergen (de klassieke route) wordt wel eens ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Terecht ook, want onderweg kan je de adembenemende Noorse kustlijn bewonderen.

Aan boord van de Hurtigruten schepen valt altijd wel iets te beleven, ongeacht het seizoen. Elk jaargetijde heeft een aparte sfeer en bezorgt je een unieke ervaring! Geniet in de zomer van de middernachtzon, in de winter met een beetje geluk van het noorderlicht: beide zijn de moeite waard!

Jazeker. Je kan bij Nordic zowel individuele Hurtigruten zeereizen als groepsreizen boeken. De groepsreizen worden steeds begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleider, die jouw vast aanspreekpunt vormt tijdens de reis en je met raad en daad bijstaat indien er zich problemen zouden voordoen.

Jazeker. Je kan het traject combineren met andere pakketreizen in Scandinavië: bijvoorbeeld met een verkenning van Noorwegen in de zomer of met een winters sprookje in Lapland. Neem contact op met onze Hurtigrutenspecialisten, zij helpen je graag met het samenstellen van je droomreis.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende generaties van schepen en de dekplannen.

Klassieke zeereis

Er zijn acht schepen die de klassieke zeereis (Bergen – Kirkenes – Bergen) varen: MS Vesterålen, MS Richard With, MS Kong Harald, MS Nordkapp, MS Nordlys, MS NordNorge, MS Polarlys en MS Spitsbergen. Elk van deze schepen is uniek, al zijn schepen van eenzelfde generatie vaak gelijkaardig.

Expeditie zeereis

Er is voorlopig één schip in ons aanbod dat de expeditie zeereizen vaart, namelijk de MS Otto Sverdrup (vroeger MS Finnmarken).

Kinderen zijn toegelaten, maar hou er rekening mee dat er op de meeste schepen geen specifieke faciliteiten voorzien zijn. Op het expeditie schip Otto Sverdrup kunnen kinderen zich wel ten volle uitleven met het ‘Young Explorers Program’. Er worden activiteiten georganiseerd én er is een zwembad aan boord.

Jazeker. Alle schepen hebben minstens één hut die uitgerust is voor reizigers met een rolstoel. Er is een helling of loopbrug aanwezig wanneer het schip aanmeert in de havens. Excursies zijn niet speciaal aangepast voor mensen die niet volledig mobiel zijn. Neem gerust contact met ons op om te kijken welke excursies mogelijk zijn.

Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar: je kan verschillende seizoenen meemaken in één dag. We raden je dan ook aan om gelaagde kleding mee te nemen, zodat je makkelijk kan anticiperen op veranderingen in temperatuur, wind en neerslag.

Ongeacht het seizoen, neem volgende zaken zeker mee:

 • Comfortabele schoenen voor dagelijks gebruik
 • Wollen trui of fleece
 • Bescherming tegen de zon
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Wind- en waterdichte jas en broek

Formele kleding is niet vereist. Vergeet ook je camera en geheugenkaart niet, want onderweg kom je heel wat moois tegen.

Klassieke zeereis

De klassieke Hurtigruten zeereis brengt je van het zuiden van Noorwegen (Bergen) naar het noorden (Kirkenes) en terug. Dit traject wordt wel eens ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd.

Over het complete traject doe je 12 dagen. Omdat de zuidwaartse route verschilt van de noordwaartse route, is het volledige traject zeker aangeraden voor wie een volledig beeld wil van de Noorse kust.

Je kan echter ook kiezen voor een korter traject:

 • Enkel in noordelijke richting: Bergen – Kirkenes,
 • Enkel in zuidelijke richting: Kirkenes – Bergen of
 • Bergen – Kirkenes – Trondheim.

Expeditie zeereis

Vanaf 2021 is er ook een aangepast traject mogelijk, waarbij de nadruk nog meer ligt op het ontdekken van de Noorse kust. De schepen doen minder havens aan, waardoor er meer tijd is aan land om de regio te verkennen. Het traject van de expeditie zeereizen verschilt van de klassieke zeereis: de haven van vertrek is Hamburg en het keerpunt ligt in het plaatsje Honningsvåg, dichtbij de Noordkaap. Het 15-daagse traject dat je aflegt, is dus Hamburg – Noordkaap – Hamburg.

 • Complete klassieke zeereis:

34 havens noordwaarts, 33 havens zuidwaarts, 7 dagen naar het noorden, 6 dagen naar het zuiden. Het schip legt meer dan 2500 zeemijlen langs de prachtige Noorse kust af in beide richtingen.

 • Verkort: Bergen – Kirkenes:

Halve zeereis met 34 havens noordwaarts, 7 dagen.

 • Verkort: Kirkenes – Bergen:

Halve zeereis met 33 havens zuidwaarts, 6 dagen.

Bij de klassieke zeereis zijn verkorte trajecten mogelijk (Bergen – Kirkenes – Trondheim, Bergen – Kirkenes of Kirkenes – Bergen). Expeditie zeereizen worden als een totaalervaring beschouwd, verkorte pakketten zijn hier dus niet mogelijk.

Anders dan op de mondaine cruiseschepen spelen etiquette en strenge kledingvoorschriften bij ons geen rol. Je geniet van de prachtige uitzichten, op je eigen manier. Je kan verschillende excursies boeken, afhankelijk van je eigen interesses. Er is steeds een expeditieteam aanwezig: zij gaan met je mee op unieke landingen en spectaculaire activiteiten. Bovendien vertellen ze je vol passie over het wildleven en de natuurverschijnselen waarmee je in aanraking komt tijdens je reis.

Daarnaast geniet je aan boord ook van culinaire variatie. De chefs verrassen je telkens weer met diverse Scandinavische specialiteiten, op hoogstaand niveau.

Afhankelijk van het bouwjaar van de schepen, is er meer/minder luxe aanwezig. Aan boord van het oudste schip, de MS Vesterålen geniet je van basis comfort, de recentere schepen bieden meer luxe aan.

De recentere schepen zijn modern ingericht, in Scandinavische stijl. Er zijn vaak wellnessmogelijkheden aan boord, zoals sauna’s en whirlpools. Ook de kajuiten vind je in verschillende klassen: van kleine binnenhutten tot suites met een eigen balkon. Je kiest zelf hoeveel luxe er aanwezig is.

De dekplannen (met verschillende kajuiten) vind je op deze pagina.

De chefs zorgen voor culinaire verwennerij, steeds met de nodige variatie. Bij het ontbijt en de lunch kies je uit een uitgebreid buffet met diverse Scandinavische specialiteiten. Voor de kleine honger of tussendoor kan je op ieder moment terecht in de cafetaria. En tot slot verwent onze keuken je ’s avonds met een heerlijk 3-gangen menu.

Er wordt telkens gewerkt met verse, lokale producten. Bij de verschillende havens worden deze producten rechtstreeks tot bij de chefs gebracht.

Flexibiliteit maakt deel uit van de Noorse levenswijze. Ook aan boord van het schip houden de chefs daarom graag rekening met jouw dieet.

Je kan wifi aanvragen bij de receptie, mits een kleine toelage.

De munteenheid aan boord is Noorse Kronen (NOK). Je kan wel ter plekke valuta wisselen.

Zowel Visa, American Express en MasterCard worden geaccepteerd.

Je mag enkel roken op de aangewezen plaatsen van de buitendekken. Wanneer de schepen in de havens aanmeren en tanken, is roken strikt verboden. Het personeel zal je laten weten wanneer deze tijden precies zijn.

Ons aanbod

Zuid-Noorwegen Lente 12 dagen

Lentereis onder de middernachtzon, met Hurtigruten van Bergen tot Kirkenes en terug tot Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. Dit in combinatie met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.

Zuid-Noorwegen Winter 12 dagen

Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2025

Geniet van de schitterende kustlijn van Noorwegen tijdens je reis van Bergen naar Kirkenes en weer terug. De prachtige natuur trekt aan je voorbij terwijl je op het panoramadek zit of ontdek één van de havens tijdens een stop. Met als hoogtepunt de kans op het spotten van het bijzondere noorderlicht. Blijf ook zeker alert voor het spotten van wildleven.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 12 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug brengt je langs de unieke natuur en cultuur van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 11 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Trondheim

Tijdens deze 11-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes en terug tot Trondheim, dwars door de natuur en langs de culturele hoogtepunten van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 7 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes

Tijdens deze 7-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes, langs de culturele hoogtepunten en dwars door de imposante natuur.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 6 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Kirkenes-Bergen

Tijdens deze 6-daagse reis brengt Hurtigruten je van Kirkenes naar Bergen, langs de culturele hoogtepunten en dwars door de imposante natuur.

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen

Noordkaap Express Oslo – Bergen met Hurtigruten 2023-2024

Beleef de adembenemende schoonheid van de Noorse kust en vaar mee aan boord van de Noordkaap Express van het meest zuidelijke punt bij Lindesnes tot aan het meest noordelijke punt bij de Noordkaap. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen

Noordkaap Express Bergen – Oslo met Hurtigruten

Vaar mee met de Noordkaap Express langs de Noorse kust, één van de langste kustlijnen ter wereld, van Bergen naar de Noordkaap en via de zuidkust naar de hoofdstad Oslo. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox