Ongerept Denemarken: de nationale parken

Het landschap van Denemarken wordt vaak beschouwd als vlak en plat, maar niets is minder waar. Het land telt officieel vier nationale parken en binnenkort voegt een vijfde zich toe aan deze lijst. Met een mozaïek aan gevarieerde landschappen, een rijke dierenwereld, uitdagende outdoor mogelijkheden en historisch waardevolle plaatsen kan het ieder hart bekoren. Trek die wandelschoenen aan en ga op pad door enkele pure en wilde Deense natuurgebieden. Wedden dat je ervan versteld zal staan?

Thy Nationaal Park

Thy, het oudste nationaal park van Denemarken, beslaat een gebied van 244 km2. De 12 km lange gordel langs de westkust van Jutland reikt van Agger Tange in het zuiden tot Hanstholm in het noorden. Je wordt er omringd door uitgestrekte duinen en pijnbomen, gevormd door de ruwe westenwind. Kleine vissersdorpen en de 50 km idyllische kuststrook met vaak geïsoleerde zandstranden dragen bij tot een unieke sfeer. Door de blootstelling aan de natuurelementen is het leven aan de westkust vrij hard. Verlaten landbouwgronden veranderden geleidelijk aan in duinheuvels en plantages. Weg van de snerpende wind vind je de stilte en warmte van het bos.

Wildlife-in-Thy-Nationaal-Park-naar-Denemarken-met-Nordic-1

In het wildpark Hanstholm broeden meer dan 30 verschillende vogelsoorten en de otter heeft zijn toevluchtsoord gevonden in de meren. Agger Tange geldt als een van de belangrijkste rustgebieden van Noord-Europa voor ontelbaar veel watervogels. Grote kuddes edel- en damherten brullen en reeën dartelen over stekelige duinen en moerassen.

 

Wandelen-in-Thy-Nationaal-Park-Naar-Denemarken-met-Nordic-©Mette-Johnsen-1

Tegelijkertijd vormt het nationaal park een belangrijk hoofdstuk uit de Deense geschiedenis. Talrijke Duitse bunkers langs de kust herinneren aan een tijd waarin Denemarken in de frontlinie stond van een verwachte aanval van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

National Park Thy Denemarken reizen met Nordic

Activiteiten in Thy Nationaal Park

Geniet van een ritje op IJslandse paarden of op je stalen ros. Balanceer op je surfbord en overwin de wilde golven van de Noordzee in Cold Hawaii (Klitmøller is een van de beste surfplaatsen in Noord-Europa). Volg de West Coast Trail en pluk wilde bessen en champignons onderweg. Vang je eigen vis in een van de 200 meren. In Thy Nationaal Park adem je Moeder Natuur in al z’n glorie in, word je betoverd door de ongerepte puurheid en voel je je soms helemaal alleen op aarde.

Mols Bjerge Nationaal Park

Mols Bjerge Nationaal Park strekt zich uit over een schiereiland van 180 km2 ten oosten van de bruisende stad Århus. Miljoenen jaren geleden vormden de opeenvolging van koude ijstijden en warmere interglaciale periodes stilletjes aan het landschap dat Mols Bjerge vandaag de dag typeert. Gigantische ijstongen, immense zijmorenen en tonnen water boetseerden dit tot een geologieparadijs.

naar-Mols-Bjerge-Nationaal-Park-met-Nordic-2

Het landschap varieert van de kust van het Kattegat in het oosten tot de dichte bossen in het westen, van de kronkelende inhammen in het zuiden over zachte morene heuvels en heidevelden tot de uitgestrekte graslanden in het noorden.

Tachtig procent van de regio is privé-eigendom maar er is voldoende ruimte om de tijd te nemen en deze natuurpracht waar te nemen met al je zintuigen.

Ebeltoft-Mols-Bjerge-nationaal-park-met-Nordic-2

Het nationaal park omvat ook de gezellige havenstad Ebeltoft, verschillende charmante dorpjes en de middeleeuwse kasteelruïnes van Kalø die de bewogen geschiedenis vertellen. Er heersen perfecte condities voor kite- en windsurfen en paragliden. Andere populaire outdoor activiteiten zijn onder meer mountainbiken, paardrijden, kajakken, vissen, zwemmen en snorkelen. De trail Mols Bjergestien verbindt met z’n 60 km de kasteelruïnes van Kalø met Ebeltoft. Kortere wandellussen zijn eveneens mogelijk.

Wadden Nationaal Park

In 2010 werd het Wadden Nationaal Park ingelijfd als grootste park van Denemarken met een duizelingwekkende oppervlakte van 146 600 hectare, waarvan slechts 300 km2 landoppervlakte. Het natuurgebied is een onderdeel van de Duitse en Nederlandse Waddenzee en staat op de lijst van Particular Sensitive Sea Areas (PSSA), samen met het Great Barrief Reef in Australië en de Galapagoseilanden voor de kust van Ecuador. Het nationaal park heeft een karakteristiek open strand- en duinlandschap met estuaria, moerassen, heidevelden en meer dan 30 eilanden. De bewoonde waddeneilanden Rømø, Mandø en Fanø blinken langs de kust en zijn de ideale plaatsen om excursies te ondernemen.

Waddensea Nationaal Park Denemarken

Twee keer per dag stroomt maar liefst 1 biljoen m3 water heen en weer over het gebied. De aantrekkingskracht  van de maan zorgt ervoor dat het getij een regelmatige interval kent van 6,25 uur tussen hoog- en laagwater. De weersomstandigheden hebben ook invloed op het getij. Westenwind drukt de zee naar de kust toe en kan het effect van het getij in een zware storm tot vier meter verhogen.

Het ritme van het getij creëert goede omstandigheden voor het dynamische ecosysteem van de Waddenzee met z’n vele microscopische planten en dieren. Die zorgen op hun beurt voor de basisvoeding van de zeebodemfauna (zoals wadpierwormen, mosselen en krab). Duizenden van deze dieren zijn te vinden op slechts 1 m² op de waddenbodem.

In het Wadden Nationaal Park is er altijd iets te beleven: je kan er zeehonden spotten of op oesters jagen

Vadehavscentret

Daarom is het gebied ook van levensbelang voor de 10 tot 12 miljoen vogels die in het voor- en najaar trekken naar hun broed- of overwinteringsplaats. De Waddenzee en de omliggende moerassen dienen als gigantische voorraadkamer waar de trekvogels hun reserves aanvullen voor hun verdere tocht.

Tijdens die periode kan je getuige zijn van een fascinerend natuurspektakel ‘Black sun’. Duizenden spreeuwen verzamelen zich in kuddes boven het moeras. Een poëtische vertoning in de schemering.

Østers-Nationalpark-Vadehavet-©Red-Star

De Waddenzee telt overigens de grootste populatie van de gewone zeehond in Denemarken. Het is het enige zeezoogdier dat in de Waddenzee broedt. De zeehonden gebruiken de droge oevers om te rusten of te broeden.

In het Waddenzeegebied zijn het hele jaar door spannende natuuravonturen te beleven. Zo kan je in de periode van april tot oktober op zeehondensafari trekken. Van oktober tot april jaag je dan weer op oesters. Het infocentrum, Vadehavscentret, geeft je een duidelijke introductie tot dit bijzondere gebied.

Skjoldungernes Nationaal Park

Het vierde nationale park van Denemarken, Skjoldungernes Nationaal Park, werd ingehuldigd in 2015 en strekt zich uit over een oppervlakte van ca. 170 km2. Het is daarnaast ook het eerste nationaal park van Sjӕlland, gelegen in de regio’s Lejre, Roskilde en Frederikssund. De bescherming, het behoud en de duurzame ontwikkeling van de rijke fauna, flora en cultureel erfgoed was het motief om het gebied tot een nationaal park uit te roepen.

sort-maane-troldaender-salvad-parken-©ole-malling

Grenzend aan de wondermooie Roskilde fjord met z’n eilandjes en weelderige vogelleven vormt het landschap een puzzel van loofbossen, meren, veenmossen, moerassen, weiden en glooiende landbouwgrond. Door de aanwezigheid van belangrijke broed- en rustplaatsen voor watervogels, is het een must see voor vogelliefhebbers. Deze natuurlijke voorraadkamer, met een overvloed aan vis en watervogels, trekt ook een populatie van Denemarkens grootste roofvogel aan. De zeearend broedt en jaagt hier naar hartenlust.

gllejre-skibssaetning-©ole-malling

Op zoek naar sporen van vroegere bewoners? Bezoek de middeleeuwse stad Roskilde met z’n imposante kathedraal. Of ga op zoek naar vondsten uit het Stenen Tijdperk, de IJzertijd of de Vikingperiode. Zo vind je er beschermde monumenten, begraafplaatsen, grafheuvels, schepen, watermolens, resten van wapens en andere overblijfselen van vervlogen culturen.

Met de kano varen in Denemarken

Activiteiten in Skjoldungernes Nationaal Park

Het nationale park biedt uitstekende mogelijkheden om de adrenaline door je lijf te pompen: mountainbiken, paardrijden,  zwemmen, zeilen, vissen, kajakken,… Skjoldungestien is een netwerk van wandelpaden van 40 km lang die je langs de mooiste plekjes brengt. Fjordstien is goed voor 275 km aan wandel- en fietsplezier langs de Roskilde fjord en Isefjord en volgt oude veld- en boswegen, vaak in de nabijheid van de kust.

Kongernes Nordsjælland Nationaal Park

Sjӕlland heeft er binnenkort een tweede nationaal park bij en meteen ook het vijfde van Denemarken: Kongernes Nordsjӕlland Nationaal Park. In 2019 werd een lokaal comité samengesteld om de procedure in gang te zetten om het natuurgebied officieel te erkennen. Het zal met z’n 263 km2 het op één na grootste nationaal park van Denemarken worden. Een van de grootste bossen van het land, Gribskov, en de twee grootste meren, Arresø en Esrum Sø, maken deel uit van het park. Gribskov is de thuishaven van de grootste populatie wilde damherten van Denemarken.

 

Gribskov bos in Denememarken reizen met Nordic

Sporen van de rijke Deense geschiedenis zijn te zien in de vorm van kastelen, kloosters en kasteelruïnes. Het nationaal park bevat tevens twee Unesco werelderfgoedsites: Kronborg kasteel en de par force koninklijke jachtterreinen ten noorden van Kopenhagen. Unesco merkt op dat de bosgebieden van Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg dienen als uniek voorbeeld van een ontworpen jachtlandschap, met inbegrip van goed bewaarde jachtbanen die in een rasterpatroon zijn aangelegd, genummerde stenen palen en jachthuizen zoals de Hermitage.

Meer dan 70% van het park bestaat uit Natura 2000-gebieden. Dit zijn gebieden die omwille van bedreigde, zeldzame of karakteristieke dier- en plantensoorten en habitats beschermd worden.

Reis naar Denemarken en ontdek de parken:

Denemarken Zomer 8 dagen

Stedentrip Denemarken

Verken drie van Denemarkens meest veelzijdige, charmante en historische steden per trein.

Denemarken Zomer 14 dagen

Ervaar de Deense Gezelligheid

Rondreis door Denemarken in een typisch Deense ‘hygge’-sfeer en met focus op natuur

Denemarken Zomer 11 dagen

Romantisch Denemarken

Ontspannen rondreis waar je kan genieten van de mooiste regio’s van Denemarken en van elkaar

Denemarken Zomer 15 dagen

Zee, Strand & Vikingen

Combineer een weekverblijf in een vakantiehuis aan de Deense kust met het Vikingverleden van Denemarken…

Zuid-Zweden Denemarken Zomer 9 dagen

Citytrip Kopenhagen, Göteborg & Stockholm

Per trein ontdek je drie hippe Scandinavische steden met elk een sterk, eigen karakter: Kopenhagen, Göteborg en Stockholm.

Zuid-Zweden Denemarken Zomer 15 dagen

Familiepret Denemarken & Zweden

Wil je proeven van zowel Zweedse als Deense sfeer, dan is deze rondreis wat je zoekt!

Denemarken Zomer 15 dagen

Charme & Historie

Maak kennis met het cultureel erfgoed van Denemarken en kom tot rust op idyllische plekjes

Denemarken Zomer 11 dagen

Familiepret Denemarken

Deze rondreis in kindvriendelijk Denemarken is zeer geschikt voor elk gezin dat geschiedenis en natuur graag afwisselt met een hele hoop pret.

Denemarken Zomer 8 dagen

Fietsvakantie – De Smaak van Funen

Verken het eiland Funen per fiets en geniet van lokale lekkernijen

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox