Wildlife in IJsland

Wildlife in IJsland

Naast indrukwekkende landschappen en fenomenale natuurverschijnselen, vind je in IJsland ook veel dieren. Zowel op land, in de lucht als in de zee bruist het van leven. Ontdek welke diersoorten IJsland hun thuis noemen.

Geschiedenis van het dierenrijk

Voor de eerste mensen die zich in de 9de eeuw in IJsland settelden, was de poolvos het enige inheemse landzoogdier. Dit schattige dier kon tijdens de ijstijd, over de bevroren zee, het eiland bereiken. Wanneer de eerste mensen op IJsland gingen wonen brachten ze dieren zoals paarden, schapen, koeien, kippen en honden mee. Door de positie van het eiland zijn veel van deze dieren niet veel veranderd sinds ze voor het eerst op IJsland kwamen. Een voorbeeld hiervan is het IJslands paard. Wist je dat wanneer een IJslands paard het eiland verlaat, het nooit meer terug mag komen? Zo kunnen de kuddes op het eiland niet besmet worden door buitenlandse ziektes.

Meest voorkomende diersoorten

In IJsland kan je vooral veel vogels, zoals papegaaiduikers, jagers en kittiwakes vinden. Daarnaast is er ook een weelderig zeeleven. Naast zeezoogdieren, zoals zeehonden, walvissen en dolfijnen, vind je er meer dan 300 soorten vissen. Op het land leven naast poolvossen ook andere dieren zoals konijnen, nertsen en rendieren. Soms komen ijsberen op bezoek, reizend op dobberende ijsbergen uit Groenland. Jammer genoeg worden deze dieren meestal ingeslapen, aangezien ze door onvermijdelijke verhongering gevaarlijk zouden kunnen worden voor de IJslanders.

Leer de dieren kennen

Poolvos

Tijdens de laatste ijstijd liepen poolvossen over de bevroren zee naar IJsland. Wanneer het ijs smolt, ongeveer 10.000 jaar geleden, zaten ze vast op het eiland. Het zijn enorm flexibele dieren die voornamelijk eieren, vogels en bessen eten. Er zijn nog meer voedingsmogelijkheden voor de vossen, dankzij de ratten, muizen en het afval dat de eerste mensen naar IJsland meebrachten.
Op IJsland zijn er twee soorten poolvossen. De witte, die een bruinere vacht krijgen tijdens de zomer en de blauwe, die het hele jaar door hun kleur behouden.

Walvis en dolfijn

Je kan in de zee rondom IJsland meer dan 20 verschillende walvissen- en dolfijnensoorten vinden. De meest voorkomende walvissoorten zijn de vinvis, bultrug en de Groenlandse walvis. Wil je een dolfijn spotten? Kijk dan voor de witsnuitdolfijnen en bruinvissen. De bekendste dolfijn is de orka, die je het meest tijdens de winter spot.
Reis in het noorden van het eiland naar Husavík, de walvishoofdstad van IJsland. Je hebt er meer dan 97% kans dat je een walvis spot. Je herkent de omgeving misschien wel van de Netflix-film Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

Zeehond

Het koude en voedingsrijke water en de onherbergzame kust van IJsland zijn de perfecte omgeving voor zeehonden. De eerste mensen aan land maakten hier handig gebruik van en gebruikten de zeehonden naast voedsel, ook voor hun kleding en olievoorraad.

Papegaaiduiker

Tijdens de zomermaanden kan je in IJsland miljoenen papegaaiduikers, of ‘puffins’, spotten. Ze komen in het begin van de zomer en blijven tot augustus. Ze zijn niet bang van mensen, dus je kan ze van dichtbij bewonderen en hun unieke bek en ogen bestuderen. Ze flapperen hard met hun vleugels en staan erom bekend dat ze onhandig zijn, waardoor ze soms in het water vallen.
Er zijn enkele plekken waar je de papegaaiduikers het best kan bewonderen. Enkele minuten van het dorpje Borgarfjördur Eystri vind je de vogelrots Hafnarhólmi, de thuisbasis van een grote kolonie papegaaiduikers. Helemaal in het zuiden van het eiland vind je de vogelklif Dyrhólaey. Met de indrukwekkende rotsformaties, kliffen en het zwarte strand, is het een prachtige omgeving om de puffins te spotten.

IJslands paard

De IJslandse paarden staan gekend als uitermate slimme en sociale dieren. Dit heeft ook een reden. Toen de Noren eeuwen geleden voor het eerst naar IJsland trokken, konden ze maar enkele paarden meenemen op hun boten. Daarom kozen ze voor het beste paard van hun hele kudde. Uniek aan de IJslandse paarden is dat ze 5 gangen hebben in plaats van 4, zoals de andere paardensoorten.
Het is illegaal om andere paardensoorten IJsland binnen te brengen. Dit is om het IJslands paardenras puur te houden en om de dieren te beschermen tegen buitenlandse ziektes.

IJslands schaap

Schapen zijn doorheen IJslands geschiedenis essentieel geweest voor de eilandbewoners. Zowel het vlees, de wol en de melk hielden de IJslanders eeuwen lang in leven. Vandaag worden de schapen voornamelijk voor hun vlees gebruikt.

 

Wist je dat er meer dan 2 keer zoveel schapen dan IJslanders zijn? Het eiland telt zo’n 800.000 schapen en slechts 323.000 mensen.

IJslandse hond

Ook de honden werden door de Noren meegenomen naar IJsland. Ze werden voornamelijk gebruikt voor het hoeden van de schapen. Het zijn middelgrote honden met een dikke vacht om de IJslandse kou te trotseren. Het is een vriendelijk en energetisch ras.

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox