Zwanger naar Lapland

Je bent zwanger en wilt naar winters Lapland, wat nu?

Ben je zwanger en wil je graag op reis naar Lapland? Allereerst gefeliciteerd met de zwangerschap! Voor je een reis boekt of op reis gaat zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We begrijpen dat je jouw reis naar Lapland zo magisch mogelijk wil maken, maar de veiligheid van jou en je kindje staan altijd voorop. Om deze reden raden wij een reis naar Lapland als je zwanger bent altijd af.

Lapse activiteiten tijdens zwangerschap

Een reis naar Lapland is voor veel mensen een droom! Wat dit een echte droomreis maakt zijn de activiteiten. Adembenemende sneeuwscooter- en huskytochten door besneeuwde bossen staan dan ook hoog op het verlanglijstje van veel reizigers. Helaas is het niet altijd verstandig om aan deze activiteiten deel te nemen en soms is het zelfs niet toegestaan om deze activiteiten te doen op het moment dat je zwanger bent.

Tijdens sneeuwscootertochten, huskytochten, icebuggy rijden etc. vang je best wat klappen op vanwege de hoge snelheid en de ongelijke grond (met vaak veel hobbels) waar je overheen raast. Zeker in het begin van de zwangerschap is het van belang dat je zo min mogelijk klappen opvangt, maar ook later in de zwangerschap raden we af om aan deze activiteiten deel te nemen.

Voordat je mag deelnemen aan Lapse activiteiten zal je altijd, zwanger of niet, een formulier moeten ondertekenen waarbij je aangeeft dat deelname aan de activiteiten geheel op eigen risico is. Dit geldt voor zowel activiteiten in Zweeds en Fins Lapland.

Op vakantie naar Fins en Zweeds Lapland

Er wordt per reis en per activiteit bekeken of je mag deelnemen aan activiteiten, vaak is dit niet toegestaan. Houd rekening met de informatie die we hierboven hebben gegeven. Het wordt, zeker in het begin, van de zwangerschap afgeraden om mee te doen met veel van de activiteiten.

Wordt een activiteit afgeraden maar wil (en mag) je toch deelnemen op eigen risico? Houd dan rekening dat als je een huskytocht of sneeuwscootertocht maakt, je het beste de slee zelf kunt besturen. Zo kun je zelf goed de weg in de gaten houden en de klappen opvangen met bijvoorbeeld je knieën in plaats van je bekken.

Raadpleeg altijd jouw arts of verloskundige om het juiste en passende advies in te winnen over een mogelijke reis naar Lapland en de activiteiten die je daar wil gaan doen.

Activiteiten die mogelijk zijn

Natuurlijk zijn er ook een aantal activiteiten waar je met een stuk minder risico aan kunt deelnemen. Wat dacht je van een sneeuwschoenwandeling door betoverende bossen? Of ijsvissen op een bevroren meer? Ook is een zoektocht naar het noorderlicht (te voet!) mogelijk en kun je een sledetocht met rendieren maken.

Vliegen en zwangerschap

De algemene aanname is dat je niet meer mag vliegen na 36 weken zwangerschap. Dit kan echter per situatie verschillen. Check daarom even met jouw huisarts of verloskundige of vliegen in jouw situatie nog veilig is. Vaak wordt het aangeraden om een medische verklaring van jouw arts mee te nemen op reis.

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox