Herfst in Noorwegen

Kleurrijke landschappen en lokale keuken

De Noorse nazomer

De herfst in Noorwegen breekt voor het eerst aan in het noorden en in de bergachtige gebieden. Hoewel de zon er nog steeds voor een zomers gevoel zorgt, wordt het toch stilaan frisser. De Noorse nazomer is een onderschat seizoen, maar dat maakt het zeker niet minder mooi. De prachtige herfstkleuren zullen je er snel genoeg van overtuigen: de natuur is nu op z’n mooist. Bovendien neemt de kans om het noorderlicht te zien ook aanzienlijk toe nu de nachten terug langer worden. Dit is hét ideale moment voor je reis naar Noorwegen.

Herfstkleuren en rust

De natuur in Noorwegen is ongekend gevarieerd, in elk seizoen. De herfst doet daar toch nóg een schepje bovenop. De bomen en velden kleuren er rood, geel en oranje… de natuur is betoverend deze tijd van het jaar. Ook de Noren zelf houden van de herfst: ze gaan massaal op wandelvakantie naar de bergen en bossen. Omdat er niet veel toeristen naar Noorwegen reizen in de herfst, heb je de prachtige natuur bijna voor jou alleen. Zelfs Bergen, Oslo, Tromsø en andere grote steden zijn nu veel minder druk dan normaal. Citytrippen in Noorwegen? Daar is geen betere periode voor dan de herfst.

Lokale keuken en sfeer

Noren noemen de herfst ‘høst’, wat letterlijk vertaald kan worden als ‘oogst’. Je raadt het al: de herfst is het oogst- en jachtseizoen. De bossen zitten vol wild en de koudere temperaturen zorgen ervoor dat we nood hebben aan stevigere maaltijden. Dit seizoen is de beste periode om te proeven van delicatessen als eland, rendier, hert en mals lamsvlees. Bovendien kan je op dit moment zelf bessen, appels en champignons plukken. Trek eropuit en proef de lekkerste appels ter wereld. De herfst op je bord? Dat smaakt!

Kajakken-in-de-fjorden-van-Noorwegen-ontdek-de-Noorse-nazomer-met-Nordic-800x533

Praktisch

De herfst is veruit het meest onvoorspelbare seizoen van Noorwegen. Vanaf september wordt het weer natter en wilder. Hoewel de zon nog best vaak van de partij is, kan dit snel omslaan in regenbuien of stormen aan de Noorse kust.
Je bent dus best voorbereid op verschillende weersomstandigheden in een dag. Draag daarom verschillende laagjes: zo heb je het warm genoeg bij slecht weer maar ben je evengoed voorbereid op de zon. Een wind- en regenjas is zeker geen overbodige luxe.

5 redenen om in de herfst naar Noorwegen te reizen:

1. Wandelen of fietsen in felgroene, -gele en -rode landschappen
Een van de populairste activiteiten in Noorwegen is wandelen. Ook in de herfst is dat niet anders. Trek je wandelschoenen aan en vertrek naar de bergen. Het uitzicht is hier altijd adembenemend, maar de felle herfstkleuren maken het nóg unieker.
Stop onderweg zelf even om te genieten van de oogst: je mag op de meeste plekken vrij bessen plukken. De ideale verfrissing na een stevige wandeling!
2. Fietsen
Ook voor fietsen is de herfst het uitgeknipte moment. De weergoden zijn de fietsers gunstig gezind: er ligt amper sneeuw en de temperaturen zijn al heel wat milder dan in de warme zomermaanden.
Al fietsend kan je Noorse vrienden maken, want ook zij houden ervan om met hun stalen ros de pittige afdalingen te trotseren. Verken de honderden kilometers aan fietspaden, samen met de locals!
3. Walvissen spotten
De Noorse kust is zo geliefd dat ook de grootste zeebewoners hier jaarlijks komen genieten. Bultrugwalvissen en orka’s zijn niet verlegen en laten zich graag zien aan toeristen. Ga op walvissafari: de kans is groot dat ze jou ook komen begroeten.
4. Ontdek de Noorse gezelligheid
“Kos”, te vertalen als ‘gezelligheid’, is een van de belangrijkste Noorse woorden. Eens de temperaturen dalen, maken de Noren het zelf ‘koselig’. Dat kan je doen op verschillende manieren: nestel je in de zetel van je vakantiehuisje, kruip onder een deken, zet wat kaarsen aan en lees een goed boek. Dit is Noorse gezelligheid op haar best!
5. Bijzondere activiteiten
Ook buiten het hoogseizoen zijn er in Noorwegen tal van activiteiten te beleven. Geniet van de talloze watersportmogelijkheden, ga vissen of bezoek musea.
Ook voor citytrips is de herfst het ideale seizoen: buiten het hoogseizoen zijn steden als Oslo, Bergen, Trondheim en Ålesund veel minder druk. Ontdek de bruisende steden zonder het gehaaste citytrip-gevoel!

Reis in de herfst naar Noorwegen

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 13 dagen

Hoogtepunten van Fjord-Noorwegen

Op deze reis verken je de Gouden Driehoek en maak je tevens kennis met de charmante Zuidkust!

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Fly & Drive Ålesund, Atlantic Road en Geirangerfjord

Maak kennis met bekende highlights als de Atlantic Road, Trollstigen en het Geirangerfjord tijdens deze korte rondreis met vertrek vanuit Ålesund.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Winter Zomer 5 of 7 dagen

Citytrip Oslo en Bergen

Tijdens deze 5-daagse trip bezoek je de twee populairste steden van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur Hotel & Hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Hyttertur door het hart van Noorwegen

Ontdek de hoogtepunten binnen de 'gouden driehoek' en verblijf in typisch Noorse blokhutten

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Winter Zomer 9 dagen

Citytrip Oslo, Bergen & Trondheim

Bezoek de drie mooiste steden van Noorwegen en ervaar een nacht op de Havila boot.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Nazomer Zomer 16 dagen

Fjord & Fjell

Een wandelvakantie in de bergen met adembenemende uitzichten, langs diepblauwe fjorden en felgroene gletsjers.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Velkommen

Uitgebreide kennismaking met Noorwegen langs alle belangrijke bezienswaardigheden en panoramische routes

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Hyttertur langs fjord & dal

Een reis langs drie mooie regio's in de "gouden driehoek" en met verblijf in leuke blokhutten.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Het hart van Noorwegen

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 10 dagen

Romantisk Tur Zuidkust

Op deze reis verken je de Noorse Zuidkust, ook wel gekend als hét zomerparadijs van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 14 dagen

Wildlifeweek in Scandinavië

Geniet van de ongerepte natuur in Oost-Noorwegen en spot wildlife!

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 16 dagen

Zweedse meren en Noorse fjorden

Geniet van de ongerepte natuur in Oost-Noorwegen en spot wildlife!

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox