De Noordwestelijke Doorvaart (route 2)

In de voetsporen van de grote ontdekkingsreizigers

Dit is een expeditie voor geharde ontdekkingsreizigers, langs ruige ijsschotsen en kleurrijke Inuitdorpen. Je daalt af van ver boven de Arctische cirkel tot in het hart van de iconische noordwestelijke doorgang, om te eindigen bij de steppes en ijsvlaktes van Groenland en Oost-Canada. Een epische reis in de sporen van historische zeevaarders als Roald Amundsen.
Vertrekdata

08.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Groenland
 • Ilulissat ijsfjord
 • Onbewoonde eilanden
 • Inuit dorpen
 • Arctische fauna (narwallen, walrussen, witte dolfijnen, ijsberen,…)

01. Dag per dag

Alvorens je aan boord van de MS Fram gaat, begint deze reis met een dagje in het bruisende Edmonton. De stad staat bekend om zijn levendige culturele scene, waaronder theaters, musea en festivals. Ook staat de stad bekend om zijn uitgebreide parken en groene ruimtes, zoals het North Saskatchewan River Valley Park System, dat het grootste aaneengesloten stedelijke park van Noord-Amerika is. ’s Avonds overnacht je op hotel.
— Lees meer —
Na het ontbijt vlieg je naar Cambridge Bay, of Iqaluktuuttiaq (‘goede vissersplaats’) in de lokale taal. Dat heet geen toeval: gigantische hoeveelheden ridderforel worden uit deze wateren opgehengeld. Ook aan andere fauna ontbreekt het de regio niet: zeehonden, wilde ganzen, muskusossen en kariboes kruisen jouw pad. In de namiddag scheep je in voor de start van de expeditie.
— Lees meer —
Je zet koers richting de Noordwestelijke Doorvaart, een zeeweg die al sinds de 15e eeuw als heilige graal geldt onder poolreizigers. Onder hen: John Carbot, James Cook en de iconische Roald Amundsen, die hier tussen 1903 en 1906 de eerste succesvolle expeditie aflegde. De exacte route van onze vaart hangt af van de weercondities. Een eerste bestemming die je probeert te verkennen, is Gjøa Haven. Hier overwinterde Roald Amundsen wekenlang tijdens zijn expeditie, gebruik makende van de survivaltechnieken van lokale Inuit. Hij benoemde de plek als ‘het mooiste haventje ter wereld’. Ten tweede hopen we op Fort Ross aan te meren, gesticht in 1937. Er staan twee hutjes van de Canadese kustwacht, door nomadische Inuit gebruikt als onderdak bij hevig weer. Een stukje geschiedenis ervaren we vooral op Beechey Island. Maar liefst twee schepen onder leiding van Sir John Franklin zeilden hier de zeeweg binnen, maar keerden nooit meer terug. Mogelijks ga je ook aan wal bij Radstock Bay, gedomineerd door de imposante Caswell Tower. Langs deze kustlijn loopt een korte wandeling naar een site die nog stamt van voor het tijdperk van de Inuit. Meer uitdagend is de wandeling naar de top van Caswell Tower, met een prachtig uitzicht als beloning. Een traditionele Inuit-gemeenschap ontdekken we tenslotte op Baffin Island, te midden van statige bergketens, gletsjers, fjorden, ijsgrotten en andere geologische wonderen. Gedurende de hele week wordt je verrast door allerlei wildlife. Zo sta je voortdurend op de uitkijk voor de machtige ijsbeer!
— Lees meer —
Vandaag geniet je van een rustige dag op zee, alweer royaal bediend van fraaie verzichten. Je zet koers naar Groenland en steekt zo de Davis Strait over, genoemd naar de Engelse zeevaarder John Davis. Tweemaal probeerde hij in de 16e eeuw een route te vinden doorheen de Noordwestelijke Doorvaart. Tijdens de lezingen aan boord kan je meer leren over deze vroege ontdekkingsreizen.
— Lees meer —
De geboorte van ijsbergen kan je van dichtbij meemaken in de prachtige fjorden van Ilulissat, geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed. Aan de monding van de fjord drijven immers talrijke gestrande ijsschotsen rond, afgekalfd van de Jakobshavn gletsjer. Het resultaat is een mozaïek van hagelwit ijs en diepblauw water – postkaartjesmateriaal!
— Lees meer —
Veertig kilometer ten noorden van de Arctische cirkel ligt Sisimut, een moderne nederzetting die toch de authentieke tradities wist te bewaren. Je gaat aan land om te kuieren tussen de houten huisjes van dit gezellige stadje. Ook een bezoek aan het boeiende museum, lokale handwerkateliers of de aangename wandelpaden behoren tot de opties.
— Lees meer —
Nuuk is de politieke en sociale hoofdstad van Groenland, en eveneens de oudste stad op dit land – de stichting dateert van 1728. Gelegen aan één van de mooiste fjorden ter wereld, maakt alleen de locatie Nuuk al een bezoekje waard. Daarnaast garandeert de mix tussen oude tradities en nieuwe levensstijlen heel wat architecturale verrassingen. Net zo goed als de antieke Kolonihaven vind je hier hypermoderne woonwijken – van veelzijdigheid gesproken!
— Lees meer —
Vandaag vaar je opnieuw door een adembenemende fjord, die zich wel 48 kilometer ver uitstrekt langs de westkust van Groenland. Je gaat aan land voor een hike in de alpiene bergweides. Avonturiers opteren voor een kajaktocht tussen de ijsbergen met ons ervaren expeditieteam.
— Lees meer —
Je ruilt het magische Groenland weer in voor de open zee. In één ruk doorkruis je het zuidelijke deel van de Labradorzee, ditmaal richting Newfoundland in Canada.
— Lees meer —
Het mystieke Red Bay is een historische voorpost van het Atlantische Canada, vandaag een kustgemeenschap van amper 200 inwoners. Het vroegere station voor walvisjacht van Red Bay werd in 2013 geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed, nog mooier in de roodoranje zonsondergang. Het is de ideale plek om bij te leren over de walvisjacht, die hier stevig verankerd was.
— Lees meer —
Dit charmante stadje is gelegen aan de westkust van het eiland Newfoundland. Hier kan je heerlijk wandelen tussen de Canadese herfstkleuren. Na de grote ijsvlaktes is de vegetatie in Corner Brook opvallend weelderig. Geschiedenisliefhebbers kunnen zich verdiepen in de ontdekkingsreis van James Cook, die hier in 1767 voet aan wal zette.
— Lees meer —
Het comfortabele expeditieschip begint aan zijn laatste stukje van deze magische tocht, via de golf van St. Lawrence. Maak van deze tijd gebruik om nog een dagje te genieten van de comfortabele leeshoeken en welnesszones aan boord, of de magnifieke uitzichten in de panoramabar.
— Lees meer —
De expeditie eindigt in Portland. Vanaf hier brengt een transfer je naar Boston om je vlucht naar huis te nemen of om wat meer tijd in de stad door te brengen. De rijke geschiedenis van Boston is verweven in de vele wijken, met grote koloniale gebouwen die zich vermengen met het moderne stadscentrum. Ontdek de revolutionaire geschiedenis in overvloed of bezoek enkele van 's werelds meest gerespecteerde en invloedrijke universiteiten voordat je naar huis gaat.
— Lees meer —

02. Schepen

03. Prijzen

Prijzen per persoon aan boord van MS Fram Prijs vanaf**
Hutcategorie Dubbel Single
Polar Binnenhut I € 15.789 € 28.760
Polar Buitenhut FJ € 18627 € 34.152
N/SD € 18.627 € 34.152
Arctic Superior Buitenhut U € 19.621 € 36.039
F € 21.891 € 40.353
Expeditie Suites Q € 24.729 € 48.057
MG € 36.506 € 71.612

**’Prijs vanaf’ geldig voor een beperkt contingent. Afhankelijk van tijdstip van boeking en bezetting van het schip wordt de dagprijs bepaald. Deze actuele prijs gaan wij op het moment van aanvraag voor je na, rekening houdend met eventuele promoties. Deze prijs verschijnt op je reisvoorstel.

Inbegrepen

 • Hurtigruten expeditie-zeereis in de geboekte hutcategorie alle maaltijden en dranken tijdens de maaltijden in restaurant Aune (huisbier en -wijn, frisdranken en water)
 • Overnachting in Edmonton voor de zeereis, inclusief ontbijt
 • Vlucht Edmonton naar Cambridge Bay voor de zeereis
 • Transfer van het hotel in Edmonton naar de luchthaven voor de zeereis
 • Transfer van de luchthaven naar het schip in Cambridge Bay voor de zeereis
 • Transfer van het schip in Portland naar Boston luchthaven of het centrum
 • Alle maaltijden en dranken tijdens de maaltijden in restuarant Aune (huisbier en -wijn, frisdranken en water)
 • Koffie en thee gedurende de dag 
 • Gebruik van Wi-fi. Let op: soms beperkte connectie. Streamen lukt niet.
 • Herbruikbare drinkbus. Er zijn waterkraantjes op verschillende plaatsen om bij te vullen.
 • Professioneel Engelstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land. Focus op astronomie en de zonsverduistering.
 • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen
 • Gebruik van het wetenschapscentrum aan boord met uitgebreide bibliotheek, microscopen, interactieve schermen, ...
 • Tips van professionele fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto's bij verschillende omstandigheden
 • Landingen met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land
 • Gebruik van fitness, bubbelbaden en sauna
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis)
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en reisverzekering: klik hier voor meer info
 • Aan-afreispakket
 • Optionele excursies

Opmerkingen

 • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema en de landingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en zal dagelijks door het expeditieteam voorgesteld worden.
 • Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden
 • Rolstoelen kunnen niet worden meegenomen tijdens het in- en uitstappen van de poolcirkelboten
 • Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord of op voorhand tegen betaling geboekt worden
 • Bagageafhandeling (dragen van de koffers tot aan de hotelkamer) is niet inbegrepen. Vaak worden de koffers op de eerste dag van de zeereis wel voor jou tot in de kajuit gebracht.
 • Fooien worden niet verwacht
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds.

04. Extra info

 • BELANGRIJK! Check hier of er momenteel op deze reis een promotie loopt!
 • Voor deze reis is een visum voor Canada (ETA) vereist. Dit kan online aangevraagd worden.
 • 5% korting indien je reeds gereisd hebt met Hurtigruten (min. 3 aaneensluitende nachten)
 • Voor deze reis is een internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na je terugreisdatum vereist. Je dient 4-8 weken voor vertrek een medisch attest, deels ingevuld door je huisarts, in te dienen bij Hurtigruten.
 • Covid-19: Momenteel is het voorleggen van een bewijs van dubbele vaccinatie een vereiste om aan deze reis deel te nemen.