Ontdek Tromsø

Tromsø

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen. De stad wordt ook wel “de poort naar de Noordpool” en “het Parijs van het Noorden” genoemd. Benieuwd waarom? Lees dan vooral verder.

Huskytocht in Noorwegen

Landschap en ligging

Tromsø ligt op 71° Noord, op 350 km van de poolcirkel. De havenstad ligt op een groot eiland en is omringd door bergen. Dit is de grootse stad van Noord-Noorwegen en dat merk je meteen. Het is er verbazend levendig in vergelijking met de rest van de regio: je kan er lekker eten, stevig winkelen, musea bezoeken en deelnemen aan verschillende winteractiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een sneeuwscootersafari of een tocht met de hondenslee door een bergachtig landschap. Daarnaast kan je dankzij de kustligging ook deelnemen aan een boottocht. Of de kabelbaan nemen tot op de Storsteinen berg. De arctische stad is ongetwijfeld de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de regio.

De stad Tromso verkennen

Poort naar de Noordpool

Tromsø heeft een erg fascinerende geschiedenis. De regio is al duizenden jaren bewoond, maar de stad zelf is slechts 200 jaar oud. Kort nadat de stad gesticht werd, was het al een epicentrum voor bonthandel. Het was de startplaats van veel poolexpedities en de eerste stop van poolreizigers op hun terugweg naar de beschaving. Hierdoor wordt Tromsø ook wel eens de “Poort naar de Noordpool” genoemd. In het authentieke Polar museum leer je alles over pelsjagers en walvisvaarders.

Het-IJszeekathedraal-van-Tromso

Parijs van het Noorden

De stad is een hotspot voor shoppers en foodies. Tromsø is gekend omwille van het grote aantal restaurants gespecialiseerd in traditionele gerechten met verse producten. Dankzij de ligging aan de kust, krijg je de vis zo goed als recht vanuit de zee op je bord. Daarnaast zijn er dankzij de multiculturele gemeenschap in Tromsø ook heel wat internationale keukens. Door de erg creatieve keuken wordt Tromsø ook “Het Parijs van het Noorden” genoemd. Ook de architectuur in de stad is gedurfd. De “Arctic Cathedral” is ongetwijfeld een van de hoogtepunten.

6x zeker doen in Tromsø

  1. Laat je verleiden door de geur van versbereide vis
  2. Breng een bezoekje aan de arctische kathedraal met z’n speciale architectuur
  3. Kom meer te weten over het leven van de poolreizigers in het Polar museum
  4. Leef je uit tijdens een van de vele winteractiviteiten
  5. Drink een lokaal biertje in de Ølhallen pub. De meest noordelijke brouwerij van Het Hoge Noorden bevindt zich hier.
  6. Bewonder de regio vanop de Fjellheisen kabelbaan