Wildlife in Lapland

Wildlife in Lapland

In Scandinavië kan je genieten van prachtige landschappen en natuurfenomenen. Daarnaast is het Scandinavische dierenrijk ook erg gevarieerd. Zo beschikt het Hoge Noorden over zijn eigen big five: elanden, beren, walvissen, wolven en rendieren. Hiernaast kan je er nog bijzondere dieren zoals de lynx en de veelvraat vinden.

Spot wildlife

Elandsafari

De eland wordt ook wel de koning van het woud genoemd. Het dier kan tot 2,90 meter worden en tot 800 kilogram wegen. De schuwe dieren zijn actief bij schemer en verschuilen zich overdag vaak diep in het bos in het midden van Zweden. Tijdens de elandensafari kan je mogelijk elanden spotten vanuit de bus. Daarnaast zorgen de geluiden van de dieren voor een speciale sfeer tijdens de schemering.

Berenkijkhut

De Scandinavische bruine beer is een rustig dier dat voornamelijk actief is bij schemer. Je zal ze dan ook niet zo snel tegen het lijf lopen tijdens een wandeling. Om deze indrukwekkende dieren toch op een veilige en comfortabele manier te kunnen spottem, zijn er berenkijkhutten. Een overnachting in deze hutten biedt de mogelijkheid om de bruine beer in zijn natuurlijke omgeving te observeren en prachtige foto’s te maken. Vergeet je camera dus zeker niet!

Walvissen spotten

De walvis is een reusachtig zeezoogdier. Op de eilandengroep Vesterålen, gelegen in het noorden van Noorwegen, ga je op walvissafari en kan je een hele dag per boot op zoek gaan naar deze unieke dieren. De kans op het spotten van potvissen is het grootst maar je kan ook andere soorten zoals grienden, vinvissen en bultruggen zien. Ook is er een grote kans op dolfijnen en zeehonden. Kortom, de ideale excursie om de Scandinavische onderwaterwereld te leren kennen.

Wolven

Net zoals beren zijn wolven schuwe dieren die moeilijk in het wild te zien zijn. De grootste kans om deze dieren toch te spotten is in Midden-Zweden. Met de wolvenexcursie wandel je met een ervaren expert door een bos waar het territorium van de wolvenfamilie zit. Hierbij wordt er gezocht naar sporen zoals pootafdrukken, territoriale markeringen en gedode prooien. Wanneer de avond valt, ga je onder strikte begeleiding op een strategische plek zitten, om zo dichter bij de wolven te komen en het gehuil van de dieren op te vangen. Met een beetje geluk spot je er een.

En rendieren?

Deze kuddedieren komen het meeste voor en kan je gewoon in de vrije natuur zien in Lapland!

Lynx

In Scandinavië woont nog een kleine populatie lynxen, voornamelijk in Finland en Zweden. De lynx is een territoriaal dier dat afgezonderd leeft. Het zijn nachtdieren die erg moeilijk te spotten zijn. Wanneer ze mensen horen aankomen, kruipen ze de bomen in en wachten ze totdat je langs gelopen bent. Vergeet dus zeker niet naar boven te kijken! Ze jagen rond zonsopgang en zonsondergang en eten voornamelijk konijnen, reeën en kleine knaagdieren.

Veelvraat

Veelvraten lijken dieren uit cartoons, maar in Scandinavië kan je ze in het echt vinden! Ze kunnen tot ongeveer een meter worden en het is familie van de otter. Ze zijn heel erg moeilijk te spotten. Je hebt de meeste kans om ze te zien in de winter, wanneer hun vacht contrasteert tegen de witte sneeuw. Veelvraten staan bekend als luie jagers. Zo eten ze graag de vleesresten op die de wolven achterlaten. Maar pas op! Ze kunnen zelf ook prooien maken die veel groter zijn dan zijzelf, zoals bijvoorbeeld rendieren.

Ontdek onze wildlife reizen

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

Reis in kleine groep naar de Lofoten en de Vesterålen waar je kennis maakt met het arctische wildleven, die je knap op foto kan vastleggen!

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox