Husky’s: geboren om te rennen

Diervriendelijke huskytochten

Je hoort enkel het geruis van de slee en het getrappel van de hondenpoten in de sneeuw. Sneeuwvlokken dwarrelen door de lucht en landen op je muts en wimpers. Een huskysledetocht is zonder twijfel een van de leukste activiteiten in Lapland. Je zit midden in een magisch winteravontuur en de honden trekken vol enthousiasme de slee voort, dwars door het betoverende winterlandschap.

Maar om er echt van te kunnen genieten wil je wel zeker weten of de husky’s het tijdens de rit net zo naar hun zin hebben als jij. Als je tijdens een reis met Nordic plaats neemt op de slee, kun je er dan vanuit gaan dat het een diervriendelijke activiteit is? Het antwoord is een volmondig ja!

Close-up van twee husky's in de sneeuw
Klein meisje bestuurt een huskyslee

Veel beweging nodig

Een husky maak je niet blij met een kort ommetje door de wijk. Deze vriendelijke honden willen bewegen, en veel ook! Waar jouw trouwe viervoeter het heerlijk vindt om lekker op de bank te liggen, is een husky het liefst de hele dag buiten.

Husky’s zijn energiek, intelligent, enorm sterk en kunnen heel goed tegen kou. Ze zijn verre familie van de wolf, maar werden eeuwen geleden al gesocialiseerd door de nomadische bevolking van Noord-Siberië. Ze werden ingezet voor het trekken van de sleeën, omdat ze hard kunnen werken én goed gezelschap zijn.

De honden zijn gefokt om een actief buitenleven te leiden. Ze zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht. Een husky heeft veel oefening en uitdaging nodig om zich goed te voelen. Daar halen ze plezier uit. Voor het begin van een sledetocht maken de husky’s flink wat lawaai. Ze huilen en zijn onrustig, want ze willen beginnen. Zodra ze van start mogen, zijn ze meteen muisstil en rennen ze enthousiast door de sneeuw.

Enthousiaste husky's

Onze huskyfarms

Veel van de lodges waar Nordic mee samenwerkt, hebben hun eigen huskyfarm. Ook de andere lokale partners zijn zorgvuldig geselecteerd door onze Travel Designers. Diervriendelijkheid is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Het welzijn van de honden staat voorop. Zo worden husky’s nooit gepusht om over hun grenzen te gaan en in het zeldzame geval dat de sneeuw niet goed genoeg is, worden tochten geannuleerd. Daarnaast wordt er gekeken naar welke honden wel of niet met elkaar overweg kunnen. Als het tussen twee honden niet botert, worden deze tijdens de tochten niet naast elkaar geplaatst.

Tussen de tochten door krijgen de husky’s genoeg rust. Daarbij wordt per hond gekeken naar wat deze aan kan. Oude honden doen geen zwaar werk meer, maar worden ingezet om de jonge husky’s discipline bij te brengen en te leren hoe ze moeten lopen in een roedel.

icoon-husky

Unieke stofwisseling

Wetenschappers krabben zich nog steeds achter de oren als het gaat om de stofwisseling van een husky. Wanneer wij mensen ons inspannen, worden onze reserves verbrand. Het lichaam vraagt om energie en dat wordt uit onze voorraden glycogeen (suikers) en vet gehaald, en vervolgens naar de spieren gestuurd.

Want als onze spiercellen geen energie meer hebben, raken we vermoeid en komen we tot stilstand. Maar bij husky’s werkt dat anders: in rusttoestand hebben ze een zelfde soort stofwisseling als mensen, maar zodra ze gaan rennen gaan, verandert dat. Alsof er een knop omgaat in hun lichaam. Hun reserves blijven onaangeroerd en vermoeidheid zoals wij die kennen, is hun vreemd.

Getrainde husky’s kunnen zeker honderd kilometer per dag rennen. De volgende dag staan ze met hun tomeloze energie te popelen om dat nog een keer te doen. Hoe deze unieke stofwisseling precies werkt, is nog altijd een raadsel, maar zeker is dat husky’s urenlang achter elkaar kunnen rennen zonder zich moe te voelen.