Duurzame expeditie reizen

Trots op onze voetafdruk

Zo duurzaam mogelijk de wereld verkennen, dat is al sinds de beginjaren van Hurtigruten de filosofie. De rederij investeert in nieuwe technologieën, hanteert strikte regulaties in kwetsbare gebieden, waakt voor massatoerisme en ondersteunt lokale gemeenschappen in navolging van de UN Sustainable Development Goals. Ontdek Hurtigruten, de groenste en meest geavanceerde zeereizen ter wereld.

Innovatie staat centraal bij Hurtigruten. De rederij lanceerde in 2019 ’s werelds eerste cruiseschip met hybride aandrijving, de MS Roald Amundsen. In 2020 volgde het zusterschip MS Fridtjof Nansen en de komende jaren komen er nog twee hybride vaartuigen bij. In 2021 zullen minstens zes Hurtigrutenschepen op zuiver biogas, batterijkracht en LNG varen. Daarnaast tracht de rederij de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Op deze pagina vind je een overzicht van alle initiatieven.

De initiatieven van Hurtigruten voor een mooiere wereld:

Schoon water

Hurtigruten pleit actief voor een ban op het gebruik van het vervuilende HFO (heavy fuel oil) in alle poolwateren en langs de gehele Noorse kust. De bescherming van kwetsbare gebieden is een van de belangrijkste kernwaarden van de rederij.
In bepaalde ongerepte gebieden gelden daarnaast ook strenge regels, zoals een begrenzing van het aantal schepen en bezoekers aan wal.

Zorgzame samenwerkingen

Hurtigruten heeft, als marktleider, een voorbeeldpositie als het om een groenere toekomst gaat. Daarvoor werkt de rederij samen met de reisindustrie, ze was onder meer actief betrokken bij het oprichten van de Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) voor Arctische issues.
Met behulp van de International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO) doet Hurtigruten haar best om ecologisch, duurzaam toerisme te waarborgen op Antarctica.

Menselijke steun

Hurtigruten is toegewijd aan de gemeenschappen waar de schepen aanmeren, en zet zich in voor een positieve impact.
De rederij voert producten in bij lokale handelaars en beroept zich op plaatselijke werkkrachten.

Schoonmaak van het strand

Bovenop het engagement om zelf minder afval te produceren, benut Hurtigruten elke landing en activiteit als een kans om bij te dragen aan een schoner en gezonder leefmilieu.
Hurtigruten kent een lange geschiedenis in initiatieven om het strand schoon te houden, waarbij ook de gasten betrokken worden. Heel wat van de plasticvervuiling op aarde komt namelijk op onze stranden terecht.

Bescherming van de pooldieren

Hurtigruten doet haar uiterste best om de gebieden die we verkennen in ere te houden. Bij het observeren van wildlife blijven we op veilige afstand, zodat de dieren hun natuurlijke gang kunnen gaan. We respecteren hun welzijn en natuurlijke habitat.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek en educatie dragen we rechtstreeks bij aan een beter bewustzijn rond de bescherming van wilde dieren.

Ban op single-use plastic

De vervuiling door plastic is momenteel de grootste bedreiging voor onze oceanen. Hurtigruten bande, als eerste cruisemaatschappij ter wereld, alle onnodige plastic voor eenmalig gebruik van boord.
Zo zijn rietjes, plastic bekers en zakjes sinds 1 juli 2018 niet meer welkom. In plaats daarvan kiezen we hier voor alternatieven van biologisch afbreekbaar papier en duurzame materialen.

Het verschil maken

Enkele jaren geleden werd de Hurtigruten Foundation opgericht, om te verzekeren dat ook de ‘reizigers van morgen’ dezelfde betekenisvolle reizen kunnen ervaren als de reizigers vandaag. Het fonds ondersteunt een waaier aan projecten zoals het waarborgen van de populatie ijsberen, het bevechten van plasticvervuiling, of de creatie van bewustzijn rond lokale initiatieven in de gebieden die we verkennen.
De sponsoring voor de Foundation komt van activiteiten en donaties aan boord.

Lekker en bewust tafelen

Aan boord van de Hurtigrutenschepen geniet je elke dag van overheerlijke maaltijden. Of je nu graag vlees, vis of vegetarisch eet, je mag erop rekenen dat onze leveranciers hoge standaarden hebben wat betreft duurzaamheid en dierenwelzijn.
Hurtigruten beperkt voedselverspilling en zet in op nieuwe procedures om het afval te reduceren. Uiteraard is plastic voor eenmalig gebruik een no-go aan boord van de gehele Hurtigrutenvloot.

Ambassadeurs en onderzoek

Hurtigruten doet al jaren moeite om bewustzijn te creëren rond de impact van maritieme vervuiling. Doordat reizigers de wonderlijke onderwaterwereld met eigen ogen kunnen zien tijdens aanlandingen, krijgen ze een nieuw perspectief op deze issues. Deze inspirerende ervaringen maken hen ambassadeurs van de bestemming.
Verder draagt Hurtigruten bij aan onderzoek van internationale wetenschapsinstituten, door het delen van data over de poolgebieden.