Praktische informatie expeditie reizen

Praktische informatie

Hurtigruten leeft de ISPS wetgeving (International Ship and Port Facility Security) streng na. Alle bagage wordt bij vertrek in de haven of op het schip geïnspecteerd door een röntgendetector. Cruiseschepen die opereren in de wateren van de VS worden door de wet verzocht om een Security Guide en bepaalde wetten kenbaar te maken aan gasten.

Alle kajuiten op onze expeditie schepen hebben een eigen telefoon. Wifi is beschikbaar in de meeste publieke ruimtes van de schepen. Houd er rekening mee dat de internet- en telefoonverbindingen vanwege de locatie van het schip af en toe niet beschikbaar zijn, de prijs via satellietverbinding kan hoog oplopen.

De expeditieleider zal je informeren over de definitieve route die zal gevolgd worden, over de diverse bezienswaardigheden en natuurverschijnselen en de interessante lezingen die gegeven worden. Bij de informatiebalie van het expeditieteam kan je terecht voor o.a. het bijboeken van facultatieve excursies. Aan boord van MS Norstjernen is geen informatiebalie en worden geen facultatieve excursies aangeboden en geen lezingen gegeven.

MS Fram, MS Spitsbergen, MS Fridtjof Nansen en MS Roald Amundsen zijn toegankelijk voor rolstoelen. Reizigers met rolstoel moeten hiervoor hun eigen, opvouwbare stoel meebrengen. Personen die speciale assistentie nodig hebben, moeten reizen met een begeleider. Voor het betreden of verlaten van het schip per rolstoel moet de loopbrug gebruikt worden. In havens waar er door zee- of andere omstandigheden mobiele ingangen moeten worden gebruikt of bij landingen per zodiac kunnen rolstoelen niet worden gebruikt of meegenomen. Het in- en uitschepen in Nome (Alaska) en Cambridge Bay (Canada) gaat via poolcirkelboten.

Onze kapiteins stellen alles in het werk om een route te plannen waarbij de motoren zo weinig mogelijk belast worden waardoor er minder uitlaatgassen vrijkomen. Al het afval wordt aan boord bewaard, we dumpen nooit afval in zee en verzoeken je om geen afval achter te laten wanneer je aan land bent. We vragen je om het bekende gezegde “Laat niets achter, behalve voetafdrukken, neem niets mee, behalve foto’s” te respecteren.

De hotelstandaard op onze reizen is het equivalent van vier sterren, centraal gelegen, of dichtbij de luchthaven afhankelijk van het programma. Er zijn geen officiële hotelprijzen: de lokale categorieën gelden. Alle kamers hebben privéfaciliteiten. Single kamers kunnen wat kleiner uitvallen en minder goed gelegen zijn, soms zijn het dubbele kamers voor single gebruik. Hotels kunnen extra aanrekenen voor bepaalde faciliteiten zoals de sauna. De prijs voor de overnachting bevat ook telkens het ontbijt, tenzij anders aangegeven bij de boekingsbevestiging.

Voor reizen naar Antarctica, Groenland, Spitsbergen, Zuid-Amerika en de Noordwestelijke doorgang zijn chartervluchten inbegrepen. De vluchttijden zijn hierbij afhankelijk van de beschikbaarheid. Hierdoor staan er soms vroege ochtendvluchten of late avondvluchten in ons reisschema. De details van de vluchturen ontvang je bij boeking, of zodra de vluchtgegevens beschikbaar zijn.

De informatie en beschrijvingen op deze website zijn voor publicatie door onze medewerkers gecontroleerd. Toch kunnen er zich na publicatie wijzigingen voordoen in het aanbod. Indien er zich belangrijke veranderingen voordoen, zullen wij je daarvan op de hoogte brengen.

 

Vakantiedagen en grote evenementen kunnen invloed hebben op de hotelcapaciteit. Op onze reizen komen we in zeer afgelegen regio’s die sterk beïnvloed worden door weersomstandigheden en ons door moeilijk terrein sturen. De faciliteiten, gewoonten en levensstijl van de inwoners kunnen verschillen van deze die je gewoon bent.

De minimumleeftijd op de Antarcticareizen is 5 jaar, voor onze andere bestemmingen geldt er geen minimumleeftijd. Om veiligheidsredenen kunnen kinderen onder de 12 jaar niet tot alle excursies worden toegelaten, het is de kapitein die hierover beslist.

De dresscode aan boord is informeel, een pak/avondjurk hoef je niet mee te nemen. Het weer kan snel veranderen, we raden je dan ook aan om verschillende lagen te dragen en daarnaast water- en winddichte kleding mee te nemen. Aan het begin van de reis krijgt iedere gast een wind- en regenbestendige jas maar voorzie voor de koude bestemmingen zeker ook warme truien, broeken, handschoenen, muts, warme kousen en thermisch ondergoed. Een zonnebril en zonnecrème zijn echter ook essentieel. Wandelstokken kunnen nuttig zijn tijdens de wandelingen.

De poolcirkelboten zijn geschikt voor zowel verkenning op het water als voor het veilig aanleggen in gebieden die anders niet te bereiken zijn. Je moet normaal mobiel zijn om deze boten in te komen, maar verder hoef je je geen zorgen te maken. De bemanning zal instructies geven en als je deze goed opvolgt, wordt het na een paar dagen een routine. Bij alle tochten met poolcirkelboten moeten reizigers schoenen met antislipzool dragen. Op Antarctica is het dragen van rubberen laarzen verplicht, voor alle andere bestemmingen zijn laarzen aan te raden. Aan boord van de schepen, behalve MS Nordstjernen, zijn laarzen gratis ter beschikking.

Er is te allen tijde een Engelstalige arts en een verpleegster aan boord. Het schip heeft medische faciliteiten om eerste hulp te bieden. Indien nodig zal er contact worden opgenomen met het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Medische consulten en medicijnen zullen in rekening worden gebracht van de passagier. Alle gasten moeten in het bezit zijn van een persoonlijke reis- en zorgverzekering. Wanneer je afhankelijk bent van medicatie, neem dan voldoende mee voor eventuele onvoorziene vertragingen en bewaar deze in je handbagage met een duidelijk opschrift en duidelijke gebruiksinstructies. Eventueel is ook een attest van je arts aangewezen. Ziekte aan boord kan leiden tot een quarantaineperiode en aanwijzingen van de arts en de kapitein op het schip dienen te worden opgevolgd.

Alle passagiers naar Antarctica, Noordoost-Groenland en de Noordwestelijke Passage zijn verplicht bij het inschepen een medische verklaring, ingevuld en goedgekeurd door hun arts te overhandigen aan de scheepsdokter. Hurtigruten behoudt zich het recht reizigers die dit document niet kunnen voorleggen de toegang tot het schip te ontzeggen.

Het is de volledige verantwoordelijkheid van de reiziger om zich te informeren over de verplichte formaliteiten en de nodige documenten te voorzien. Een internationaal paspoort, geldig tot minstens 6 maanden na de terugkeer, is het enige geldige identiteitsbewijs aan boord van alle schepen. Eens aan boord wordt je paspoort in bewaring genomen zodat de douanecontrole en de immigratieformaliteiten vlot verlopen. Wij raden je daarom aan om een kopie te voorzien van de internationale reispas en deze eventueel digitaal te bewaren. Kosten als gevolg van ontbrekende of onvolledige reisdocumenten vallen ten laste van de reiziger. Zeker de ETA/ESTA-vereisten voor onze reizen naar Noord-Amerika en Canada dien je goed na te kijken.

Gelieve ons bij boeking te informeren indien je een dieet dient te volgen (bijv. vegetarisch of glutenvrij voedsel) en breng ook het personeel aan boord hiervan op de hoogte. We doen ons best om aan je verzoeken tegemoet te komen.

Op de meeste locaties aan land zal je mobiele telefoon functioneren, neem voor afreis contact op met je provider voor meer informatie en prijzen. MCP-satellietsysteem aan boord, geen mobiel netwerk aan boord van MS Nordstjernen. Tijdens de reizen met dit schip is er enkel verbinding in Longyearbyen en Barentsburg.

Transfers zijn inbegrepen, voor zover dat aangegeven staat op uw boekingsbevestiging. Hurtigruten biedt bustransfers van de luchthaven naar de pier en bepaalde hotels. De tijden zijn in overeenstemming met de aankomst- en vertrektijden van het schip of je vlucht. Wachttijden op de luchthaven zijn mogelijk. De duurtijd van de luchthaventransfer varieert per bestemming, maar duurt gewoonlijk tussen de 45 en 60 minuten (afhankelijk van het verkeer). Uitzonderingen zijn mogelijk indien een langere afstand tussen de luchthaven en het schip geldt. In de reisdocumenten ontvang je extra info over de transfer. Gasten die niet volledig mobiel zijn, kunnen een rolstoelvriendelijke transfer aanvragen.

Voor sommige reizen zijn vaccinaties verplicht. Het is de plicht van elke reiziger zich hieromtrent tijdig te informeren en zich te laten inenten.

Alle passagiers krijgen een grondige briefing over procedures en locaties waar het nodige materiaal ligt. Ook voor landingen met de poolcirkelboten worden duidelijke veiligheidsinstructies gegeven aan boord, bij aanvang van de reis.

Ons reservatieteam staat steeds voor je klaar om advies te geven over de beschikbaarheid van vluchten, prijzen en andere details. De bagagereglementering is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Indien het maximum aantal kilo’s of de maximale afmeting overschreden wordt, moet je een toeslag betalen of kan de bagage geweigerd worden. Neem je een rolstoel mee of heb je hulp nodig op de luchthaven? Dan moet je dit vermelden op moment van boeking. Hou er rekening mee dat een vluchtschema te allen tijde kan wijzigen, controleer dit daarom kort voor afreis nog even.

We bieden tal van opties voor de verlenging van je reis. Dit kunnen excursies zijn voor een halve of hele dag, of extra nachten.

Iedere reis is uniek. Het reisverloop is onderhevig aan veranderingen t.g.v. weers-, zee- en ijsomstandigheden. Excursies aan wal of landingen kunnen hierdoor te allen tijde geannuleerd worden. Er is steeds een minimum en maximum aantal deelnemers per excursie.

Uit veiligheidsoverwegingen is het verboden om alcoholische dranken, die niet aan boord gekocht worden, te nuttigen. Die regel geldt zowel in de publieke ruimtes als in de kajuit. Indien je alcohol meebrengt aan boord, zal deze bij het inchecken in bewaring genomen worden tot op het einde van de reis.

Op de meeste schepen kan je een kleine selectie boeken vinden over diverse onderwerpen.

Bij het inchecken aan boord ontvang je, volgens de ISPS-code, een cruisecard. Deze kaart wordt gescand bij het in- en uitstappen en dient tevens als toegangskaart tot de kajuit (behalve bij MS Nordstjernen), alsook als betaalmiddel aan boord.

Om de cruisecard te activeren moet je in het bezit zijn van een creditcard (Visa, American Express, Diners of Mastercard), geldig tot minstens 3 maanden na terugkeer.

De afrekening gebeurt in Noorse Kronen, de wisselkoers wordt bepaald door jouw creditcardmaatschappij.

Het programma wordt dagelijks kenbaar gemaakt op het TV-systeem. Een lijst van de aanlandingen, havens, lezingen, maaltijden en activiteiten aan boord verschijnt op het scherm. Al de plannen in deze publicatie zijn aan verandering onderhevig.

Laat ons weten indien je speciale verzoeken hebt of als je een specifiek dieet volgt.

Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met seizoensgebonden, lokale ingrediënten.

Op schepen met een à la carte restaurant krijgen de suitegasten soms ontbijt in à la carte stijl. Voor het diner is dit restaurant geopend voor alle gasten, maar er wordt een extra bedrag aangerekend voor wie niet in een suite verblijft.

Het derde restaurant, Fredheim, serveert de hele dag door snacks aan boord van MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen. Frisdranken, de huiswijn en huisbieren zijn tijdens de maaltijden inbegrepen. Thee en koffie is de hele dag door gratis.

Houd er rekening mee dat drones bediend door passagiers niet toegelaten zijn tijdens de reis. Dit voor de algemene veiligheid en bescherming van de dieren en privacy van andere reizigers.

De stopcontacten in je kajuit zijn allemaal 220 V/50 Hz. Suites hebben 110V-aansluitingen voor scheerapparaten. De stekkers zijn volgens Europees model met twee pinnen.

In tegenstelling tot traditionele cruises, waarbij commercieel vermaak heel belangrijk is, ligt bij Hurtigruten de focus op ontspanning en ontdekking. Het expeditieteam verzorgt lezingen en workshops, sporadisch wordt er ‘s avonds muzikaal entertainment aangeboden (niet van toepassing op MS Nordstjernen). Details vind je in het dagprogramma, beschikbaar aan boord.

We bieden een selectie van excursies die op voorhand geboekt kunnen worden (ca. 6 maanden voor afreis). Overblijvende plaatsen op excursies worden aan boord verkocht.  Er is een minimum en maximum aantal deelnemers. We adviseren je op voorhand te boeken, om teleurstelling te vermijden indien excursies volzet zijn.

Registratie is bindend en eenmaal aan boord laat het expeditieteam je de deadlines voor inschrijvingen weten voor nog beschikbare excursies. De begeleiding is telkens in het Engels, tenzij anders aangegeven. Andere voertalen zijn niet gegarandeerd. Excursies kunnen geannuleerd worden afhankelijk van het weer en aantal deelnemers.

Tijdens de reizen met MS Nordstjernen zijn alle excursies inclusief.

MS FramMS Fridtjof NansenMS Roald Amundsen en MS Spitsbergen beschikken over een moderne fitnessruimte, een gezellige sauna en 2 jacuzzi’s op het buitendek.

Aan boord van MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen is er tevens een zwembad.

Onze gasten willen vaak de bemanning bedanken voor de goede service. Je kan naar eigen gevoel je waardering uiten. Vul hiervoor het formulier in dat je in de kajuit vindt. Bezorg het twee dagen voor het einde van de zeereis aan de receptie, het opgegeven bedrag zal dan worden toegevoegd aan de rekening.

Aan boord van MS Nordstjernen kan je een fooi achterlaten in de voorziene box.

Onze fotograaf aan boord van MS FramMS Roald AmundsenMS Fridtjof Nansen en MS Spitsbergen zal je uitnodigen voor fotografieworkshops en praktijksessies op het dek. Om de ervaring te versterken, maken we ook zelf actief beelden aan boord.

Aan het eind van de cruise zal een slideshow gepresenteerd worden. Net als de dagprogramma’s, de biografieën van het expeditieteam en de kaarten van de zeereis, worden ook de gemaakte beelden beschikbaar gesteld voor de reizigers via het logboek.

Wifi is beschikbaar op het hele schip. Weet echter dat de connectie vaak beperkt is.

Afhankelijk van de locatie, kunnen de telefoons soms geen bereik hebben en kan het internet wegvallen. Met de wifi kan je niet streamen.

Er is een ruim aanbod aan comfortabele kajuiten aan boord. Alle expeditieschepen beschikken over kajuiten met privéfaciliteiten.

Aan boord van MS Nordstjernen hebben bepaalde kajuiten enkel een wastafel. In sommige kajuiten, afhankelijk van de ligging, kunnen geluid en trillingen waargenomen worden. Sommige kajuiten hebben een belemmerd uitzicht.

Houd er rekening mee dat check-in tijden aan de receptie beginnen voordat de kajuit klaar is voor gebruik. Je wordt dan geïnformeerd wanneer de kajuit klaar is.

Ons ervaren expeditieteam beschikt over een diepgaande kennis van de gebieden waar we doorheen varen.

Tijdens de lezingen, die aangekondigd worden in het dagprogramma beschikbaar aan boord, worden onderwerpen als biologie, geologie en geschiedenis besproken.

Aan boord van MS Nordstjernen worden geen lezingen gegeven, alle informatie wordt gegeven tijdens de landingen.

De observatielounges hebben grote panoramische ramen en een ruim aantal comfortabele zitplaatsen.

Er is geen observatielounge aanwezig aan boord van de MS Nordstjernen.

Voor een klein bedrag, bestaande uit een servicekost en de kost voor de postzegels, zal de receptionist aan boord jouw post versturen.

Hou er rekening mee dat deze lang onderweg kan zijn.

Ontbijt, middag- en avondmaal zijn inbegrepen in jouw reis.

  • Voor het ontbijt is er vrije seating, de maaltijden zijn steeds in buffetvorm.
  • De lunch en het avondmaal variëren van buffet en een vast menu tot barbecue.
  • Voor het avondmaal geldt een vaste seating. Informatie over je tafelnummer, het tijdstip van diner,.. vind je in de kajuit.

Roken is enkel toegestaan in speciale zones op het buitendek.

Denk aan het milieu en gebruik de beschikbare asbakken, gooi nooit de peuken overboord.

Roken in je kajuit is verboden. Wie rookt in de kajuit moet een boete van 1500 NOK betalen. E-sigaretten zijn volgens de Noorse wet aan dezelfde regels onderworpen als tabaksigaretten.

Aan boord van MS FramMS Fridtjof NansenMS Roald Amundsen en MS Spitsbergen worden de kajuiten dagelijks schoongemaakt. Schone handdoeken zijn steeds te verkrijgen. Verblijf je in een Arctic Superior of Suite? Dan is roomservice mogelijk.

Aan boord van MS Nordstjernen is roomservice niet beschikbaar, ook dagelijkse schoonmaak is niet voorzien. De kajuit wordt enkel op vraag schoongemaakt.

Kwalitatieve rubberen laarzen, te dragen tijdens de landingen, worden gratis in bruikleen aangeboden.

Een beperkt aantal wandelstokken, verrekijkers en warmtepakken van hoge kwaliteit wordt te huur aangeboden. Regenlaarzen zijn ruim aanwezig in de maten 32 tot 50.

Deze services zijn niet beschikbaar aan boord van MS Nordstjernen.

De voertaal aan boord is Engels. Soms worden aankondigingen en geschreven berichten ook in het Duits vertaald. Aankondigingen worden op bepaalde vertrekdata ook in Frans of Chinees afgeroepen.

De lezingen worden gegeven in het Engels. Via oortjes kan je een Duitse vertaling volgen.

Onze schepen voldoen aan alle veiligheidseisen en zijn geschikt voor het varen in ijswateren.

Vóór vertrek wordt een verplichte veiligheidsbriefing gehouden. Volg de aanwijzingen van de expeditieleider en de overige bemannings- en personeelsleden te allen tijde op.

Tijdens landingen per tenderboot dienen de veiligheidsvoorschriften nageleefd te worden. Het dragen van een reddingsvest is verplicht.

Wees voorzichtig wanneer je aan boord rondwandelt. Zeker op het buitendek, want het kan hier nat en glad zijn.

Tegen betaling is een wasdienst beschikbaar aan boord van MS FramMS Fridtjof NansenMS Roald Amundsen en MS Spitsbergen.

Voor suitegasten is deze dienst inclusief.

Er is geen wasdienst noch wasruimte beschikbaar aan boord van de MS Nordstjernen.

Het kraanwater in je kajuit en aan de waterfonteinen is drinkbaar.

In het restaurant verkopen we zelf gebotteld water in karaffen. Mineraalwater en bruiswater zijn gratis tijdens maaltijden.

In de winkel aan boord vind je een aanbod aan buitenkleding, souvenirs en postkaarten.

Die buitenkleding is geschikt voor de expedities en gemaakt uit zoveel mogelijk duurzame materialen. Bovendien verkopen we kleine hoeveelheden zeep, tandpasta en andere toiletartikelen.

Aan boord van MS Nordstjernen is er een zeer beperkt aanbod aan kleding en expeditiemateriaal te koop.

Pillen tegen zeeziekte zullen te koop zijn bij de receptie.

Het is echter aangeraden medicatie tegen zeeziekte mee te brengen waar je zelf mee vertrouwd bent als je hier vaker last van hebt.

De schepen zijn uitgerust met alle veiligheidsvoorzieningen volgens de moderne vereisten, en zijn geschikt om te varen in ijswateren. Bij aankomst aan boord worden alle passagiers ingelicht over de veiligheidsvoorschriften, de locatie en het gebruik van het noodmateriaal.

Er is een veiligheidsplan aanwezig aan de binnenkant van elke kajuit. We benadrukken het belang om je hier goed mee vertrouwd mee te maken.

Speciale regulaties gelden bij aanlandingen met de tenderbootjes. Volg de instructies van het expeditieteam. Speciale zwemvesten voor tijdens landingen worden aan de passagiers uitgedeeld voor de eerste landing. Een verplichte briefing met de instructies zal ook gegeven worden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox