Een land wordt duurzaam restaurant

Zweden is de bestemming bij uitstek om één te worden met de natuur. Het is de perfecte plek voor levensgenieters die zich willen onderdompelen in de prachtige ongerepte natuur. Wist je dat 97% van Zweden onbewoond is? Het zal je dus niet verbazen dat de Zweden veel tijd in de natuur doorbrengen. Hun passie voor de buitenlucht weerspiegelt zich in het begrip “frilufsliv”, wat letterlijk “openluchtleven” betekent. Trek net als de Zweden zelf de natuur in met de nieuwe openlucht-concepten van Visit Sweden!

Het recept voor samen zijn in de natuur

Lekker eten, samen tijd doorbrengen en natuur; in Zweden zijn dit belangrijke graatmeters voor geluk. Met Michelin-ster bekroonde chef-koks en beroemde bartenders uit Zweden hebben hét concept bedacht om de miljoenen hectaren aan open natuur zo te benutten, dat gezonde voeding, een actieve levensstijl, samen zijn en plezier maken samenkomen: zij hebben het land omgetoverd tot een gastronomisch openluchtrestaurant en -bar. Hier stel je zelf jouw maaltijden en drankjes samen met ingrediënten die je ter plekke uit de natuur haalt.

Allemansrätten – Zweden’s recht van openbare toegang

Het recht van openbare toegang, of ‘Allemansrätten’ zoals de Zweden het noemen, nodigt iedereen uit om vrij rond te dwalen en de schoonheid van het land te ontdekken. Zolang je niet stoort en niet vernietigt, kun je zoveel van de natuur genieten als je wilt. Dat betekent ook dat je het recht hebt om voedsel dat in de natuur groeit te mogen plukken en oogsten. Je mag gebruik maken van alle eetbare planten, kruiden en wortels die je in de vrije natuur vindt. En dat maakt Zweden tot het grootste, duurzaamste restaurant ter wereld.

Samen in de Zweedse natuur dineren
Mensen plukken voedsel uit de natuur

The Edible Country: doe-het-zelf dineren

Visit Sweden lanceerde in 2019 ‘The Edible Country’, s ‘werelds grootste doe-het-zelf restaurant. Zweden is in 2021 uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming ter wereld. Dit foodconcept past daar heel goed bij.

Vier Michelinsterrenchefs stelden met lokale producten inspirerende menu’s samen om je de smaken uit de Zweedse voorraadkast te laten ervaren. Deze chefs delen allemaal een liefde voor de natuur en wat deze te bieden heeft, en dat proef je!

Het lokale klimaat en het dramatische verschil in de seizoenen bieden het hele jaar door een grote verscheidenheid aan producten, geen dag is hetzelfde. De menu’s vertegenwoordigen allemaal seizoens-gerechten en een specifiek deel van Zweden. Momenteel kun je aan maar liefst 20 tafels van noord naar zuid in Zweden aan schuiven.

Vrouw aan cocktailbar in de Zweedse natuur

The Drinkable Country: Zweden als openluchtbar

Na het succes van The Edible Country is het concept nu uitgebreid met drankbelevingen van wereldklasse. Visit Sweden heeft op 15 juni 2021 ‘The Drinkable Country’ gelanceerd, de grootste openluchtbar ter wereld! Verschillende plekken in het Zweedse landschap zijn omgetoverd tot een doe-het-zelf-bar. Op basis van smaken uit de Zweedse natuur hebben lokale drankenexperts de lekkerste recepten ontwikkeld. Je verzamelt samen met de lokale gidsen de ingrediënten die nodig zijn om vervolgens de drankjes te maken. Zo wordt het maken van de drankjes een bijzondere én gezellige manier om de Zweedse natuur te ontdekken. Het is een smaakervaring van wereldklasse.

De drankrecepten zijn, net als de menu’s van The Edible Country, geïnspireerd door de vier seizoenen. De openluchtbar, met op dit moment 16 tafels, strekt zich helemaal uit van de zuidelijkste stranden van Zweden tot de bergtoppen in het Arctische noorden. De 100 miljoen hectare grote voorraad fruit, bessen, groenten en kristalhelder bronwater van het land is voor iedereen toegankelijk. Het is een dorstlessende reis door de Zweedse natuur.

De smaakexperts van Zweden
De recepten zijn ontwikkeld in samenwerking met vier verschillende drankenexperts, die elk de verantwoordelijkheid hebben gekregen om verschillende regio’s in Zweden te vertegenwoordigen. Rebecka Lithander vertegenwoordigt Zuid-Zweden. Lithander heeft ervaring vanuit het twee-Michelin-sterrenrestaurant Daniel Berlin, waar ze de non-alcoholische drankpakketten op hetzelfde hoge niveau heeft getild als het eten. De tafels aan de westkust worden vertegenwoordigd door de lokale cocktailbar Bar Bruno, terwijl aan de oostkust de wereldberoemde bar Tjoget de drankenkaart heeft samengesteld. Emil Åreng, een nationaal en internationaal geprezen barman en auteur van ’s werelds beste cocktailboek in 2016, vertegenwoordigt het noordelijke deel van Zweden.

Beleef het zelf!

Op de website van Visit Sweden via https://visitsweden.com/edible-country/tables/ en https://visitsweden.com/drinkable-country/tables/ kun je een van de 20 buitentafels of een van de 16 buitenbars online boeken.

Uiteraard kunnen de diverse recepten ook via de website worden gedownload, waardoor je ook zelf deze maaltijden of drankjes kunt samenstellen. Een tip: het is altijd gemakkelijk om lokale gidsen en natuurexperts te vinden die je kunnen helpen om de Zweedse natuur volledig te ervaren. Zweden is groot genoeg, er is plek voor iedereen!

Ook de natuur van Zweden ontdekken? Bekijk ons aanbod!

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet familiereis

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze gezinsvriendelijke rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 6 dagen

De Stockholmse Archipel

Ontdekking van de bruisende Zweedse hoofdstad en het prachtige recreatiegebied “Skärgården”, ook wel beter gekend als de Stockholmse Archipel.

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Ontdek het Hoge Noorden

Onthaast in de onaangetaste natuur van Lapland

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Beleef Lapland

Actief Zweeds en Fins Lapland verkennen

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Op avontuur in West-Zweden: Een gezinsvakantie om nooit te vergeten!

Zuid-Zweden Zomer 15 dagen

Midden-Zweden tussen stad en natuur

15-daagse hoogtepuntenrondreis doorheen de verschillende regio's in Midden-Zweden.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze boeiende rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 12 dagen

Familiepret Zweden

Een fantastische reis door Zuid-Zweden voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen reis boordevol natuur en beleving.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Stockholm en de Zweedse natuur

Ontdek de rijke geschiedenis, cultureel erfgoed, pure natuur en charmante stadjes van Zweden tijdens deze rondreis door Midden-Zweden.

Zuid-Zweden Zomer 9 dagen

Genieten aan de Zweedse Oostkust

Ontspan te midden van de Zweedse bossen en ga op culturele ontdekking in Stockholm.

Zuid-Zweden Zomer 19 dagen

Välkommen till Sverige

Ontdek de ongerepte Zweedse natuur, de hippe steden, de adembenemende eilanden en idyllische stranden gedurende deze reis door de verschillende regio's.

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 16 dagen

Zweedse meren en Noorse fjorden

Geniet van de ongerepte natuur in Oost-Noorwegen en spot wildlife!

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Tussen kust, bos & meren

Verblijf tussen de schilderachtige westkust en de Zweedse bossen en meren

Zuid-Zweden Zomer 16 dagen

Beleef Zweden vanuit vakantiehuizen

Kennismaking van Zweden via blokhutten

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Herfstmagie in Lapland

De Ruska in Zweeds en Fins Lapland beleven