Midzomer
Vier midzomer in Scandinavië!
Voor Scandinaviërs, in het bijzonder de Zweden, is het midzomerfeest of midsommar de belangrijkste feestdag na Kerstmis.
Het is de officiële start van de zomer en van de zomervakantie. Traditioneel gaat dit feest gepaard met de zonnewende: de langste dag van het jaar. In Scandinavië wordt het vanwege de middernachtzon dan amper donker en hangt er magie in de lucht. Midzomeravond wordt gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni. Mensen verlaten de stad en verzamelen op het platteland. Daar versieren de meiboom (majstång), maken ze bloemenkransen en bereiden ze een feestmaal.
Midzomer in Zweden
In Zweden viert men midsommar niet met vreugdevuren, maar met een feestelijk gedecoreerde meiboom waaromheen gedanst wordt. Verder staat deze periode bol van de legendes. Zo zorgt blootvoets door de dauw lopen voor een goede gezondheid en als jonge vrouwen bloemen onder hun kussen leggen, ontmoeten zij hun toekomstige partner in dromenland. Vandaar dat de bloemenkransen in het haar niet te weg te denken zijn uit de Zweedse midzomerviering!
Midzomer in Noorwegen
In Noorwegen wordt de midzomer gevierd op 23 juni. Langs de kust vinden er allerlei festiviteiten plaats, met als hoogtepunt de vreugdevuren waarmee de inwoners de zomer inluiden. Laatstgenoemde is een belangrijke aangelegenheid, zo werd in 2016 in Ålesund een wereldrecord gebroken met het grootste openluchtvuur ter wereld.
Midzomer in Finland
Hoe kan het ook anders, naast vreugdevuren horen in het wellness-land van Scandinavië ook saunarituelen bij de midzomerviering in Finland. Daarnaast wordt het startschot voor de zomer gegeven met feestelijke barbecues, boottochtjes en rijkelijk vloeiende drankjes.
Zo maak je je eigen magische bloemenkrans
- Verzamel dunne berkentakjes met veel blaadjes. Met deze soepele takken kan je makkelijk een krans maken.
- Pluk verschillende soorten bloemen. Volgens de Zweedse legende zijn er zeven verschillende soorten bloemen nodig om over je toekomstige geliefde te dromen.
- Maak een vlecht van berkentakjes. Bereik je het einde van de takjes maar is je krans nog niet groot genoeg? Neem er een nieuw takje bij en vlecht verder. Je bereikt het mooiste resultaat met een vlecht die wat langer is dan de gewenste grootte van de krans, zo kan je er de mooiste delen voor uitkiezen. Zorg er vooral voor dat je krans stevig is.
- Knip uitstekende takjes weg.
- Meet de gewenste grootte af en knip de vlecht op maat. Kies hiervoor het mooiste en groenste deel.
- Maak de uiteinden van de vlecht vast aan elkaar. Dat kan door de takjes in elkaar te maken of met een stukje binddraad.
- Knip de bloemstengels tot ze ongeveer 4cm lang zijn en klem deze voorzichtig tussen de berkentakjes van de krans. Vul de krans volledig op met de bloemen.
- Je bent helemaal klaar voor de midzomerfestiviteiten!