Midzomer

Vier midzomer in Scandinavië!

Voor Scandinaviërs, in het bijzonder de Zweden, is het midzomerfeest of midsommar de belangrijkste feestdag na Kerstmis.

Het is de officiële start van de zomer en van de zomervakantie. Traditioneel gaat dit feest gepaard met de zonnewende: de langste dag van het jaar. In Scandinavië wordt het vanwege de middernachtzon dan amper donker en hangt er magie in de lucht. Midzomeravond wordt gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni. Mensen verlaten de stad en verzamelen op het platteland. Daar versieren de meiboom (majstång), maken ze bloemenkransen en bereiden ze een feestmaal.

Meiboom-met-Nordic-naar-Scandinavië
Vreugdevuren-met-Nordic-naar-Scandinavië-2
Midzomernachten-in-het-Hoge-Noorden-met-Nordic-naar-Scandinavië

Midzomer in Zweden

In Zweden viert men midsommar niet met vreugdevuren, maar met een feestelijk gedecoreerde meiboom waaromheen gedanst wordt. Verder staat deze periode bol van de legendes. Zo zorgt blootvoets door de dauw lopen voor een goede gezondheid en als jonge vrouwen bloemen onder hun kussen leggen, ontmoeten zij hun toekomstige partner in dromenland. Vandaar dat de bloemenkransen in het haar niet te weg te denken zijn uit de Zweedse midzomerviering!

Midzomer in Noorwegen

In Noorwegen wordt de midzomer gevierd op 23 juni. Langs de kust vinden er allerlei festiviteiten plaats, met als hoogtepunt de vreugdevuren waarmee de inwoners de zomer inluiden. Laatstgenoemde is een belangrijke aangelegenheid, zo werd in 2016 in Ålesund een wereldrecord gebroken met het grootste openluchtvuur ter wereld.

Midzomer in Finland

Hoe kan het ook anders, naast vreugdevuren horen in het wellness-land van Scandinavië ook saunarituelen bij de midzomerviering in Finland. Daarnaast wordt het startschot voor de zomer gegeven met feestelijke barbecues, boottochtjes en rijkelijk vloeiende drankjes.

Zo maak je je eigen magische bloemenkrans

  1. Verzamel dunne berkentakjes met veel blaadjes. Met deze soepele takken kan je makkelijk een krans maken.
  2. Pluk verschillende soorten bloemen. Volgens de Zweedse legende zijn er zeven verschillende soorten bloemen nodig om over je toekomstige geliefde te dromen.
  3. Maak een vlecht van berkentakjes. Bereik je het einde van de takjes maar is je krans nog niet groot genoeg? Neem er een nieuw takje bij en vlecht verder. Je bereikt het mooiste resultaat met een vlecht die wat langer is dan de gewenste grootte van de krans, zo kan je er de mooiste delen voor uitkiezen. Zorg er vooral voor dat je krans stevig is.
  4.  Knip uitstekende takjes weg.
  5. Meet de gewenste grootte af en knip de vlecht op maat. Kies hiervoor het mooiste en groenste deel.
  6. Maak de uiteinden van de vlecht vast aan elkaar. Dat kan door de takjes in elkaar te maken of met een stukje binddraad.
  7. Knip de bloemstengels tot ze ongeveer 4cm lang zijn en klem deze voorzichtig tussen de berkentakjes van de krans. Vul de krans volledig op met de bloemen.
  8. Je bent helemaal klaar voor de midzomerfestiviteiten!

Wat niet aan je midzomer-maaltijd mag ontbreken:

Pekelharing
Pekelharing kent een lange geschiedenis. Verschillende Belgische kuststeden wisten te overleven dankzij de grote haringvangst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij ons heeft pekelharing ingeboet aan populariteit, maar in Zweden zijn ze er nog steeds gek op. Met midzomer worden er verschillende soorten zure haring geserveerd, vaak met zure room en vers gesneden bieslook.
Gravad Lax
Er zijn weinig gerechten zo typerend voor Zweden als gravad lax. Dit is zalm, gemarineerd in een bad van zout, dille en andere kruiden. Vroeger werd deze techniek gebruikt om de vis zo lang mogelijk vers te houden. Dit hapje wordt geserveerd met zure room of een sausje van mosterd en, jawel, dille.
Aardappelsalade
Nu het mooie weer in aantocht is, kan een frisse aardappelsalade niet ontbreken. Deze tijd van het jaar zijn de “färskpotatis” klaar om geoogst te worden: nieuwe, verse aardappelen. Deze zijn klein en worden gekookt met dille.
Knäckebröd
Elke gelegenheid om te feesten in Zweden gaat gepaard met knäckebröd, dus ook op midzomer kan dit knapperige brood niet ontbreken. Het brood, traditioneel gemaakt van roggemeel, wordt heel kort gebakken.
Aquavit
Van lekker eten en zomerweer krijg je dorst. Daar hebben ze in Zweden ook een oplossing voor: tijdens midzomer wordt er Aquavit gedronken. Deze gedistilleerde Zweedse drank, gemaakt met kruiden als karwij en anijs, smeert alvast de keel. Dat ga je nodig hebben, want drinkliederen zingen hoort bij de festiviteiten.
Aardbeientaart
Wie na al dat lekkers nog een plekje over heeft, kan aan de desserts beginnen. Aardbeien horen thuis op dit menu, het is er immers het seizoen voor. Bak een jordgubbstårta: een biscuitgebak met slagroom en aardbeien.
Smaklig måltid!

Midzomersfeer in Zweden

Zuid-Zweden Zomer 6 dagen

De Stockholmse Archipel

Ontdekking van de bruisende Zweedse hoofdstad en het prachtige recreatiegebied “Skärgården”, ook wel beter gekend als de Stockholmse Archipel.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Stockholm en de Zweedse natuur

Ontdek de rijke geschiedenis, cultureel erfgoed, pure natuur en charmante stadjes van Zweden tijdens deze rondreis door Midden-Zweden.

Zuid-Zweden Zomer 15 dagen

Midden-Zweden tussen stad en natuur

15-daagse hoogtepuntenrondreis doorheen de verschillende regio's in Midden-Zweden.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

Reis in kleine groep naar de Lofoten en de Vesterålen waar je kennis maakt met het arctische wildleven, die je knap op foto kan vastleggen!

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 13 dagen

Hoogtepunten van Fjord-Noorwegen

Op deze reis verken je de Gouden Driehoek en maak je tevens kennis met de charmante Zuidkust!

Zuid-Zweden Zomer 12 dagen

Familiepret Zweden

Een fantastische reis door Zuid-Zweden voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen reis boordevol natuur en beleving.

Zuid-Noorwegen Zomer 10/11 dagen

Hyttertur Zuidkust

Ga op zoek naar de mooiste plekjes die het Zuiden van Noorwegen te bieden heeft.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Op avontuur in West-Zweden: Een gezinsvakantie om nooit te vergeten!

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Familieweek Lofoten

Vaar door de fjorden, spot zeearenden, bezoek gezellige dorpjes, wandel naar uitzichtpunten of ontspan aan één van de vele zandstranden.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze boeiende rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet familiereis

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze gezinsvriendelijke rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Fly & Drive Ålesund, Atlantic Road en Geirangerfjord

Maak kennis met bekende highlights als de Atlantic Road, Trollstigen en het Geirangerfjord tijdens deze korte rondreis met vertrek vanuit Ålesund.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Vesterålen en Lofoten

Prachtige bergtoppen, uitgestrekte zandstranden en kleurrijke vissersdorpjes.

Zuid-Zweden Zomer 16 dagen

Beleef Zweden vanuit vakantiehuizen

Kennismaking van Zweden via blokhutten