Lentereis onder de middernachtzon, met Hurtigruten van Bergen tot Kirkenes en terug tot Bergen

12-daagse middernachtzon zeereis met Hurtigruten en exclusieve en rechtstreekse vlucht vanuit Brussel - Aanbod 2025 binnenkort beschikbaar !

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
vanaf € 3095 p.p.
Contacteer ons

Geniet van dit exclusieve Nordic-aanbod aan héél aantrekkelijke voorwaarden en vlieg rechtstreeks van Brussel naar Bergen, samen met onze Nordic begeleiders die je van begin tot eind vergezellen. Je kan intekenen op een voordelig excursiepakket maar ook wie liever de verschillende stopplaatsen op eigen houtje verkent, is van harte welkom.

We verkennen Noorwegen vanop zee met Hurtigruten. We volgen de route die bekend staat als de voormalige postroute langs de Noorse kust. Tijdens de vaarroute van Zuid- naar Noord-Noorwegen en terug legt het schip ruim 2.500 zeemijlen af, en dit in 12 dagen. Alles samen legt MS Nordnorge, ons drijvend hotel tijdens deze groepsreis, meer dan 65 keer aan, dit zowel in de grotere steden als in kleinere kustdorpen.

Tijdens deze lentereis kunnen we, dankzij de vele uren daglicht, perfect genieten van de mooie uitzichten. We varen langs de ruwe Noorse kustlijn, voorbij eilandenarchipels en zien het landschap steeds ruiger en desolater worden. Op de route naar het noorden varen we overdag precies langs die havens waar we richting zuiden wellicht liggen te slapen. Het schip legt steeds aan in of nabij het centrum zodat we de tijd aan land optimaal kunnen benutten om op verkenning te gaan.

Hoogtepunten van de reis zijn beslist een optioneel bezoek aan de Noordkaap en het doorvaren van de Vesterålen en Lofoten-eilanden. Aansluitend aan de terugkeer in Bergen is er een rechtstreekse vlucht naar Brussel.

Vertrekdata

Vertrek op 20.05.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Een aantrekkelijk en exclusief excursiepakket met o.a. bezoek aan de Noordkaap
 • De prachtige kustlijn waarlangs u vaart
 • De steden Bergen, Ålesund, Trondheim en Tromsø
 • Lofoten- en Vesteråleneilanden

01. Dag per dag

Het schip vertrekt vanuit de Jekteviksterminalen/HurtigrutenTerminal. Deze is geopend van 11:00 tot 21:00 uur. Vanaf 13:00 uur kun je terecht in de Hurtigruten Guest Lounge voor lichte snacks, drankjes, gratis WIFI en lockers. Vanaf 15:00 uur kun je inchecken in de terminal.

Voordat je gaat inchecken, is er praktisch genoeg tijd om een bezoek te brengen aan de charmante en voormalige Hanzestad Bergen. Verken de steegjes van de wijk Bryggen met haar karateristieke houten pakhuizen langs de haven. Gamle Bergen, ofwel het oude Bergen, is een goed bewaard gebleven stadsgedeelte met een doolhof van kleine straatjes, witte huisjes, lokale winkels, het Hanzemuseum en het is vlakbij de vismarkt. Op de vismarkt kan je lekker lunchen. Fløibanen brengt je met een tandradbaan naar de 319 meter hoge stadsberg met als kers op de taart een prachtig uitzicht over de stad en de fjord. Ook Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, is een bezoekje waard.

Inscheping is mogelijk vanaf 16:00 uur en vanaf 18:00 uur kun je in je hut. Voordat je aan boord gaat, moet je de verplichte veiligheidsinformatiesessie in de Lecture Hall in de Guest Lounge bijwonen. Om 21:30 uur vertrekt het schip en zo start een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld, met als eerste hoogtepunt de Hjeltefjord, waar ooit de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Aan boord heb je een informatiebijeenkomst en een dinerbuffet.

— Lees meer —

Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte ‘Art Nouveau’-parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Vanaf de berg Aksla, 418 treden brengen je naar de top ervan, heb je een prachtig uitzicht over de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre-alpen. MS Nordnorge ligt de hele dag aan de kade in Ålesund, je hebt dus voldoende tijd om de stad op eigen houtje te verkennen.

— Lees meer —

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar de kroonjuwelen te bewonderen zijn. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling. De brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd. Verder wijzen we graag op de op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en Stiftsgården, een buitenverblijfje van de koninklijke familie.

Terug aan boord vaart ons schip door de qua navigatie uitdagende Stokksund-Passage. 's Avonds meren we aan in Rørvik.

— Lees meer —

Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Eens boven de poolcirkel wordt het gedurende deze periode van het jaar ’s nachts niet meer donker en kan je bij helder en zonnig weer volop van de middernachtzon genieten.

Kort na de middag legt het schip in Bodø aan en kan je op verkenning in dit gezellige en levendige stadje.

In de namiddag begint de overtocht van de MS Nordnorge richting de Lofoten. Breng in de namiddag, wanneer de bergen van deze eilandengroep zich aftekenen tegen de horizon, zeker wat tijd aan dek door.

Tegen de avond bereiken we Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Je kan ook ’s nachts de prachtige regio waar we doorvaren aanschouwen. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee en hangt te drogen tot ongeveer midden juni. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

— Lees meer —

In de loop van de nacht vaart het Hurtigrutenschip voorbij de schilderachtige Raftsund. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar de bruisende universiteitsstad Tromsø, waar het schip in de vroege namiddag aanlegt. Vanuit Tromsø vertrokken tal van poolexpedities, bij een bezoek aan het Polarmuseum kom je hierover meer te weten. Het interactieve Polaria, het meest noordelijke aquarium ter wereld, informeert je over het leven in het hoge noorden van Noorwegen. Twee kerken springen in het oog: de houten Domkerk, met z’n 750 zitplaatsen één van de grootste van het land, en de IJszeekathedraal met haar eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek.

— Lees meer —

In de vroege ochtend legt MS Nordnorge even aan in Hammerfest. Via de Magerøysund varen we verder naar Honningsvåg, van waaruit een bezoek aan de Noordkaapplateau (71°10’21’’NB) mogelijk is.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het eind van de middag, wanneer we voorbij de Sværholtsklubben varen, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, en verderop ook de rotsformatie Finnskjerka passeren.

— Lees meer —

Om 9u legt het schip in Kirkenes aan, keerpunt van de reis. Je bevindt je nu op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul. In Kirkenes kan je ook in de lente en zomer het Sneeuwhotel bezoeken.

Het schip vangt om 12.30u het zuidwaartse traject aan. In de namiddag legt het aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen en vaart het langs het schiereiland Varanger opnieuw richting Noordkaap.

— Lees meer —

In de vroege ochtend legt het schip even in Honningsvåg aan en vaart nadien verder richting Hammerfest, waar het later in de voormiddag aanlegt.

De stad was de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen. De Meridiaanzuil herinnert hier aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854.

Kort na de middag vaart het schip af. Tegen middernacht meren we opnieuw in Tromsø aan. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål! Om 01.30 uur kiest MS Nordnorge opnieuw het ruime sop.

Het schip zet haar koers verder naar het zuiden via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar vaar je door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het lokaal gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Het schip legt ’s ochtends even in Harstad aan en vaart nadien via de zee-engte Risøyrenna richting Sortland.

In de vroege namiddag meren we aan in Stokmarknes. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen. In het Hurtigrutenmuseet wordt de geschiedenis van de rederij van het begin tot nu in kaart gebracht.

De passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100 meter breed en lijken de steile rotsen perfect uitgeslepen. Even verderop komen we bij de Trollfjord aan. Vanop het schip merk je meteen op hoe extreem smal deze fjord is, enkel bij gunstige weeromstandigheden vaart de kapitein deze fjord in, veiligheid primeert!

Het schip houdt tegen de avond arriveren we in Svolvær, waar je op verkenning kan gaan. Na een twee uur durende stop vaart het schip verder naar Stamsund, om nadien koers te zetten naar het vasteland.

— Lees meer —

Net na het ontbijt kruisen we voor de tweede keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt: de bergketen de Zeven Zusters en het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont. Tijdens een optionele excursie kan je een bezoek brengen aan het Norwegian Aquaculture Center, waar je meer te weten komt van de zalmvisserij in Noorwegen.

— Lees meer —

In de vroege ochtend heb je nog een keer de gelegenheid om in Trondheim rond te kijken.

Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat het over open zee richting Molde, dat dankzij haar vruchtbare ligging aan de Golfstroom ook wel ‘Rozenstad’ genoemd wordt. Je ontwaart hier de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen. De stad Kristiansund ligt op een minder gunstige plaats, aan de door de wind geteisterde rotskust aan de Noord-Atlantische Oceaan. De als ‘stokvisstad van Noorwegen’ geldende stad was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis.

Een bekend bouwwerk in deze regio is de Atlantische Weg, een weg die van eiland naar eiland loopt, met continue uitzicht over de Atlantische Oceaan. De weg, met 8 bruggen en enkele scherpe bochten, is in totaal 8km lang. Tijdens een optionele excursie, aan boord te boeken, rijd je over deze populaire toeristische weg.

— Lees meer —

Ook tijdens de laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen elkaar op. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen.

In Bergen, waar de zeereis langs de Noorse westkust begon, gaan we aan land. De herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ neem je vast en zeker mee naar huis.

Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hutcategorie Prijs per persoon
Polar Inside type I - Volzet € 3095
Polar Outside type L - Volzet € 3095
Polar Outside type J - Volzet € 3295
Polar Outside type N - Laatste kajuit € 3895
Polar Outside type O - Volzet € 3995
Arctic Superior type P - Laatste kajuit € 4295
Arctic Superior type U - Volzet € 4495

Single en triple kajuiten op aanvraag

Kajuittypes

 • U-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, hoog dek, dubbel bed
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, dubbel bed
 • O-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek vooraan of promenadedek, aparte bedden (bed en sofabed) of dubbel bed - voorkeur bij boeking op te geven
 • N-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek achteraan, dubbel bed
 • J-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, promenade of hoog dek, beperkt of geen uitzicht, dubbel bed
 • L-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, benedendek, beperkt of geen uitzicht, dubbel bed
 • I-kajuit: Polar Inside binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)

Inbegrepen

 • Exclusieve vluchten met Brussels Airlines heen en terug: Brussel - Bergen
 • Alle transfers: luchthaven/Hurtigruten terminal
 • Tweetalige reisbegeleiders (Nederlands/Frans)
 • Hurtigruten zeereis Bergen - Kirkenes - Bergen (11 nachten) in de geboekte hut-categorie incl. volpension, gratis WIFI en koffie/thee aan boord
 • 10x ontbijt - 11x avondmaal - 9x lunch - 1x brunch

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Excursiepakket 7-in-1 à € 595 per persoon - excursies met Engelstalige, lokale begeleiders - beperkt aantal plaatsen, meteen bij boeking te reserveren!
  A: Stadswandeling Bergen langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum
  B: Stadswandeling Ålesund langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla
  C: Stadswandeling Trondheim langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan Nidaros Kathedraal
  D: Stadswandeling Tromsø langs de voornaamste bezienswaardigheden en bezoek aan het Polarmuseum
  E: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
  F: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
  G: Verkenning van de Lofoten-eilanden per bus.

Opmerkingen

 • Je reist aan boord van MS Nordnorge. Het schip werd gebouwd in 1997 en gerenoveerd in 2016 met een op het poolgebied geïnspireerd interieur. Naast het hoofdrestaurant Torget is er een à la carte restaurant, een bistro en tearoom. Vanuit de ruime panoramalounge heb je een prachtig uitzicht. Sauna, 2 buitenjacuzzi's en fitnessruimte. Er zijn 476 bedden aan boord
 • Aan boord van het schip kom je in een internationaal gezelschap terecht maar van begin tot einde van de reis word je begeleid door onze eigen Nordic-begeleiders.
 • Prijs per persoon. Aangezien wij deze reis aan een promotarief aanbieden, is geen andere promo van toepassing (vb. getrouwheidskorting Ambassador 1893, vroegboekkorting,..).
 • Alle excursies zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden. In het geval dat een excursie uit het excursiepakket niet kan doorgaan vanwege de weersomstandigheden, wordt indien mogelijk een passend alternatief geregeld of wordt de geannuleerde excursie na terugkeer terugbetaald.
 • Extra excursies aan land, georganiseerd door Hurtigruten met Engelstalige, lokale begeleiders, kunnen enkel, indien beschikbaar, aan boord geboekt worden. Per stop kan je aan slechts één excursie deelnemen. We raden je aan de excursies, eens aan boord, meteen te reserveren, je betaalt ze in Noorse Kroon aan de dagkoers.
 • Reis je samen met anderen? Geef dit zeker door bij reservering zodat we bij indeling van de excursies/tafelschikking hiermee rekening kunnen houden. Eens ter plaatse kan de planning/indeling niet meer gewijzigd worden.
 • Is deze reis net iets te lang voor jou, dan kan je ervoor kiezen om enkel de noord- of zuidwaartse vaart te boeken. Contacteer ons voor een aangepast voorstel.
 • Specifieke wensen en allergieën? Deze moeten meteen bij reservering gemeld worden.
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 180 dagen voor vertrek: het voorschot (= 30% van de reissom)
  • Van 179 tot 90 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
  • Vanaf 89 dagen voor vertrek of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox