Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Trondheim

11-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
Contacteer ons

De 11-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug naar Trondheim brengt je langs de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. De route hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meest geliefde reisroutes ter wereld. Je legt rond de 2500 zeemijlen af en beleeft heel bewust het aanmeren in de 34 havens. Tijdens de zuidwaartse route doe je namelijk de havens waar je tijdens het noordwaartse traject waarschijnlijk lag te slapen overdag aan. Zo openbaart de fjordenkust haar volle charme, ongeacht het seizoen waarin je reist.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata het hele jaar door

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste zeereis ter wereld
 • Magnifieke Noorse fjorden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen en de koningsstad Trondheim
 • Uitgebreid programma aan optionele excursies
 • De kans om de Noordkaap te bezoeken

01. Dag per dag

Het schip vertrekt vanuit de Jekteviksterminalen/HurtigrutenTerminal. Deze is geopend van 11:00 tot 21:00 uur. Vanaf 13:00 uur kun je terecht in de Hurtigruten Guest Lounge voor lichte snacks, drankjes, gratis WIFI en lockers. Vanaf 15:00 uur kun je inchecken in de terminal.

Voordat je gaat inchecken, is er praktisch genoeg tijd om een bezoek te brengen aan de charmante en voormalige Hanzestad Bergen. Verken de steegjes van de wijk Bryggen met haar karateristieke houten pakhuizen langs de haven. Gamle Bergen, ofwel het oude Bergen, is een goed bewaard gebleven stadsgedeelte met een doolhof van kleine straatjes, witte huisjes, lokale winkels, het Hanzemuseum en het is vlakbij de vismarkt. Op de vismarkt kan je lekker lunchen. Fløibanen brengt je met een tandradbaan naar de 319 meter hoge stadsberg met als kers op de taart een prachtig uitzicht over de stad en de fjord. Ook Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, is een bezoekje waard.

Inscheping is mogelijk vanaf 16:00 uur en vanaf 18:00 uur kun je in je hut. Voordat je aan boord gaat, moet je de verplichte veiligheidsinformatiesessie in de Lecture Hall in de Guest Lounge bijwonen. Om 21:30 uur vertrekt het schip en zo start een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld, met als eerste hoogtepunt de Hjeltefjord, waar ooit de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Aan boord heb je een informatiebijeenkomst en een dinerbuffet.

— Lees meer —

Langs de scherenkust en tussen de eilanden door vaart het schip naar Ålesund. 's Ochtends geniet je van het ontbijt met uitzicht op de adembenemende Nordfjord. Voordat het schip aanlegt in de stad, vaar je langs de Westkaap. Ålesund is een echte ‘Art Nouveau’-parel; de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen: 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre alpen.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Tijdens de maanden september en oktober vaart het schip de Hjørundfjorden in. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde inhammen in het kustlandschap achter. De tot wel 800 meter steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen zijn voor veel reizigers het hoogtepunt van de reis. Het is tevens één van de meest geliefde plekken van West-Noorwegen om op beeld vast te leggen.

De dag eindigt in de rozenstad Molde. De stad dankt haar naam aan de vele geliefde stadstuinen. Vanuit Molde geniet je van een panoramisch uitzicht op wel 222 bergtoppen. Tel jij ze allemaal?

— Lees meer —

'

's Ochtends meert het schip aan in de oude koningsstad Trondheim. Breng zeker een bezoek aan de stad en ontdek haar rijke verleden. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi uitzicht op de stad. Deze brug fungeerde lang als enige toegangspoort tot de stad. Ze werd in 1861 gebouwd in neogotische stijl. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Er werden al zeven koningen en drie koninginnen in de kerk gekroond. Bezichtig ook zeker de oude, houten pakhuizen die op palen gebouwd zijn en het in rococostijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft tijdens hun bezoek aan Trondheim. Beleef van september tot mei Trondheim met een unieke rit op de meest noordelijk gelegen tramlijn ter wereld. Verken de stad tijdens de zomermaanden per fiets en probeer de enige fietslift ter wereld uit in de buurt van de schilderachtige Bakklandet-wijk. Je kan Trondheim ook per kajak verkennen, je vaart dan op de Nid-rivier die het centrum omarmt. Verken je de stad liever te voet? Dan kun je ook samen met de Hurtigruten-gidsen een wandeling maken om meer van de omgeving te ontdekken.

In de namiddag zet het schip koers in noordwestelijke richting. Je vaart langs duizenden eilanden, de vuurtoren van Kjeungskjær en de uitgestrekte rotskust. De kapitein navigeert het schip door de smalle Stokksund passage. Tegen de avond legt het schip aan in het charmante Rørvik.

— Lees meer —

Vandaag vaar je het noordpoolcirkelgebied binnen. Tussen Nesna en Ørnes vaart het schip de poolcirkel over en kan je deelnemen aan een leuke Arctic Circle ceremonie aan dek. Deze denkbeeldige lijn op 66°33’51” herken je aan de wereldbol op een klein eiland dat het schip passeert. Je vaart nu door het gebied van de middernachtzon, tijdens de zomermaanden, en het noorderlicht, tijdens de herfst- en wintermaanden.

In de zomermaanden organiseert Hurtigruten een bootexcursie naar het Svartisen Tourist Centre, waar je een fantastisch uitzicht hebt op de tweede grootste gletsjer van Noorwegen. Het schip zet haar tocht voort langs de kust van Helgeland naar Bodø. Wie liever aan boord blijft, reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar de volgende haven. Ga even van boord in Bodø of maak vanaf daar een boottocht naar Saltstraumen, de meest krachtige maalstroom ter wereld.

Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000 meter hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten, zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit de zee gevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de Lofoten met pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken (meestal tussen januari en april te zien).

— Lees meer —

's Nachts passeert het schip de schilderachtige Raftsund en maakt het korte stops op de Vesterålen eilanden in Risøyhamn en Harstad. Het schip vaart langs de oostkant van het eiland Senja en maakt een stop in Finnsnes vlak voor de middag. In de loop van de namiddag legt het schip aan in de poolstad Tromsø. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. In Tromsø zijn twee kerken die zeker een bezoek waard zijn: de houten domkerk, met 750 plaatsen één van de grootste van het land, en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal, ook wel IJszeekathedraal genoemd. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd.

In de winter organiseert Hurtigruten een Polar History Walk, waarbij je kennis maakt met de ontdekkingsreizigers en pelsjagers. Je stopt ook even aan de meest noordelijk gelegen brouwerij ter wereld en de oudste pub van Tromsø voor een bierproeverij. Ook tijdens overige seizoenen nodigen de gidsen je graag uit voor een wandeling door de stad. Tromsø toverde zich de laatste jaren om tot het mekka van de winteractiviteiten: geniet van een spannende rit met de huskyslede door het bevroren landschap, maak een wandeling op sneeuwschoenen of probeer de nationale Noorse sport, langlaufen. Mag het wat avontuurlijker? Ga dan kajakken tijdens de zomermaanden!

De regio waar je nu door vaart, is het mekka van het noorderlicht. Van september tot maart laat dit magische natuurspektakel zich graag zien. Kijk 's avonds dus genoeg omhoog en stel het noorderlichtalarm in jouw hut in.

— Lees meer —

Vroeg in de ochtend bereikt het schip Hammerfest; ’s werelds meest noordelijk gelegen stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog maar 2.100 km naar de Noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund, een smalle zee-engte, naar Honningsvåg. Geniet onderweg van prachtige landschappen. In de zomer kan je in dit gebied rendierkuddes en kleine kampen van de inheemse Sami-bevolking zien.

Honningsvåg is een dorpje aan de zuidkant van het eiland Magerøya. Van hieruit kan je deelnemen aan een optionele excursie naar het 307 meter hoge en mytische Noordkaapplateau, die aan de noordzijde van datzelfde eiland ligt op 71°10’21” noorderbreedte. In de winter rijdt de bus in konvooi naar het bezoekercentrum, een beleving op zich. Tijdens de andere seizoenen is de kans groot dat je rendierkuddes spot tijdens de busrit. Als alternatief raden we de bootexcursie naar Gjesværstappan aan, dit is een vogelreservaat met 250.000 trekkende watervogels.

Vanuit Honningsvåg zet het schip koers in oostelijke richting om de laatste kapen van de noordwaartse route aan te doen. 's Middags vaar je langs Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka. Beide behoren tot de grootste vogelrotsen van Noorwegen. In de winter kan je vanuit Kjøllefjord deelnemen aan een sneeuwscootersafari, in de herfst kan je hier kennismaken met de Sami-cultuur.

— Lees meer —

Je komt vroeg aan in Vadsø, voordat het schip iets later aanlegt in Kirkenes; het keerpunt van het schip. Het schip bevindt zich vandaag op dezelfde lengtegraad als Sint-Petersburg, Caïro en Istanbul. Het vissersdorp Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens. Hier zal je merken dat de verkeersborden zowel in het Noors als het Russisch zijn vermeld. Er zijn heel wat manieren om de grens te bereiken: het hele jaar door per bus, tijdens de zomer per boot of quad. In Kirkenes kan je ook koningskrabben vangen én proeven. In de winter bevind je je hier in het excursiemekka: neem deel aan een sneeuwscootertocht, een huskysledetocht of bezoek het sneeuwhotel. Deze optionele excursies zijn enkel mogelijk wanneer je een extra nacht in Kirkenes verblijft in een van de hotels.

Kort na de middag start het volgende deel van jouw reis. Vergeet niet dat je slechts de helft gezien en beleefd hebt van wat de Noorse kustlijn te bieden heeft. De havens waar 's nachts werd aangelegd, zullen nu grotendeels overdag bezocht worden. Tijdens de heenreis heb je vooral de cultuur geproefd, dus de terugreis is het tijd om de natuur te ontdekken.

In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

— Lees meer —

Rond middernacht meert het schip aan in Mehamn. In de winter kan je hier deelnemen aan een sneeuwscootertocht. Wie weet spot je het noorderlicht wel vanaf jouw sneeuwscooter.

's Ochtends meer je weer aan in Honningsvåg en kan je deelnemen aan een excursie met ontbijt op de Noordkaap (mei tot september). Het schip vaart verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Noorse Samí, verheugt zich op het bezoek aan de Samí-hut Mikkelgammen. Je kan ook deelnemen aan een mini-bergexpeditie en leren over de lokale poolheld Adolf Lindstrøm.

Het schip zet haar koers verder naar het zuiden via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar vaar je door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het lokaal gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

Eén van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Vanuit de eerste stop, in Harstad, wordt een optionele excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Het schip maakt een korte stop bij Risøyhamn, een dorpje met 200 inwoners, om passagiers, boodschappen en post te bezorgen. Hierna vaar je verder naar Stokmarknes, de plek waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 meter breed, maar de bergen komen tot hoogtes van wel 1000 meter. Enkele zeearenden noemen de Raftsundet al jaren hun thuis. Kijk goed om je heen, want de kans is groot dat je deze machtige dieren van dichtbij kan bewonderen. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende trollen?

Terwijl het schip in Svolvær, de hoofdstad op de Lofoten, en tenslotte bij Stamsund aanmeert, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. De eilandengroep Lofoten staat bekend om haar steile bergen, parelwitte zandstranden, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Vanuit Svolvær biedt Hurtigruten verschillende excursies aan: ga paardrijden bij zonsondergang op het strand, maak een boottocht op hoge snelheid of een begeleide wandeling door een vissersdorp. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en vaart het schip richting het vasteland.

— Lees meer —

Het is zeker de moeite waard om vandaag vroeg uit de veren te zijn. 's Ochtends glijden de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers voorbij en kruis je voor de tweede keer tijdens deze reis de poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Net voorbij Sandnessjøen verschijnen links van het schip de Zeven Zusters met toppen tot meer dan 1.000 meter hoog. Het verhaal gaat dat zeven trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan je in de zomer deelnemen aan een excursie naar de Vega-eilanden. Deze werden opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Je kan deelnemen aan een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm (april tot oktober). Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat bekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 meter lang, 35 meter hoog en 20 meter breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

— Lees meer —

Het schip vaart langzaam de indrukwekkende Trondheimsfjord in, die 170 km lang en 25 km breed is. Net als alle andere Noorse fjorden is het diep; tot wel 577 meter. Wanneer je de haven van Trondheim binnen vaart, merk je hoe belangrijk de visserij is voor de kustregio's.

Het einde van het zeereis avontuur is in zicht, maar hoeft niet het einde van de reis te zijn: verleng jouw verblijf en breng een bezoek aan de historische plaats. Je kan zelfs doorreizen per trein naar de moderne hoofdstad van Noorwegen. Kortom, Noorwegen heeft je nog heel wat te bieden!

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Aarzel zeker niet om contact op te nemen, als je een concreet offertevoorstel wenst voor deze prachtige Hurtigruten zeereis!

Aangezien Hurtigruten een flexibel prijzensysteem hanteert, bezorgen we je de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van jouw reisdata.

Inbegrepen

 • Zeereis Bergen – Kirkenes – Trondheim (10 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plattegronden van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt dag per dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste bezienswaardigheden voor uw stadsbezoek in Bergen en Trondheim

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Bergen en Trondheim
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend zonder toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Extra kosten single kajuit op aanvraag

04. Excursies

Verken het landschap rond het dorp Geiranger en geniet van een panoramisch uitzicht op de Geirangerfjord, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De Geirangerfjord wordt omgeven door met sneeuw bedekte bergtoppen, prachtige watervallen en een weelderige, groene vegetatie. Vanuit Geiranger rijden we de kronkelende, steile Ørneveien (Adelaarsweg) op en genieten we, op weg naar het meer Eidalsvatnet, van het prachtige uitzicht over de fjord. Vanuit Eidsdal steken we de fjord over naar Linge. We trekken verder de bergen in en rijden richting de indrukwekkende Gudbrandsjuvet-kloof. Daarna volgt een ander hoogtepunt van de dag: we rijden de Trollstigen Pass af, een bergweg met 11 haarspeldbochten dat prachtig uitzicht biedt over steile watervallen, diepe fjorden en vruchtbare valleien. Na een warm drankje en een snack zetten we onze tocht verder naar het zachtere landschap van de Romsdalsfjord. We sluiten de dag af met een diner in Molde en gaan weer aan boord op het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Geiranger
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 8 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 14:25 uur - 22:30 uur
 • Periode: 02.06 - 01.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, koffie en thee, lichte snack, pannenkoeken en diner
 • Opmerking: Deelnemers aan de excursie worden in Geiranger aan land gebracht met een tenderboot. Op en af de boot stappen vereist een zekere mate van mobiliteit.
 • Richtprijsprijs: € 289
— Lees meer —

Na een grote brand in 1904 werd Ålesund heropgebouwd in de Art Nouveau-stijl, die wordt gekenmerkt door zeer decoratieve versieringen. De oude binnenstad is tot op heden vrij intact gebleven, wat van de stad een stedenbouwkundig monument maakt.

Tijdens een stadswandeling laat de gids ons kennismaken met de buitengewone architectuur, de cultuur en geschiedenis van dit bekoorlijk stadje. We wandelen langs de pittoreske vissershaven Brosundet, Apotekertorget plein en door de hoofdstad met prachtige gedecoreerde huizen. Een bezoek aan het Jugendstilsenteret, het museum en nationaal centrum voor Art Nouveau staat op het programma (enkel tijdens periode 02.11-01.06). Je krijgt er een inzicht in de Art Nouveau-stijl d.m.v. authentieke interieurs en voorwerpen, multimedia-programma’s en tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook een stop bij een kunstgalerij van de getalenteerde, in de stad geborgen kunstenaar Helge Bjørnsen. Grijp dan meteen de kans om één van zijn gratis gesigneerde printen te kiezen om mee naar huis te nemen.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2C (periode 02.11-01.06): 2 uur / 2E (periode 02.09-01.11): 1,5 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 2C: 10:30 uur - 12:30 uur / 2E: 18:15 uur - 19:45 uur
 • Periode: 01.09-31.05
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: Toegangsticket voor het Jugendstilsenter (enkel tijdens de periode 01.11-31.05)
 • Kleding/schoenen: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: 2C €105/ 2E €69
— Lees meer —

We beginnen de excursie met een bezoek aan de berg van de stad, Aksla. Dit uitkijkpunt biedt een spectaculair panorama van het stadscentrum, de archipel en de Sunnmøre Alpen in de verte. Maak een paar foto's voordat we verder gaan naar Atlanterhavsparken, één van de grootste en meest unieke zoutwateraquaria van Noord-Europa en een architecturaal juweeltje geïntegreerd in de kustlijn, waar je kennis maakt met het leven in de oceaan langs de Noorse kust. In het openluchtzwembad leven Humboldtpinguïns die deelnemen aan een Europees kweekprogramma. In de prachtig geïllustreerde tentoonstellingsruimte krijg je antwoorden op vele vragen en ontdek je het belang van verder onderzoek naar het leven in de oceaan.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 10:30 uur - 12:30 uur
 • Periode: 02.11-01.06
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus & snack (warme meervalcake)
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen
 • Richtprijs: € 105
— Lees meer —

Bekijk dit pittoreske stadje vanaf het water en hoor meer over de brand die in 1904 een groot deel ervan verwoestte. Ålesund werd heropgebouwd in de modieuze stijl van die tijd: Art Nouveau. Onze activiteit start in het stadscentrum, waar we de benodigde uitrusting en een veiligheidsbriefing krijgen. We peddelen over het water en maken een onvergetelijke tocht langs de sierlijke gebouwen aan de waterkant.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 10:15 uur - 12:30 uur
 • Periode: 01.01 - 31.05
 • Vervoer: kajak
 • Kleding/schoenen: wandelschoenen, warme en winddichte kleding. Er wordt voor speciale kleding gezorgd.
 • Richtprijs € 139
— Lees meer —

Vanuit Ålesund reizen we per bus over het eiland Giske, bekend als het 'Saga-eiland', tot het eiland Godøy. Onderweg zien we de 12de-eeuwse witmarmeren kerk die door de heersende familie van het eiland Giske voor eigen gebruik werd gebouwd. We rijden door tot vissersdorp Alnes, waar in 1876 een vuurtoren werd gebouwd. De vuurtoren is vandaag de dag nog in gebruik en te bezoeken door toeristen. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn. Verken de historische tentoonstellingen en de lokale ambachten in het hoofdgebouw.

Terug in de stad Ålesund maken we een korte stop bij de berg Aksla om te genieten van het adembenemende uitzicht op de stad, de omliggende archipel en de fjord.  

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 10:00 uur - 13:30 uur
 • Periode: 01.11-31.05
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, koffie en cake
 • Kleding/schoenen: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 169
— Lees meer —

Tijdens de stop in Ålesund maken we een uitstap naar de Hjorundfjord. Het motorschip MS Bruvik neemt ons, hoewel aangepast aan het moderne comfort, terug in de tijd met haar klassieke uitstraling en nostalgische accenten. Het schip dateert uit 1949 en heeft decennialang de fjorden bevaren. Vanuit de comfortabele lounge of vanop het buitendek genieten we van het majestueuze landschap waar we langs varen. De schilderachtige tocht voert ons naar het dorp Sæbø. Tijdens het varen vertelt de lokale gids over de geschiedenis van de regio en de eeuwenoude tradities. Vanuit Sæbø rijden we naar Rekkedal Guesthouse waar je wordt begroet door de 20e generatie die deze 16e eeuwse familieboerderij benut. Je verneemt meer over het leven op en de geschiedenis van deze 500 jaar oude boerderij, alvorens te genieten van een heerlijke maaltijd van lokale en duurzame producten. Het menu varieert per seizoen en wordt geserveerd met een zorgvuldig geselecteerde wijn. Andere dranken zijn ook verkrijgbaar. We varen aan boord van MS Bruvik terug naar Ålesund.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 6,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 10:30 uur - 17:00 uur
 • Periode: 01.11-31.05
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus en boot, proeverij van lokale gerechten
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: MS Bruvik beschikt over smalle trappen en toiletten.
 • Richtprijs: € 269
— Lees meer —

Geniet van "een voorproefje van Noorwegen" en zie plaatsen die bezoekers al eeuwenlang fascineren. Nadat je over zee bij de Hjørundfjord bent aangekomen, brengt een tenderboot je naar het kleine dorpje Urke. Vanaf hier gaan we met de bus door Norangsdalen, wat wordt beschouwd als de smalste vallei van Noorwegen. Vanwege zijn vorm en ligging is Norangsdalen in de winter vaak gesloten. In 1908 was er een grote aardverschuiving die het Lyngstølvatnet-meer afdamde en een oude nederzetting onder water zette die je onder het wateroppervlak kunt zien. We bezoeken ook het historische Hotel Union Øye, één van de meest aparte hotels in heel Europa. Het hotel is gebouwd in 1891 en biedt comfort in een prachtige natuurlijke omgeving en is al generaties lang een favoriet van Europese vorsten en schrijvers. Geniet hier van lokale specialiteiten en een drankje voordat we terugkeren naar Urke en de plaatselijke kruidenier of een pub bezoeken. We garanderen een geweldige ervaring in een indrukwekkend landschap.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 12:45 uur - 15:00 uur
 • Periode: 02.09-01.11
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus en boot, proeverij van lokale gerechten
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: deelnemers aan de excursie worden in Urke aan land gebracht met een tenderboot. Op en af de boot stappen vereist een zekere mate van mobiliteit.
 • Richtprijs: € 149
— Lees meer —

De wandeling begint op een oude boerenweg en gaat verder over een tractorpad. Het is een steile klim naar de top en de laatste 500 meter gaan via een oude stenen trap. Op de top word je beloond met een geweldig uitzicht op steile bergtoppen die rechtstreeks uit de fjorden stijgen. Deze reiken tot hoogtes van 1500 meter boven zeeniveau. Zelfs in de zomer ligt er sneeuw op de bergen en talloze kleine hangende gletsjers. Bovenaan kun je ook een verlaten berengrot bezoeken. Als je het pad volgt dat nog verder de heuvel oploopt zie je het dorp Sæbø aan de andere kant van de fjord. Voordat je afdaalt, kan je een koffiepauze nemen in de Leknes-vallei, met uitzicht op het dorp Urke, de fjord en de prachtige bergen.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 12:30 uur - 15:25 uur
 • Periode: 02.09-01.11
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: Koffie en snack
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen
 • Opmerking: deelnemers aan de excursie worden in Urke aan land gebracht met een tenderboot. Op en af de boot stappen vereist een zekere mate van mobiliteit. Deelnemers aan de wandeltocht moeten in een goede algemene fysieke conditie zijn.
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Ga mee met deze heerlijke wandeling naar een oude Noorse berg waar de vriendelijke gastheren ons vertellen over het leven op de boerderij van vroeger. In het verleden waren boerderijen in het dorp erg klein, dus het was belangrijk om afgelegen gebieden te gebruiken voor weidegang in de zomer. Elk jaar werden de koeien verplaatst naar de schuur waar ze graasden en 's ochtends en' s avonds werden gemolken. De weidegrond lag zo ver van het dorp dat het nodig was om huizen te bouwen voor de melkmeisjes. De oude boerderijen in Haukås zijn in de jaren negentig gerestaureerd en herinneren aan vervlogen tijden. De gastheren zullen een deel van de apparatuur demonstreren die ze op de boerderij hebben gebruikt. Je hebt ook de tijd om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen en de lokale lekkernijen te proeven.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 12:30 uur - 15:25 uur
 • Periode: 02.09-01.11
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: Proeven van lokale delicatessen
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zorgt voor de nodige veiligheidsuitrusting
 • Opmerking: deelnemers aan de excursie worden in Urke aan land gebracht met een tenderboot. Op en af de boot stappen vereist een zekere mate van mobiliteit. Deelnemers aan de wandeltocht moeten in een goede algemene fysieke conditie zijn.
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

We reizen per bus vanuit Urke en door de betoverende Norangsdalen vallei. Geniet van het landschap van de in de UNESCO-werelderfgoedlijst opgenomen Geirangerfjord vanaf een veerboot.

We vervolgen de Eagle Road (Ørnesvingen), het steilste stuk weg de berghelling op vanuit Geiranger. We steken in Eidsdak de fjord over naar Linge en rijden verder naar het dorpje Stordal waar we stoppen voor koffie en een hapje.

We eindigen de dag in Ålesund, een stad die vooral bekend staat om zijn prachtige Art Nouveau-architectuur. Hier doen we een korte sightseeing en bewonderen we het uitzicht vanaf de berg van de stad, Aksla, voordat we weer aan boord van het Hurtigrutenschip gaan.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 6,5 uur
 • Geschatte vertrek-/aankomsttijden: 12:45 uur - 19:20 uur
 • Periode: 01.10 - 31.10
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus & veerboot, koffie/thee, vissoep of gezouten vlees met plat brood
 • Kleding/schoenen: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: een rugzak met waterfles, snack, extra kleding, camera, zonnebril
 • Opmerking: Deelnemers aan de excursie worden in Urke aan land gebracht met een tenderboot. Op en af de boot stappen vereist een zekere mate van mobiliteit.
 • Richtprijs: € 299
— Lees meer —

Richtprijsprijs: € 259

We ontschepen 's ochtends in Alesund, vanwaaruit de dagtocht per catamaran naar de Geirangerfjord start. We varen langs het spectaculaire fjordenlandschap met prachtige watervallen en een weelderige, groene vegetatie. Tijdens de excursie wordt je begeleid door een lokale Engelstalige gids, via een audiosysteem in Engels/Frans is beschikbaar verneem je ook meer over o.a. het leven op de fjordenboerderijen in deze regio. Een tweeuurdurende bezoek aan Geiranger is gepland. Lunch aan boord. De tocht eindigt waar hij begon, in Alesund, waar we opnieuw inschepen aan boord van MS Nordlys.

 • Van boord: Alesund
 • Aan boord: Alesund
 • Duur: ca. 8 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 10.00-18.00
 • Periode: 02.06 - 01.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: Vervoer per catamaran, bezoek aan Geiranger, lunch aan boord.
 • Richtprijs: € 299
— Lees meer —

Trondheim, bewoond sinds de Vikingtijd, zit vol cultuur en een fascinerende geschiedenis. Vandaag verkennen we twee bezienswaardigheden in deze oude stad. Eerst bezoeken we de Nidaros kathedraal, het nationale heiligdom van Noorwegen. Deze kathedraal werd gebouwd op de begraafplaats van de beschermheilige van Noorwegen, St. Olav, en heeft ongelooflijke gotische architecturale details en prachtige kunstwerken. Na een rondleiding door de kathedraal heb je wat tijd om nog wat rond te kijken in de omgeving.

Vervolgens brengt de bus ons naar het Ringve Museum voor muziekgeschiedenis, waar een enthousiaste gids de geschiedenis van de Noorse muziek tot leven brengt. Dit statige landhuis, omgeven door een prachtige botanische tuin, was het ouderlijk huis van de 18e-eeuwse Noorse zeeheld Peter Wessel Tordenskiold, die zich onderscheidde tijdens de Grote Noordse Oorlog tussen Noorwegen, Denemarken en Zweden. Het museum is mooi gelegen, net buiten de stad.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur en 40 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:55 uur -12:35 uur
 • Periode: 01.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: in het Ringve Museum zijn er heel wat trappen, dus het is aangeraden om comfortabele schoenen te dragen.
 • Opmerking: Op zon- en feestdagen is er geen rondleiding in de kathedraal in verband met de misdienst. Fotograferen is niet toegestaan in de kathedraal en het museum.
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

Trondheim is, voor Noorse begrippen, een grote stad, maar is erin geslaagd veel van de intimiteit en charme van een kleine stad te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal, kleurrijke kades en een prachtige, rood geverfde houten brug die dateert uit 1861 enerzijds; en zijn moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven aan de andere kant. Een lokale gids vertelt je alles over Trondheim tijdens een bustour door de straten en stadsdelen, inclusief een korte stop bij Utsikten (het Uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Deze verkenningstocht brengt ons verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen de Nidaros-kathedraal beschouwen als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros om mee naar huis te nemen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:55 uur - 11:55 uur
 • Periode: 01.09 - 31.03
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen
 • Opmerking: op zon- en feestdagen is er geen rondleiding in de kathedraal vanwege de misdienst. Fotograferen is niet toegestaan in de kathedraal.
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

Wandel met ons mee door Trondheim, de eerste hoofdstad van Noorwegen. We starten de wandeling in de haven, die in de tweede helft van de 19e eeuw is aangelegd, voordat we naar Stiftsgården lopen, de koninklijke residentie. Op het marktplein kun je het torenhoge standbeeld van de stichter van de stad, Vikingkoning Olav Tryggvason, van dichtbij bekijken.

Vanaf hier lopen we naar de Nidaros-kathedraal, waar je de kans krijgt om het nationale heiligdom van Noorwegen en de meest noordelijke kathedraal ter wereld even binnen te stappen. Houd je camera gereed als we de oude stadsbrug Gamle Bybro passeren, met zijn rode, puntige bogen. De brug staat bij de plaatselijke bevolking bekend als "Het portaal van het geluk", een bijnaam die werd bedacht in een populaire wals van de 20e-eeuwse Noorse zanger en componist Kristian Hoddø. Geniet van het uitzicht op de kleurrijke kades langs de Nid voordat we terugwandelen naar de pier.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: ca. 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:50 uur - 12:40 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: tijdens deze excursie is er geen begeleid bezoek aan de kathedraal. De wandeling is ca. 5 km lang.
 • Richtprijs: € 79
— Lees meer —

Eén van de meest unieke manieren om de bezienswaardigheden van Trondheim te bekijken is vanaf de rivier de Nid, die zich een weg baant door de charmante oude binnenstad van Trondheim. Deze activiteit is ook geschikt voor wie nog nooit heeft gekajakt.

We beginnen bij de haven en glijden langs de kleurrijke houten gebouwen op de kades voordat we de kleinere kanalen van de stad in peddelen. Onderweg zien we de Nidaros-kathedraal, het Kristiansten Fort op een nabijgelegen heuveltop en het populaire Marinen Park.

De rivier de Nid staat ook bekend als een geweldige visplek. Er is heel wat forel aanwezig in de rivier, en in de lagere delen van de rivier ook zalm. Elk jaar worden er zalmen gevangen van meer dan 20 kg!

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 10:00 uur - 12:30 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 4
 • Inbegrepen: chocolade en drankje, vervoer per taxi
 • Kleding/schoenen: draag stevige schoenen en kleding die geschikt is voor het weer. Van november tot april is het gebruik van een droogpak inbegrepen in de excursieprijs.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar
 • Richtprijs: € 159
— Lees meer —

Er is veel moeite gedaan om van Trondheim de meest fietsvriendelijke stad van Noorwegen te maken. De stad heeft nu meer dan 5 km rode fietspaden door het centrum. Vandaag sluiten we ons aan bij de talloze fietsers en beginnen we aan een ontspannende fietstocht door Trondheim.

We starten de fietstocht aan de kade en fietsen langs de fjord, voordat we de nieuwe fietsbrug oversteken. Deze brug biedt een prachtig uitzicht op het eiland Munkholmen, de Trondheimse versie van Alcatraz. Vanaf hier fietsen we via de wijk Ila langs de rivier de Nid en zien we de indrukwekkende Nidaros-kathedraal.

In de bruisende wijk Bakklandet stoppen we voor koffie en gebak in één van de vele gezellige cafés in de buurt. Op de terugweg naar het schip doorkruisen we de historische en trendy wijk Solsiden, een voormalige scheepswerf die erg populair is geworden bij de plaatselijke bevolking.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: ca. 2 uur en 50 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:50 uur -12:40 uur
 • Periode: 01.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: koffie/thee en gebak
 • Kleding/schoenen: draag stevige schoenen en warme kleding om te fietsen
 • Opmerking: min. leeftijd is 12 jaar of een lengte van 150 cm
 • Richtprijs: € 89
— Lees meer —

In Ørnes nemen we de bus naar het dorpje Holandsvik, onderweg rijden we langs prachtige landschappen en leren we meer over de omgeving. In Holandsvik gaan we aan boord van een boot voor een tochtje van 10 minuten door de fjord. We komen aan bij het Svartisen Tourist Center met een prachtig uitzicht op de nabijgelegen gletsjer.

Met ongeveer 370 km² is Svartisen, na de Jostedal gletsjer, de grootste gletsjer van Noorwegen en, met het laagste punt op slechts 20 meter boven zeeniveau, de laagst gelegen gletsjer van het Europese vasteland. Zo'n 60-tal ijstongen strekken zich uit naar het omringende berglandschap, waar verschillende toppen van meer dan 1.500 meter hoog liggen.

In het informatiecentrum genieten we van een warm drankje en een buffet met heerlijk gebak. Daarna zetten we onze trip voort langs de kust van Helgeland, richting Bodo. Onderweg passeren we Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld.

 • Van boord: Ørnes
 • Aan boord: Bodo
 • Duur: ca. 5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 10:10 uur - 15:00 uur
 • Periode: 01.06 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus en boot, koffie/thee en cakebuffet
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: Je gaat niet de gletsjer op, maar er is wel goede mobiliteit vereist.
 • Richtprijs: € 335
— Lees meer —

Ga met ons mee tijdens een wandeling langs de kust in de buurt van Bodø. De toewijding aan en harmonie met de natuur is diepgeworteld in de Noorse cultuur, wat wordt samengevat door het woord "friluftsliv", een Noorse uitdrukking die "buitenleven" betekent. Ervaren gidsen nemen ons mee over paden langs de kust en over de zandstranden. Ze wijzen ons op dieren, planten en meer. Misschien zien we wel een adelaar over de zee vliegen of een poolvos op zoek naar voedsel.

Langs deze kustlijn zijn in de loop der jaren veel Vikinggraven ontdekt. De gidsen nemen ons mee naar één van deze graven en delen graag hun kennis over de geschiedenis van Bodø en de geologie van de kust.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Duur: ca. 2 uur
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 13:05 uur - 15:15 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: stevige wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Opmerking: wandelstokken en spikes zijn beschikbaar. De lengte van de wandeling is ongeveer 3 km. Goede mobiliteit en algemene conditie is een vereiste.
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

We starten met een bezoek aan de stad Bodø, die net ten noorden van de poolcirkel ligt. Met ongeveer 50.000 inwoners is dit de op één na grootste stad van Noord-Noorwegen. Daarna rijden we ongeveer 10 km door een fantastisch kustlandschap naar Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld, met watersnelheden tot 22 knopen. Tot 13 miljard kubieke meter zeewater baant zich een weg door een 3 km lange doorgang die slechts 150 meter breed en 30 meter diep is. Draaikolken (bekend als 'maalstromen') tot 10 meter in diameter en 5 meter diep worden gevormd wanneer de stroming het sterkst is.

Na ons bezoek ontvangen we een doosje met zoutvlokken die hier worden geproduceerd. Het duurt 48 uur om de unieke mineralen van het water te scheiden. Watertemperatuur, seizoen en vochtigheid bij Saltstraumen drukken een unieke voetafdruk op elke zoutvlok.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Duur: 2 uur en 10 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 13:05 uur - 15:15 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, doosje zoutvlokken
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: de sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden. Multiguiding systeem op de bus
 • Richtprijs: € 125
— Lees meer —

Tromsø, de basis voor vele oude poolexpedities, is rijk aan cultuur en geschiedenis. Tijdens deze excursie krijgt u enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze op twee na grootste stad ten noorden van de poolcirkel te zien.

we starten met rit per kabelbaan naar de bergtop Storsteinen, 421 meter boven de zeespiegel. Vanaf het uitzichtplatform bij het bovenste station van de kabelbaan genieten we van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende eilanden, bergen en fjorden.

Na de afdaling met de kabelbaan gaat de tocht verder naar de Arctische kathedraal, het meest herkenbare symbool van de stad en een waar architectonisch meesterwerk. We bezoeken ook Full Steam, waar u wordt meegenomen op een unieke reis door de artische geschiedenis, cultuur en tradities en eerbetoon is aan de rijke verleden van de arctische kabeljauwvisserij.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 3.5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30u - 18.00u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijksheidsgraad 1
 • Inbegrepen: rit per kabelbaan, vervoer per bus en inkomticket Full Steam
 • Richtprijs: € 189
— Lees meer —

De maalstromen van Saltstraumen inspireren plaatselijke kunstenaars en schrijvers al eeuwenlang, en met reden. Saltstraumen is een zeestraat met de krachtigste getijdenstroom ter wereld. Vier keer per dag wordt 400 miljoen kubieke meter water in en uit gedreven door een doorgang van slechts 150 meter breed en 31 meter diep. Als de stroming op zijn sterkst is, kunnen draaikolken van wel 10 meter breed ontstaan.

Tijdens deze tour zitten we veilig en comfortabel in een RIB-boot (een stevige opblaasbare boot) met krachtige buitenboordmotoren die wordt bediend door een ervaren en deskundige schipper. Er is een goede kans om tijdens de boottocht zeevogels, zoals zeearenden, en andere wilde dieren te zien.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 13:05 uur - 15:05 uur
 • Periode: 29.03 - 31.10
 • Moeilijkheidsgraad: 3
 • Inbegrepen: vervoer per RIB boot
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Speciale kleding wordt verstrekt
 • Opmerking: in- en uitstappen en rechtop blijven zitten tijdens de vaart vereist een zekere mate van mobiliteit, niet geschikt voor personen met rugklachten. De sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden.
 • Richtprijs: € 189
— Lees meer —

Het huis van de oorspronkelijke Viking-leider in Borg werd gebouwd rond 500 na Christus en werd bewoond tot ongeveer 900 na Christus. Ruik de teer die het hout afdicht, voel de geschiedenis binnen de muren en proef het heerlijke eten. Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen je uit om met hen mee te doen aan een authentieke Vikingmaaltijd, geserveerd in de feestzaal. Ervaar de magie en opwinding terwijl de Viking-gastheren offers brengen aan Noorse goden, bidden voor een goede gezondheid, voorspoed, een rechtvaardige dood en de terugkeer van de zon om Ragnarok (het einde van de wereld) af te wenden. Vikingnederzettingen en begraafplaatsen lagen bijna altijd in de buurt van water of waren verbonden door een brug. Bruggen waren vooral belangrijke offerplaatsen, omdat ze werden gezien als een drempel tussen de levenden en de doden.

Na deze Vikingmaaltijd en offerceremonie reis je per touringcar naar Svolvær en kom je terug bij het schip.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Duur: 2 uur en 35 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 19:30 uur - 22:05 uur
 • Periode: 01.11 - 31.03
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, vikingmaaltijd (lam of everzwijn, groenten, brood en honingwijn)
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: Het bezoek aan het museum en de maaltijd duurt ongeveer 1 uur
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Vanuit Stamsund brengt een bus ons naar het Lofotr Vikingmuseum in Borg. Tijdens de busrit daarheen zal de gids vertellen over het leven ten tijde van de Vikingen. Bij aankomst worden we uitgenodigd om rond te kijken in het huis van het stamhoofd, dat op ware grootte is nagebouwd. In deze reconstructie zijn voorwerpen tentoongesteld die teruggaan tot 500 na Christus, toen het oorspronkelijke huis werd gebouwd.

Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen ons vervolgens uit voor een authentieke en heerlijke Vikingmaaltijd in de feestzaal. Hier worden we ondergedompeld in de Vikingtijd met traditionele gerechten, kostuums, zang en dans. Na de maaltijd, geserveerd met honingwijn, brengt de bus ons naar Svolvær waar we inschepen aan boord van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Duur: 2 uur en 35 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 19:30 uur - 22:05 uur
 • Periode: 01.04 - 31.10
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, vikingmaaltijd (lam, groenten, brood en honingwijn)
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: Het bezoek aan het museum en de maaltijd duren ongeveer 1 uur
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Deze excursie start in Stamsund en neemt ons mee op een tocht langs de vele vissersdorpen van de Lofoten. Onze eerste fotostop is Torvdalshalsen, gelegen op een heuveltop ten zuiden van het Torvdalsvatnet meer vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over het schuine landbouwlandschap en het Vikingmuseum in Borg.

Vervolgens rijden we naar Kabelvåg, het oudste vissersdorp op de Lofoten. Hier bezoeken we Espolin Gallery met de grootste collectie aan werken van de kunstenaar Kaare Espolin Johnson’s. Hij staat bekend om zijn afbeeldingen van de zee, de Lofoten en het harde vissersleven. Nabij de galerij ligt het Lofoten Museum. Het museum, ondergebracht in een groot landhuis en enkele bijgebouwen, schetst een goed beeld van hoe het leven van de vissers er in de 19de eeuw uitzag.

Onze laatste stop is de Vågan Kerk in Kabelvåg, ook bekend als de Lofoten kathedraal. De kerk is gebouwd in 1898 in de gotische stijl en is één van de grootste kerken van Noorwegen.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Duur: 2 uur en 40 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 19:25 uur - 22:05 uur
 • Periode: 01.04 - 28.08
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Richtprijs: € 139
— Lees meer —

Aalan Farms, beheerd door de familie Åland, voorziet Hurtigruten-schepen het hele jaar door van thee en smakelijke biologische kazen. Het is de enige lokale Hurtigruten-voedselleverancier die tijdens de cruises zijn deuren opent voor bezoekende scheepsgasten. Hier zie, ruik, en leer je over het echte leven op een boerderij in het uiterste noorden van Noorwegen. De Ålands vertellen over voedselproductie, veeteelt, dagelijkse werkroutines en laten zien hoe ze hun vrije tijd besteden. Hier proef je ook hun vele soorten kaas, kruiden en andere producten die vanaf nul gemaakt worden. Koop zeker iets van een hartige snack voor later. Je ontmoet ook de geiten, honden, katten, varkens, eenden en kippen van de boerderij en, als je geluk hebt, de koe Victoria. Deze tour is een geweldige ervaring die je zou kunnen inspireren om je spullen in te pakken en naar Noorwegen te verhuizen.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 2 uur en 40 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:20 uur - 22:00 uur
 • Periode: 01.04 - 27.09
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: proeven van lokale kazen en kruiden, vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele kleding en schoenen
 • Opmerking: geen begeleiding tijdens de busrit tussen het schip en de boerderij
 • Richtprijs: € 185
— Lees meer —

Ga mee op avontuur met husky's. Een bus brengt ons naar Kvaløya. Na de verdeling van de thermische pakken zijn we klaar voor onze tocht per hondenslede.

We worden enthousiast verwelkomd door de husky's die staan te popelen om de tocht te beginnen. Leun achterover in de slede, ontspan en geniet van het prachtige uitzicht op de oceaan en de omliggende bergen terwijl de husky's de slede over het bevroren landschap trekken. Bij heldere hemel zijn de sterren en de maan het enige licht, met wat geluk kunnen we tijdens de tocht het noorderlicht spotten. Om ons door bossen en velden te leiden, dragen we hoofdlampen, wat zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.

Na de rit genieten we bij het vuur in Sámi lavvo (een typische tent) van een warme drank en zelfgebakken cake en komen we te weten hoe een werkdag in het Wilderness Centre eruitzit.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 14:30 uur - 18:00 uur
 • Periode: 27.11 - 30.04 (niet meer mogelijk na 30/06/2024)
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, sledetocht (2 personen per slede, de slede wordt gemend door een begeleider) en aangepaste kledij, koffie/thee en gebak
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding. Aangepaste kleding inbegrepen.
 • Opmerking: er is geen gids in de bus. De periode waarin de excursie aangeboden wordt is afhankelijk van de weer- en sneeuwcondities. Afstand die per slede wordt afgelegd: ca. 6 km
 • Richtprijs: € 339
— Lees meer —

Het Tromsø Wilderness Centre ligt in een schilderachtig gebied op het eiland Kvaløya met een fantastisch uitzicht op de oceaan en de bergen. Hier leven meer dan 250 husky's en huskypups.

De oprichter, Tove Sørensen, heeft meer dan 30 jaar ervaring met hondenslederaces. Haar deelname aan de Iditarod, de langste hondenslederace ter wereld, werd bekroond met de "Most Inspirational Musher" Award. Ze is de eerste vrouw ooit die meer dan 20 keer deelnam aan de op één na langste hondenslederace ter wereld, de Finnmarksløpet. Tijdens deze uitstap komen we meer te weten over de wereld van het wedstrijdsleeën, huskyverzorging en fokken. Je krijgt een film te zien over Tove's deelname aan de Finnmarksløpet.

De gids leidt ons rond in het wilderniscentrum en vertelt ons meer over het planten- en vogelleven rond het centrum. Voordat we terugkeren naar Tromsø genieten we van een warm drankje en taart in een Sámi lavvo (Lapse tent).

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 14:30 uur - 18:00 uur
 • Periode: 14.05 - 30.06 (niet meer boekbaar na 30.06.2024)
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, koffie/thee en gebak
 • Uitrusting: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: er is geen gids in de bus
 • Richtprijs: € 159
— Lees meer —

Ga mee wandelen door Tromsø met een lokale gids die ons alles vertelt over de geschiedenis van de stad. We ontmoeten de gids aan de kade en wandelen langs de kust naar het Poolmuseum. Onderweg stoppen we bij het standbeeld van de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en het marktplein dat een vrij uitzicht biedt op de Arctische kathedraal.

Het Poolmuseum met tentoonstellingen en voorwerpen die de trotse Noorse poolgeschiedenis en de vele expedities naar de Noordpool beschrijven is gevestigd in een douanehuis uit 1830.

Onze wandeling gaat verder langs de hoofdstraat naar de Mack Brouwerij en Ølhallen, het oudste café van Tromsø. Vroeger was dit een populaire ontmoetingsplaats voor vissers, jagers en poolreizigers. Proef het bier van de meest noordelijke brouwerij ter wereld terwijl een plaatselijke bewoner verhalen over vroeger vertelt.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 14:45 uur - 17:30 uur
 • Periode: 01.11 - 31.03
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: één bier/mineraal water
 • Kleding/schoenen: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

Deze tocht is een fantastische kennismaking met het langlaufen. Eerst leren onze ervaren skileraren ons enkele basistechnieken.

Zodra we die onder de knie hebben nemen de begeleiders ons mee op vlak terrein. Geniet van het prachtige landschap terwijl je zachtjes over de top van het eiland Tromsøya glijdt, op korte rijafstand van het stadscentrum. Naarmate je meer gewend raakt aan het skiën en meer vertrouwen krijgt in de sneeuw, introduceren de instructeurs meer technieken.

Voordat we terugkeren naar het schip genieten we van een warm drankje en een "lefse", een typische Noorse koek, bij een kampvuur.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 3 uur
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 uur - 17:45 uur
 • Periode: 27.11 - 27.04
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus, warm drankje/lefsekoek
 • Kleding/schoenen: warme kleding, waterdichte jas en broek, muts en handschoenen zijn essentieel. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
 • Opmerking: ook wie nog nooit gelanglauft heeft, kan aan deze excursie deelnemen; het grootste deel van de tocht is op vlak terrein. Goede algemene conditie vereist.
 • Richtprijs: € 189
— Lees meer —

Vandaag krijg je de kans om een klassieke Noorse winteractiviteit uit te proberen: sneeuwschoenwandelen. Na een korte busrit bereiken we het hoogstgelegen deel van het eiland Tromsøya. Het voornamelijk vlakke gebied is een lappendeken van besneeuwde berken- en sparrenbossen en een paar lichte hellingen.

Met sneeuwschoenen aan heb je het gevoel dat je boven de sneeuw zweeft. Adem de frisse winterlucht in, geniet onderweg van het winterse landschap en luister naar de gids die vertelt over de natuur in de omgeving en het dagelijkse leven hier in het poolgebied.

De gids brengt ons naar een open plek in het bos. Er wordt een gezellig kampvuur aangemaakt en een warm drankje en een "lefse", een typisch Noorse koek, aangeboden. Luister naar de verhalen van de gids of herbeleef wat kinderplezier door op een eenvoudige slee de hellingen af te glijden.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 3 uur
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 uur - 17:45 uur
 • Periode: 27.11 - 27.04
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus, warm drankje en lefsekoek
 • Kleding/schoenen: warme kleding, waterdichte jas en broek, muts en handschoenen zijn essentieel. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
 • Opmerking: Goede mobiliteit en algemene conditie vereist.
 • Richtprijs:€ 189
— Lees meer —

We reizen per bus over de 71ste breedtegraad naar de Noordkaap die 307 meter boven de oceaan verschijnt, precies op de top van Europa. Kijk vol ontzag naar het grimmige, maar prachtige landschap wanneer je op het meest noordelijke punt van het Europese vasteland staat en je blik over de zee naar de Noordpool richt. Vergeet niet de o zo belangrijke selfie met de iconische wereldbol die het belang van de Noordkaap herdenkt te nemen.

In de winter en het vroege voorjaar volgt de bus een sneeuwploeg en wordt in colonne naar de Noordkaap gereden. De ongerepte witte vlakten en besneeuwde bergen weerspiegelen het zachte arctische licht. In de zomer kun je kuddes grazende rendieren zien op de nabijgelegen plateaus op de rotsen.

Bij het bezoekerscentrum in de North Cape Hall krijgen we een indrukwekkende 180° panoramafilm te zien over de regio in de vier seizoenen, leren we meer over de lange geschiedenis van het gebied via tentoonstellingen in de ondergrondse tunnel en stappen we binnen in de meest noordelijke kapel ter wereld. Er is zelfs een klein museum en een souvenirwinkel.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Duur: 3 uur
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 11:15 uur - 14:15 uur
 • Geldigheid: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Vervoer: vervoer per bus, entreeticket Noordkaap
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding.
 • Richtprijs € 189
— Lees meer —

Vanuit het vissersdorp Gjesvaer maken we een korte boottocht naar Gjesværstappan. De samenvoeging van warme en koude oceaanstromingen zorgt hier voor voedselrijk water en de steile kliffen van de eilanden zijn geweldige broedplaatsen. Dit is een paradijs voor duizenden vogels, tijdens het broedseizoen bruist dit gebied van leven. Boven ons hoofd zweven er machtige zeearenden op zoek naar een prooi, terwijl, afhankelijk van de periode, papegaaiduikers, zeekoeten, aalscholvers, noordse stormvogels, Brünnich's zeekoeten of de grote jan-van-gent ons vanaf de kliffen toekrijsen. In de herfst heb je hier ook de kans om een glimp op te vangen van de kleinste zeevogel van Europa, het Britse stormvogeltje.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Duur: 3 uur
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 11:10 uur - 14:10 uur
 • Geldigheid: 01.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus en boot
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Opmerking: neem een camera en een verrekijker mee, aan wal gaan in het natuurgebied is niet toegesaan. Deze uitstap is niet geschikt voor gasten met een beperkte mobiliteit. De vogelsoorten die tijdens deze uitstap gespot worden, varieert per tijdstip.
 • Richtprijs € 249
— Lees meer —

De Sami zijn inheemse volkeren die aan de noordrand van Europa leven. Bekend om het hoeden van rendieren, hun kenmerkende traditionele handwerk ("duodji") en hun affiniteit met de natuur, is de Sami een volk met een rijke cultuur en geschiedenis.

Sápmi, zoals de Sami het noemen, is hun gebied dat zich uitstrekt van het midden van Noorwegen tot de noordwestelijke punt van Rusland en dat ook Noord-Zweden en Noord-Finland omvat. Het leven van een Sami rendierhoeder is nomadisch en volgt de instinctieve trek van de rendieren, van de vlaktes in het binnenland naar de kust in april en weer terug in september.

Tijdens deze excursie ontmoeten we een familie waarvan de rendieren op de zomerweide staan op het Nordkyn schiereiland. Terwijl de dieren buiten grazen, komen we in de lavvo tent en zitten we rond het gloeiende vuur. Luisterend naar hun kleurrijke verhalen en gezang ("joik") en genietend van een portie rendierbouillon, proeven we het echte Sami leven.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:40 uur - 19:15 uur
 • Periode: 01.05 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, rendierbouillon en koffie
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs €139
— Lees meer —

Vandaag wacht ons een onvergetelijk avontuur! Voordat we onze tocht per sneeuwscooter aanvangen, geven ervaren instructeurs een introductie en enkele te volgen richtlijnen.

We rijden vanuit de oude handelspost en het vissersdorp Kjøllefjord over de bergen en door de valleien naar Mehamn. Onderweg vertellen de gidsen ons meer over het gebied en over de inheemse Sámi bevolking die samen met hun kuddes rendieren in dit extreme landschap wonen.

In de winter, tijdens de poolnachten, komt de zon niet boven de horizon. Met wat geluk worden we tijdens de rit getrakteerd op een vertoning van het noorderlicht. In de lente keert de zon terug, het zonlicht weerkaatst op de sneeuw en verlicht de schoonheid van de bergen, bossen en valleien.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Duur: ca. 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:40 uur - 18:55 uur
 • Periode: 10.12 - 25.04
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, tocht per sneeuwscooter
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding. Er wordt voor speciale kleding gezorgd.
 • Opmerking: 1 persoon per sneeuwscooter en een geldig rijbewijs is verplicht. Deze excursie is afhankelijk van weer- en sneeuwomstandigheden.
 • Richtprijs € 399
— Lees meer —

De excursie vertrekt vanuit Honningsvåg. Per bus rijden we door het schilderachtige landschap op het eiland Magerøya. Onderweg vertelt de gids ons meer over de natuur, de lokale cultuur en de geschiedenis van het gebied. In Skarsvåg bezoeken we het 'Kerst- en Winterhuis', waar de muziek en kerstversiering het hele jaar door voor een gezellige kerstsfeer zorgen. Bewonder er de lokaal geproduceerde sieraden en gebreide kleding. We genieten van een warm drankje en cake.

Vervolgens rijden we naar het meest noordelijke vissersdorp ter wereld, Kamøyvær. We bezoeken de pittoreske haven waar kleine vissersboten op het water dobberen. We stoppen bij de galerie van kunstenares Eva Schmutterer. De permanente tentoonstelling omvat kunst en kunstnijverheid geïnspireerd door Magerøya en de veranderende seizoenen.

Als het weer het toelaat, is er tijdens de terugrit een korte fotostop bij het uitkijkpunt Tufjord, waar je een glimp opvangt van de 'hoorn' van de Noordkaap die uit de zijkant van de klif steekt. Deze natuurlijke rotsformatie is een heilige plaats voor de Sami.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Duur: 2 uur en 55 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:10 uur - 14:05 uur
 • Periode: 01.04 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, koffie/thee en cake
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme winddichte kleding.
 • Richtprijs: € 139
— Lees meer —

Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west samenkomen, vertegenwoordigt het keerpunt van je Hurtigrutenreis. Je kan de Russische invloed zien door straatnaamborden in beide talen en je hoort vaak inwoners Russisch praten.

Je rijdt naar de Russische grens bij Storskog. De grensovergang definieert de grenzen van het Schengengebied en is één van de best bewaakte grenzen in Europa. Onderweg komen we meer te weten over de geschiedenis van beide landen. Langs de Siberische Taiga, een uitgestrekt bos dat zich over duizenden vierkante kilometers over Oost-Europa uitstrekt, rijden we door de prachtige Pasvikdalen vallei. De vallei is rijk aan flora en fauna en herbergt de grootste populatie bruine beren van Noorwegen.

Vervolgens rijden we naar Andersgrotta, Kirkenes' grootste schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. We bekijken een fascinerende film over de ervaringen van de plaatselijke bevolking tijdens die periode.

Voordat we in Kirkenes weer aan boord gaan, genieten we vanaf de Prestfjellet berg nog van een prachtig uitzicht over de stad en het omringende landschap.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:15 uur - 12:15 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding
 • Opmerking: Het is helaas niet toegestaan om de grens over te steken, maar je kunt wel foto's maken.
 • Richtprijs: € 145
— Lees meer —

Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west samenkomen, vertegenwoordigt het keerpunt van jouw zeereis.

Ga met ons mee met een tocht op de Pasvik rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Rusland en Noorwegen; twee landen met een rijke geschiedenis en cultuur.

Terwijl we de Pasvik rivier bevaren, komen we meer te weten over de geschiedenis van de Sami, een inheems volk dat bekend staat om het nomadische rendierhoeden in de regio. Dichtbij de grens gaan we aan land en genieten we van een warm drankje en braambessen met room, de favoriete zoete snack van elke Noor.

Terug op het water vertelt onze gids over het rijke dieren- en plantenleven in deze regio. Rendieren, beren, vissen en een veelvoud aan vogelsoorten maken dit één van de meest opwindende wildernisgebieden van Noorwegen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:30 uur - 12:00 uur
 • Periode: 01.06 - 10.09
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per rivierboot, warme drank en zoete snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Richtprijs: € 169
— Lees meer —

Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west samenkomen, vertegenwoordigt het keerpunt van je Hurtigrutenreis.

Vandaag gaan we op sneeuwscooteravontuur door de arctische wildernis. Een bus brengt ons naar het startpunt van de tocht. Een helm en thermisch pak voor de rit liggen klaar. De gidsen geven enkele belangrijke instructies en laten zien hoe je een sneeuwscooter moet bedienen. We rijden in tweetallen, zodat iedereen om de beurt kan rijden en ontspannen om zich heen kan kijken als passagier.

Voel een adrenalinestoot wanneer je de sneeuwscooter start. We rijden door het prachtige winterlandschap, steken een bevroren fjord over en beklimmen een bergkam. Geniet van het prachtige uitzicht over de bergen en het besneeuwde landschap. Met wat geluk duikt het Noorderlicht op.

We sluiten onze tocht af met een warm drankje en wat gedroogd rendiervlees. De ervaren gidsen vertellen ondertussen over het arctische klimaat, de nomadische Sami bevolking en de lokale fauna.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 9:30 uur - 12:00 uur
 • Periode: 15.12 - 05.05
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, sneeuwscooter, warme drank en gedroogd rendier
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen en warme winddichte kleding. Thermisch pak en helm zijn inbegrepen.
 • Opmerking: geldig rijbewijs is vereist om met de sneeuwscooter te rijden. De excursie is afhankelijk van weersomstandigheden en sneeuwcondities.
 • Richtprijs: € 269
— Lees meer —

Vandaag brengen we een bezoek aan het coolste hotel en de grootste ijsbar van Noorwegen. Kirkenes Snow Hotel ligt in een idyllische omgeving in de buurt van Gabba Reindeer Park. Het avontuur begint hier met een wandeling naar het ijshotel en naar de grootste ijsbar van Noorwegen, waar je bij aankomst een ijskoud crowberry (bessen van de kraaihei) shotje krijgt.

Vervolgens leidt de gastheer of -vrouw ons rond in het hotel. De prachtige Snow Suites zijn volledig gemaakt van sneeuw en ijs, met meubels, beeldhouwwerken en muurschilderingen van kunstenaars uit de hele wereld. Elke kamer is een uniek juweeltje met een ander thema.

Daarna krijgen we de kans om de rendieren te ontmoeten die in het park rondzwerven en bezoeken we de hondenkennel waar 180 Alaska husky's en hun pups wonen. We ontspannen bij het haardvuur in het restaurant en proeven een lokale snack.

Tijdens de terugrit houden we halt op de Prestfjellet berg, die een prachtig panorama biedt over de stad Kirkenes en de omgeving.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:00 uur - 12:00 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, bessensap, lokale snack
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding
 • Opmerking: afhankelijk van weersomstandigheden en sneeuwcondities
 • Richtprijs: € 145
— Lees meer —

Vandaag wacht ons een spannend avontuur, waarbij we per quad de omgeving rondom Kirkenes verkennen.

We ontmoeten de gids aan de kade en krijgen een demonstratie over hoe we de quad veilig en verantwoord moeten besturen. We rijden in paren zodat je het besturen kan afwisselen met het ontspannen achterop zitten.

Onze eerste stop is een uitzichtpunt op de Sydvaranger ijzermijn, opgericht in het begin van de 20e eeuw. De gids schetst de geschiedenis van de mijn, inclusief de inname, vernietiging en wederopbouw tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gaat het richting Skafferhullet, de voormalige Noors-Russische grensovergang die in 1966 werd gesloten. Vanaf hier hebben we uitzicht op enkele woningen en een kapel aan de overkant van de grens. We houden een korte pauze en genieten van een warm drankje en een snack.

Op de terugweg naar het schip rijden we de Prestfjellet berg op om het prachtige panorama te bewonderen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 9:30 uur - 12:00 uur
 • Periode: 07.05 - 06.10
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: quad, koffie en snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme winddichte kleding. Speciale kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: We rijden over de hoofdweg, een geldig rijbewijs is vereist om de quad te besturen. Min. leeftijd: 12 jaar
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Wat is een betere manier om het ongerepte Arctische landschap te ontdekken dan op een eeuwenoude, traditionele huskyslede?

Aangekomen in het kamp trekken we thermische outdoorkleding aan. De husky's staan te popelen om ons te ontmoeten en ons mee te nemen op een rit die je nooit zal vergeten. Elke slee wordt bestuurd door een "musher" die weet hoe hij de huskyroedel het beste kan aansturen. Leun achterover en geniet van elke spannende minuut, in de absolute stilte.

We kronkelen door het landschap; over bevroren meren, door besneeuwde bossen en langs bergplateaus. Bewonder de met sterren bezaaide hemel en met wat geluk duikt het magische Noorderlicht op.

Aan het einde van onze tocht verzamelen we rondom een gezellig kampvuur voor een verwarmend drankje.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 9:15 uur - 12:15 uur
 • Periode: 20.10 - 30.05
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, tocht per hondenslede, warm drankje
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Aangepaste kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: deze excursie is afhankelijk van weeromstandigheden en sneeuwcondities. Min. leeftijd: 7 jaar
 • Richtprijs: € 339
— Lees meer —

Vanuit Kirkenes gaan we aan boord van een RIB (zodiac) en varen we naar de Barentszzee met een ervaren visser als gids.

Rode koningskrabben kunnen tot 10 kg wegen en hebben een spanwijdte van bijna 2 meter. We kijken mee hoe de visser de kooien met koningskrabben uit de diepte haalt. Bij een goede vangst weegt de kooi zwaarder en wordt gevraagd om de visser een handje te helpen.

We brengen deze gigantische schaaldieren naar het traditionele boothuis aan de fjord waar een lokale kok de vangst van vandaag bereidt. We genieten en smullen samen naar hartenlust van het heerlijke, sappige vlees.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 9:15 uur - 12:15 uur
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Periode: 21.04 - 30.11
 • Inbegrepen: vervoer per bus, RIB-safari, maaltijd met koningskrab, warme drank en water
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Speciale kleding wordt verstrekt.
 • Richtprijs: € 259
— Lees meer —

Vanuit Kirkenes rijden we, gezeten in een slede achter een sneeuwscooter, over de bevroren oppervlakte van de Barentszzee. We worden begeleid door een ervaren visser die ons alles zal vertellen over de reusachtige schaaldieren die van deze ijzige wateren hun thuis hebben gemaakt.

Rode koningskrabben worden beschouwd als 'koninklijk' vanwege hun grootte: een enkele koningskrab kan tot 10 kilo wegen en heeft een indrukwekkende spanwijdte van bijna 2 meter. We kijken mee hoe de visser de kooien met koningskrabben uit de diepte haalt. Bij een goede vangst weegt de kooi zwaarder en wordt gevraagd om de visser een handje mee te helpen.

We brengen deze gigantische schaaldieren naar het traditionele boothuis aan de fjord waar een lokale kok de vangst van vandaag bereidt. We genieten en smullen samen naar hartenlust van het heerlijke, sappige vlees.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 9:15 uur - 12:15 uur
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Periode: 01.12 - 20.04
 • Inbegrepen: vervoer per bus en slede, maaltijd met koningskrab, warme drank en water
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Indien de weersomstandigheden het vereisen is speciale kleding beschikbaar.
 • Opmerking: min. leeftijd 7 jaar, maar het is verplicht dat er één ouder per kind mee gaatv
 • Richtprijs: € 289
— Lees meer —

Er wacht ons een onvergetelijk avontuur! We worden per bus naar het startpunt van de tocht gebracht. Voordat we onze tocht per sneeuwscooter aanvangen, geven ervaren instructeurs een introductie en enkele te volgen richtlijnen.

We rijden van Mehamn, 's werelds noordelijkste stad op het vasteland, over de bergen naar de oude handelspost en het vissersdorp Kjøllefjord, waar we weer aan boord gaan. Onderweg vertellen de gidsen over de plaatselijke levensstijl en gebruiken, de geografische en klimatologische omstandigheden van het gebied, en de inheemse Sami bevolking.

Met wat geluk duikt het noorderlicht op tijdens onze avontuurlijke tocht. Ook in de lente, wanneer de zon terugkeert en het klimaat wat milder wordt, is er nog steeds kans om het noorderlicht te spotten.

 • Van boord: Mehamn
 • Aan boord: Kjøllefjord
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 01:20 uur - 03:35 uur
 • Periode: 15.12 - 30.04
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, tocht per sneeuwscooter, warme drank
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Speciale kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: 1 persoon per sneeuwscooter, een geldig rijbewijs verplicht. Deze excursie is afhankelijk van weer- en sneeuwomstandigheden. Minimum leeftijd passagier: 6 jaar
 • Richtprijs: € 399
— Lees meer —

Welkom op het meest noordelijke punt van Europa! Het Noordkaap plateau strekt zich 307 meter uit boven de Noordelijke IJszee. In tegenstelling tot de reizigers van vroeger, die de klif moesten beklimmen, rijden we per bus vanuit Honningsvåg helemaal naar de top.

We genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet in de Noordkaapzaal, terwijl we uitkijken over de Barentszzee. Nadien hebben we nog even de tijd om een panoramafilm over de Noordkaap tijdens de vier seizoenen te bekijken, de souvernirwinkel met handgemaakte artikels te bezoeken en het kleine museum te bezichtigen. Vergeet ook niet een foto met de iconische wereldbol, die het belang van de Noordkaap gedenkt, te nemen.

Vanuit Honningsvåg brengt de bus ons zuidwaarts langs de indrukwekkende Porsangerfjord tot Hammerfest, waar we opnieuw aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 6,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 5:30 uur - 11:30 uur
 • Periode: 08.05 - 07.10
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, ontbijt aan de Noordkaap
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 249
— Lees meer —

Wanneer we in Hammerfest aankomen, brengt de bus ons naar het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Hier krijg je inzicht in de enorme inspanningen die werden geleverd om de regio Noord-Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Vervolgens gaan we naar de Meridiaanzuil, het UNESCO werelderfgoed van Hammerfest. Dit monument markeert het meest noordelijke meetpunt: de Geodetische Boog van Struve, een graadmeting die nauwkeuriger de grootte en vorm van de aarde vaststelde.

Onze laatste stop is de berg Salen. Tijdens de rit naar de top van de berg vertelt de gids over de geschiedenis van de stad, die in 1891 als eerste stad in Noord-Europa elektrische straatverlichting kreeg, aangedreven door waterkracht. Vanaf de top genieten we van een prachtig uitzicht over de stad.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1 uur en 45 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:00 uur - 12:40 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

We beginnen onze begeleide wandeltocht in het centrum. Wanneer we de stad uitlopen naar de voet van de berg, komen we langs de karakteristieke parochiekerk.

We volgen de "Gammelveien" ("Oude Weg"), een wandelpad dat rond de berg slingert. Op weg naar boven voert het pad ons door het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen.

Een tocht naar de top van de berg vereist een goede conditie, maar het uitzicht loont zeker de moeite; op een heldere dag heb je een prachtig uitzicht over de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland. We keren via een zigzagpad terug naar het centrum.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:00 uur - 12:30 uur
 • Periode: 08.06 - 07.11
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: warme drank en snack
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra warme kleding, camera, zonnebril. De gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen.
 • Opmerking: Goede algemene conditie vereist. Min. leeftijd: 16 jaar
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

In de Tromsø kathedraal kan u een uniek middernachtconcert bijwonen, van Noorse volksliederen en/of klassieke gezangen. Een aparte en ontroerende beleving!

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 1u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 24.00u - 01.15u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Opmerking: filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert, duur van het concert = ong. 45 minuten. Geen begeleiding op de bus.
 • Richtprijs: € 45
— Lees meer —

We beginnen de excursie met een korte rondrit door de straten van Harstad. Dit is de derde grootste gemeente in Noord-Noorwegen met een geschiedenis die verbonden is aan de haringvisserij, het leger en, in recentere tijden, de offshore olie.

Op een heldere dag kun je ten noorden van de stad het schiereiland Trondenes zien liggen. Hier bezoeken we een witte middeleeuwse stenen kerk uit 13e eeuw, de meest noordelijke in zijn soort ter wereld. We stoppen bij het Historisch Centrum van Trondenes waar voorwerpen worden tentoongesteld die in de loop van de geschiedenis in de regio zijn ontdekt, van de vroege steentijd tot de Vikingtijd, de Middeleeuwen en het heden.

Vanuit Trondenes neemt de bus ons mee voor een schilderachtige rit over het eiland Hinnøya naar de veerboot in Gullesfjord. Aan boord kun je genieten van een warm drankje en zoete snack. De tocht gaat dan verder met de bus langs de Sigerfjord naar Sortland waar je weer aan boord gaat. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Duur: 4 uur 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 8:15 uur - 12:30 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, veerbootovertocht met aan boord een warme drank en zoete snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 139
— Lees meer —

Geniet van het landschap terwijl we per bus van Sortland naar Stokmarknes rijden, de plek waar Hurtigruten werd opgericht. Er verschijnt een groot glazen gebouw, aan de waterkant gelegen, met daarin een schip op ware grootte. Het schip MS Finnmarken uit 1956 werd liefdevol gerestaureerd en omgebouwd tot een museum ter ere van The Coastal Express.

Hurtigrutemuseet bewaart archieven, foto's en artefacten die het ontstaan en de evolutie van The Coastal Express, een cruciale bijdrage aan de kustgemeenschappen en de transformatie die dat voor de Noorse kust betekende, beschrijven. Tijdens de rondleiding op het schip krijgen we de brug, kombuis, machinekamer, klassieke eetzaal en hutten van het MS Finnmarken uit 1956 te zien. Daarna kunnen we even ontspannen in de lounge van het allereerste Coastal Express-schip, DS Finnmarken uit 1912. De deskundige uitleg en een reeks interactieve tentoonstellingen maken dit museumbezoek memorabel.

 • Van boord: Sortland
 • Aan boord: Stokmarknes
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12:45 uur - 15:00 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: De excursie sluit meteen aan bij excursie 9A (Eilandenwereld Vesterålen).
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

Een tenderboot vaart ons op zee tegemoet. We stappen over op deze kleinere boot en maken een tocht door de fjorden, langs eilanden en bergen, richting Trollfjord. Kijk tijdens de tocht uit naar zeearenden in de lucht, walvissen in het water en zeehonden op de oevers.

De Trollfjord is slechts 2,5 kilometer lang, maar heeft steile, dramatische bergwanden. Het Hurtigrutenschip vaart vanaf eind april, indien de weersomstandigheden het toelaten, de fjord in, door de 100 meter brede engte. Vanuit de tenderboot hebben we een perfect perspectief om foto's te maken en te filmen hoe het schip ter plaatse 180° draait om terug naar buiten te manoeuvreren.

Wanneer we de Trollfjord uitvaren, worden vogels gelokt met vis. Brutale meeuwen duiken naar beneden en pikken de vis uit je hand. Zeearenden, de grootste arenden van Noord-Europa met een spanwijdte van 2,5 meter, cirkelen om de boot en duiken, wanneer vis in zee wordt gegooid, naar beneden en grijpen hun maaltijd met hun krachtige klauwen. Na dit adembenemend schouwspel varen we richting Svolvær waar we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:30 uur - 18:25 uur
 • Periode: 24.03 - 15.10
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per boot, warme drank, koekjes en een proevertje van stokvis
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Opmerking: Bij goede weersomstandigheden varen de Hurtigrutenschepen vanaf eind april de Trollfjord binnen. Deze excursie sluit meteen aan en kan gecombineerd worden met de excursies op de Lofoten-eilanden, maar afhankelijk van wanneer de geboekte excursie op Lofoten start, mis je mogelijk een maaltijd aan boord.
 • Richtprijs: € 205
— Lees meer —

Aangepast programma (vanaf maart 2023): De Lofoten-eilanden staan bekend om de schilderachtige vissersdorpjes met rode hutten omgeven door ruige bergen. Tijdens deze begeleide busrit vanuit Svolvær naar Stamsund krijgen we meer te zien van wat de eilanden te bieden hebben: beschutte baaien, witte zandstranden en grote, groene landbouwgronden. Het landschap en het bijzondere licht hier trekken al eeuwenlang kunstenaars uit binnen- en buitenland aan.

We stoppen in Henningsvær, een charmant vissersdorpje met 500 inwoners. Kijk uit naar het plaatselijke voetbalveld, genesteld op een rots in het midden van de zee. In de 18de eeuw was het het belangrijkste vissersdorp van de Lofoten, nu vind je hier charmante lokale kunstnijverheidswinkels. Een bezoek aan Galleri Lofoten Hus, een gerenommeerde kunstgalerie, staat op het programma. Galerie Lofoten toont een van de grootste collecties Noord-Noorse schilderijen uit de vorige eeuwwisseling - een periode die door velen de gouden eeuw van de Noord-Noorse schilderkunst wordt genoemd.

Op de begane grond van de galerie vindt u een collectie schilderijen van gerenommeerde kunstenaars als Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann en anderen. De eerste verdieping van de galerie is verdeeld in twee secties - een met aquarellen van Lars Lerin en een met grafisch werk van Magne Furuholmen. De derde verdieping van de galerie toont een museumtentoonstelling over de Noord-Noorse kustcultuur. Deze toont het leven en de visserij in Henningsvær aan het begin van de vorige eeuw.

Vanuit Henningsvær rijden we per bus langs de betoverende kustlijn naar Stamsund, waar het schip op ons ligt te wachten.

 • Aan boord: Stamsund
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:50 uur - 22:20 uur
 • Periode: 09.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus,
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Na een korte busrit vanuit Svolvær komen we aan in Hov, op het eiland Gimsøy. Het gebied wordt beschouwd als één van de oudste plaatsen op de Lofoten. We bezoeken er Hov Hestegård, een manege op een boerderij met uitzicht op de berg Hoven en de oceaan.

We maken kennis met de IJslandse paarden, de bekend zijn om hun kalme karakter en hun comfortabele tred, zowel in langzame als snelle draf.

We starten onze rit te paard langs een geleid pad naar het strand. We volgen het witte zandstrand en komen onderweg langs overblijfselen uit het Vikingtijdperk. In de herfst en winter rijden we in het donker door het ruige terrein, luisteren naar de golven en kijken hopelijk uit naar het magische noorderlicht.

De route en de paarden zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:30 uur - 22:00 uur
 • Periode: het hele jaar door beschikbaar
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, rit te paard
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding. Rijlaarzen en waterdichte bovenkleding beschikbaar.
 • Opmerking: max. gewicht van de ruiter is 90kg. Deelnemers hebben geen rijervaring nodig.
 • Richtprijs: € 269
— Lees meer —

Tijdens deze excursie nemen ervaren schippers ons mee in een RIB-boot (grote, harde zodiac) naar een idyllisch meer met witte zandstranden, omgeven door eilanden en scheren. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat je hier zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa.

We varen met hoge snelheid door de Vestfjord naar het eiland Skrova. Tientallen jaren geleden zorgde de visserij en walvisvaart ervoor dat de bevolking van het eiland toenam tot enkele duizenden, maar tegenwoordig wonen er iets minder dan 200 mensen. Skrova wordt ook 'Hawaï-eiland' genoemd vanwege het zonnige klimaat en het indrukwekkende landschap. We stoppen hier voor een snack en leren bij over de hedendaagse zalmvisserij en de geschiedenis van het eiland.

Daarna varen we verder naar het dorp Skjoldvær en steken daarna de Vestfjord over naar Svolvær, waar we bij de haveningang worden begroet door het standbeeld van de "Vissersvrouw", voordat we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:30 uur - 20:00 uur
 • Periode: 09.06 - 08.09
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per RIB-boot, snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme winddichte kleding. Aangepaste kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: Deze excursie is niet geschikt met rugklachten. Min. leeftijd: 6 jaar.
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

De stad Svolvær is sinds 1828 een bloeiende vissersgemeenschap. We wandelen de brug over, naar de oudste wijk van de stad op het aangrenzende eiland Svinøya. Op Svinøya zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant een spectaculair bergdecor.

De kabeljauwvisserij op de Lofoten is altijd de basis van het bestaan geweest voor de mensen die hier wonen; de visserij is ook vandaag nog steeds van groot belang voor de regio.

Terwijl we het dorp verkennen, vinden we bewijzen van de lange geschiedenis van de kabeljauwvisserij op de Lofoten. Goed bewaarde rode vissershutten ("rorbuer"), staan op houten palen langs de kust. De traditionele visserhutten worden vandaag de dag niet meer door de vissers gebruikt, maar zijn gekend en erg geliefd bij de toeristen die op de Lofoten-eilanden verblijven.

De productie van de stokvis vindt plaats in de winter, wanneer de kabeljauw op grote houten rekken wordt opgehangen om te kunnen drogen in de zilte zeewind. De duizenden vissen die in deze periode overal in de Lofoten hangen te drogen, geven het landschap een unieke sfeer, maar ook een specifieke vislucht. Het buiten drogen duurt ongeveer drie maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. Proef van de lokaal gedroogde en gezouten stokvis en neem wat mee naar huis als souvenir!

Vervolgens bezoeken we een galerie gewijd aan de 19e-eeuwse kunstenaar Gunnar Berg, die bekend stond om zijn schilderijen van de Lofoten. We steken de brug over naar het centrum van Svolvaer waar we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:45 uur - 20:15 uur
 • Periode: 01.09 -08.04
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: een proefje van stokvis
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Richtprijs: € 109
— Lees meer —

Lofotpils is Lofotens eerste en enige ambachtelijke brouwerij en staat bekend om het maken van bier met verschillende smaken, afkomstig van de opmerkelijke prachtige natuur van de Lofoten.

In 2006 heeft een plaatselijke bierliefhebber in het centrum van Svolvær een oude vissteiger uit 1937 omgebouwd tot de eerste brouwerij van de Lofoten. We wandelen naar de brouwerij waar we de eigenaar, Thorvador, ontmoeten en een rondleiding krijgen door het gebouw. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het productieproces van het bier, van begin tot eind. Al het bier van Lofotpils wordt gebrouwen met vers water uit de Lofoten. Dit geeft het bier een frisse en unieke smaak, die je met elke slok naar de bergen van de Lofoten brengt.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 40 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:40 uur - 19:20 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: bierproeverij, Engels- en Noorse begeleiding tijdens het brouwerijbezoek
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 50
— Lees meer —

Ontdek een verborgen juweel tijdens een boottocht langs de in de UNESCO-werelderfgoedlijst opgenomen eilanden van Vega ten zuiden van de poolcirkel. We varen vanaf Sandnessjøen door een mix van eilanden, eilandjes en riffen terwijl onze gids vertelt over de fascinerende cultuur van dit kustlandschap en zijn bewoners.

Als we in Gardsøy aan land gaan, bezoeken we het Vega Werelderfgoedcentrum dat de opmerkelijke 1500 jaar oude traditie die uniek is voor dit gebied belicht. De eilandbewoners fungeren als vogelwachters voor de trekkende eidereenden die hier nestelen. Ze bouwen kleine 'huisjes' voor de dieren en nadat de jongen zijn uitgekomen, wordt het zeer gewaardeerde eiderdons verzameld.

Via de tentoonstellingen en een korte film worden we meegenomen op een reis van de nederzettingen uit de steentijd tot de hedendaagse visteelt. Bewonder het prachtige uitzicht vanuit het café onder het genot van een warm drankje en een lokale snack.

We varen terug langs de idyllische Helgelandse kust en eindigen onze reis in Brønnøysund.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:50 uur - 16:50 uur
 • Periode: 10.06 - 09.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per boot, lokale fruitdrank, koffie, thee en lokale snack.
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Richtprijs: € 375
— Lees meer —

Richtprijs: € 135

Na een bustour door het mooie stadje Brønnøysund bewonderen we het indrukwekkende uitzicht als we de prachtige brug oversteken naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Het koele en heldere water van de Noorse kust biedt de beste omstandigheden voor een duurzame en verantwoorde aquacultuur. Daardoor is Noorwegen een van 's werelds grootste exporteurs van vis en zeevruchten en genieten ongeveer 37 miljoen mensen over de hele wereld van de producten van het land.

In het Aquacultuurcentrum vertellen de gidsen het verhaal van de levendige zalmvisserij in Noorwegen en over de kweektechnologie die de zalm van ei tot vis brengt.

Zie hoe de zalmen hier leven; via een onderwatercamera krijg je de kans de vissen van dichtbij te zien. Aan het einde van de rondleiding kunnen we een vers stukje heerlijke zalm proeven.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 15:00 uur - 17:15 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, proevertje van zalm
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox