Klassieke Hurtigruten zeereis Kirkenes-Bergen

6-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
Contacteer ons

Op de zuidelijke koers van Kirkenes naar Bergen wacht je zes dagen lang een fascinerend programma op een van de mooiste natuurtonelen ter wereld. Je komt op de geliefde eilanden van de Vesterålen en de Lofoten en vaart door diverse fjorden. Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk wil zien.

Vertrekdata

Vaste vertrekdata het hele jaar door

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste zeereis ter wereld
 • Lofoten en Vesterålen-eilanden
 • De Trollfjord (mei tot oktober, bij rustig weer)
 • De Hanzestad Bergen
 • De kans om de Noordkaap te bezoeken (08.05-07.10)
 • Uitgebreid programma aan optionele excursies

01. Dag per dag

Vanaf 10.00 uur kan je al inchecken aan de kade in Kirkenes. Om 12.30 uur begint je overgetelijke zeereis langs één van de mooiste kustlijnen ter wereld en vaart het schip weg uit Kirkenes. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Daarna gaat de tocht verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

— Lees meer —

Rond middernacht meert het schip aan in Mehamn. In de winter kan je hier deelnemen aan een sneeuwscootertocht. Wie weet spot je het noorderlicht wel vanaf jouw sneeuwscooter.

's Ochtends meer je weer aan in Honningsvåg en kan je deelnemen aan een excursie met ontbijt op de Noordkaap (mei tot september). Het schip vaart verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Noorse Samí, verheugt zich op het bezoek aan de Samí-hut Mikkelgammen. Je kan ook deelnemen aan een mini-bergexpeditie en leren over de lokale poolheld Adolf Lindstrøm.

Het schip zet haar koers verder naar het zuiden via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar vaar je door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het lokaal gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

Eén van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Vanuit de eerste stop, in Harstad, wordt een optionele excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Het schip maakt een korte stop bij Risøyhamn, een dorpje met 200 inwoners, om passagiers, boodschappen en post te bezorgen. Hierna vaar je verder naar Stokmarknes, de plek waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 meter breed, maar de bergen komen tot hoogtes van wel 1000 meter. Enkele zeearenden noemen de Raftsundet al jaren hun thuis. Kijk goed om je heen, want de kans is groot dat je deze machtige dieren van dichtbij kan bewonderen. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende trollen?

Terwijl het schip in Svolvær, de hoofdstad op de Lofoten, en tenslotte bij Stamsund aanmeert, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. De eilandengroep Lofoten staat bekend om haar steile bergen, parelwitte zandstranden, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Vanuit Svolvær biedt Hurtigruten verschillende excursies aan: ga paardrijden bij zonsondergang op het strand, maak een boottocht op hoge snelheid of een begeleide wandeling door een vissersdorp. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en vaart het schip richting het vasteland.

— Lees meer —

Het is zeker de moeite waard om vandaag vroeg uit de veren te zijn. 's Ochtends glijden de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers voorbij en kruis je voor de tweede keer tijdens deze reis de poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Net voorbij Sandnessjøen verschijnen links van het schip de Zeven Zusters met toppen tot meer dan 1.000 meter hoog. Het verhaal gaat dat zeven trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan je in de zomer deelnemen aan een excursie naar de Vega-eilanden. Deze werden opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Je kan deelnemen aan een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm (april tot oktober). Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat bekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 meter lang, 35 meter hoog en 20 meter breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

— Lees meer —

In de vroege ochtend heb je de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Kristiansund. De stad staat bekend als ‘stokvisstad van Noorwegen’ en was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis. De stad ligt verspreid over vier eilanden. De haven is al actief sinds de steentijd. Tijdens de zomermaanden kan je deelnemen aan een uitstap over de bekende Atlantische Weg die je naar Molde brengt. Een andere interessante excursie gaat naar de marmermijn van Bergtatt, waar je een berg in gaat, over een verlicht ondergronds meer vaart en dineert in de Grand Hall van de mijn.

Wanneer je in Kristiansund aan boord blijft, vaar je richting de ondergaande zon. Wanneer je Molde binnen vaart, doemen rechts de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen op.

— Lees meer —

In de loop van de nacht meert het schip aan in Ålesund, Torvik en Måløy. De prachtige reis loopt langzaam ten einde. Jouw laatste dag aan boord is begonnen. Voordat het schip aanlegt in Bergen, ligt er een fascinerend landschap voor je. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. In deze ruige kuststreek met haar boerderijen en fruitgaarden begon jouw reis langs de Noorse kust en op deze plek zal je het schip ook weer verlaten. De herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en de nieuwe contacten neem je zeker mee naar huis.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Aarzel zeker niet om contact op te nemen, als je een concreet offertevoorstel wenst voor deze prachtige Hurtigruten zeereis! Aangezien Hurtigruten een flexibel prijzensysteem hanteert, bezorgen we je de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van jouw reisdata.

Inbegrepen

 • Zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plattegronden van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt dag per dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste bezienswaardigheden voor je stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Kirkenes en Bergen
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend mits toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag

04. Excursies

Welkom op het meest noordelijke punt van Europa! Het Noordkaap plateau strekt zich 307 meter uit boven de Noordelijke IJszee. In tegenstelling tot de reizigers van vroeger, die de klif moesten beklimmen, rijden we per bus vanuit Honningsvåg helemaal naar de top.

We genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet in de Noordkaapzaal, terwijl we uitkijken over de Barentszzee. Nadien hebben we nog even de tijd om een panoramafilm over de Noordkaap tijdens de vier seizoenen te bekijken, de souvernirwinkel met handgemaakte artikels te bezoeken en het kleine museum te bezichtigen. Vergeet ook niet een foto met de iconische wereldbol, die het belang van de Noordkaap gedenkt, te nemen.

Vanuit Honningsvåg brengt de bus ons zuidwaarts langs de indrukwekkende Porsangerfjord tot Hammerfest, waar we opnieuw aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 6,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 5:30 uur - 11:30 uur
 • Periode: 08.05 - 07.10
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, ontbijt aan de Noordkaap
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 249
— Lees meer —

Wanneer we in Hammerfest aankomen, brengt de bus ons naar het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Hier krijg je inzicht in de enorme inspanningen die werden geleverd om de regio Noord-Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Vervolgens gaan we naar de Meridiaanzuil, het UNESCO werelderfgoed van Hammerfest. Dit monument markeert het meest noordelijke meetpunt: de Geodetische Boog van Struve, een graadmeting die nauwkeuriger de grootte en vorm van de aarde vaststelde.

Onze laatste stop is de berg Salen. Tijdens de rit naar de top van de berg vertelt de gids over de geschiedenis van de stad, die in 1891 als eerste stad in Noord-Europa elektrische straatverlichting kreeg, aangedreven door waterkracht. Vanaf de top genieten we van een prachtig uitzicht over de stad.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1 uur en 45 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:00 uur - 12:40 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

In de Tromsø kathedraal kan u een uniek middernachtconcert bijwonen, van Noorse volksliederen en/of klassieke gezangen. Een aparte en ontroerende beleving!

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 1u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 24.00u - 01.15u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Opmerking: filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert, duur van het concert = ong. 45 minuten. Geen begeleiding op de bus.
 • Richtprijs: € 45
— Lees meer —

Er wacht ons een onvergetelijk avontuur! We worden per bus naar het startpunt van de tocht gebracht. Voordat we onze tocht per sneeuwscooter aanvangen, geven ervaren instructeurs een introductie en enkele te volgen richtlijnen.

We rijden van Mehamn, 's werelds noordelijkste stad op het vasteland, over de bergen naar de oude handelspost en het vissersdorp Kjøllefjord, waar we weer aan boord gaan. Onderweg vertellen de gidsen over de plaatselijke levensstijl en gebruiken, de geografische en klimatologische omstandigheden van het gebied, en de inheemse Sami bevolking.

Met wat geluk duikt het noorderlicht op tijdens onze avontuurlijke tocht. Ook in de lente, wanneer de zon terugkeert en het klimaat wat milder wordt, is er nog steeds kans om het noorderlicht te spotten.

 • Van boord: Mehamn
 • Aan boord: Kjøllefjord
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 01:20 uur - 03:35 uur
 • Periode: 15.12 - 30.04
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, tocht per sneeuwscooter, warme drank
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Speciale kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: 1 persoon per sneeuwscooter, een geldig rijbewijs verplicht. Deze excursie is afhankelijk van weer- en sneeuwomstandigheden. Minimum leeftijd passagier: 6 jaar
 • Richtprijs: € 399
— Lees meer —

We beginnen onze begeleide wandeltocht in het centrum. Wanneer we de stad uitlopen naar de voet van de berg, komen we langs de karakteristieke parochiekerk.

We volgen de "Gammelveien" ("Oude Weg"), een wandelpad dat rond de berg slingert. Op weg naar boven voert het pad ons door het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen.

Een tocht naar de top van de berg vereist een goede conditie, maar het uitzicht loont zeker de moeite; op een heldere dag heb je een prachtig uitzicht over de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland. We keren via een zigzagpad terug naar het centrum.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:00 uur - 12:30 uur
 • Periode: 08.06 - 07.11
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: warme drank en snack
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra warme kleding, camera, zonnebril. De gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen.
 • Opmerking: Goede algemene conditie vereist. Min. leeftijd: 16 jaar
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

We beginnen de excursie met een korte rondrit door de straten van Harstad. Dit is de derde grootste gemeente in Noord-Noorwegen met een geschiedenis die verbonden is aan de haringvisserij, het leger en, in recentere tijden, de offshore olie.

Op een heldere dag kun je ten noorden van de stad het schiereiland Trondenes zien liggen. Hier bezoeken we een witte middeleeuwse stenen kerk uit 13e eeuw, de meest noordelijke in zijn soort ter wereld. We stoppen bij het Historisch Centrum van Trondenes waar voorwerpen worden tentoongesteld die in de loop van de geschiedenis in de regio zijn ontdekt, van de vroege steentijd tot de Vikingtijd, de Middeleeuwen en het heden.

Vanuit Trondenes neemt de bus ons mee voor een schilderachtige rit over het eiland Hinnøya naar de veerboot in Gullesfjord. Aan boord kun je genieten van een warm drankje en zoete snack. De tocht gaat dan verder met de bus langs de Sigerfjord naar Sortland waar je weer aan boord gaat. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Duur: 4 uur 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 8:15 uur - 12:30 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, veerbootovertocht met aan boord een warme drank en zoete snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 139
— Lees meer —

Geniet van het landschap terwijl we per bus van Sortland naar Stokmarknes rijden, de plek waar Hurtigruten werd opgericht. Er verschijnt een groot glazen gebouw, aan de waterkant gelegen, met daarin een schip op ware grootte. Het schip MS Finnmarken uit 1956 werd liefdevol gerestaureerd en omgebouwd tot een museum ter ere van The Coastal Express.

Hurtigrutemuseet bewaart archieven, foto's en artefacten die het ontstaan en de evolutie van The Coastal Express, een cruciale bijdrage aan de kustgemeenschappen en de transformatie die dat voor de Noorse kust betekende, beschrijven. Tijdens de rondleiding op het schip krijgen we de brug, kombuis, machinekamer, klassieke eetzaal en hutten van het MS Finnmarken uit 1956 te zien. Daarna kunnen we even ontspannen in de lounge van het allereerste Coastal Express-schip, DS Finnmarken uit 1912. De deskundige uitleg en een reeks interactieve tentoonstellingen maken dit museumbezoek memorabel.

 • Van boord: Sortland
 • Aan boord: Stokmarknes
 • Duur: 2 uur en 15 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12:45 uur - 15:00 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: De excursie sluit meteen aan bij excursie 9A (Eilandenwereld Vesterålen).
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

Een tenderboot vaart ons op zee tegemoet. We stappen over op deze kleinere boot en maken een tocht door de fjorden, langs eilanden en bergen, richting Trollfjord. Kijk tijdens de tocht uit naar zeearenden in de lucht, walvissen in het water en zeehonden op de oevers.

De Trollfjord is slechts 2,5 kilometer lang, maar heeft steile, dramatische bergwanden. Het Hurtigrutenschip vaart vanaf eind april, indien de weersomstandigheden het toelaten, de fjord in, door de 100 meter brede engte. Vanuit de tenderboot hebben we een perfect perspectief om foto's te maken en te filmen hoe het schip ter plaatse 180° draait om terug naar buiten te manoeuvreren.

Wanneer we de Trollfjord uitvaren, worden vogels gelokt met vis. Brutale meeuwen duiken naar beneden en pikken de vis uit je hand. Zeearenden, de grootste arenden van Noord-Europa met een spanwijdte van 2,5 meter, cirkelen om de boot en duiken, wanneer vis in zee wordt gegooid, naar beneden en grijpen hun maaltijd met hun krachtige klauwen. Na dit adembenemend schouwspel varen we richting Svolvær waar we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:30 uur - 18:25 uur
 • Periode: 24.03 - 15.10
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per boot, warme drank, koekjes en een proevertje van stokvis
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Opmerking: Bij goede weersomstandigheden varen de Hurtigrutenschepen vanaf eind april de Trollfjord binnen. Deze excursie sluit meteen aan en kan gecombineerd worden met de excursies op de Lofoten-eilanden, maar afhankelijk van wanneer de geboekte excursie op Lofoten start, mis je mogelijk een maaltijd aan boord.
 • Richtprijs: € 205
— Lees meer —

Aangepast programma (vanaf maart 2023): De Lofoten-eilanden staan bekend om de schilderachtige vissersdorpjes met rode hutten omgeven door ruige bergen. Tijdens deze begeleide busrit vanuit Svolvær naar Stamsund krijgen we meer te zien van wat de eilanden te bieden hebben: beschutte baaien, witte zandstranden en grote, groene landbouwgronden. Het landschap en het bijzondere licht hier trekken al eeuwenlang kunstenaars uit binnen- en buitenland aan.

We stoppen in Henningsvær, een charmant vissersdorpje met 500 inwoners. Kijk uit naar het plaatselijke voetbalveld, genesteld op een rots in het midden van de zee. In de 18de eeuw was het het belangrijkste vissersdorp van de Lofoten, nu vind je hier charmante lokale kunstnijverheidswinkels. Een bezoek aan Galleri Lofoten Hus, een gerenommeerde kunstgalerie, staat op het programma. Galerie Lofoten toont een van de grootste collecties Noord-Noorse schilderijen uit de vorige eeuwwisseling - een periode die door velen de gouden eeuw van de Noord-Noorse schilderkunst wordt genoemd.

Op de begane grond van de galerie vindt u een collectie schilderijen van gerenommeerde kunstenaars als Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann en anderen. De eerste verdieping van de galerie is verdeeld in twee secties - een met aquarellen van Lars Lerin en een met grafisch werk van Magne Furuholmen. De derde verdieping van de galerie toont een museumtentoonstelling over de Noord-Noorse kustcultuur. Deze toont het leven en de visserij in Henningsvær aan het begin van de vorige eeuw.

Vanuit Henningsvær rijden we per bus langs de betoverende kustlijn naar Stamsund, waar het schip op ons ligt te wachten.

 • Aan boord: Stamsund
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:50 uur - 22:20 uur
 • Periode: 09.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus,
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Na een korte busrit vanuit Svolvær komen we aan in Hov, op het eiland Gimsøy. Het gebied wordt beschouwd als één van de oudste plaatsen op de Lofoten. We bezoeken er Hov Hestegård, een manege op een boerderij met uitzicht op de berg Hoven en de oceaan.

We maken kennis met de IJslandse paarden, de bekend zijn om hun kalme karakter en hun comfortabele tred, zowel in langzame als snelle draf.

We starten onze rit te paard langs een geleid pad naar het strand. We volgen het witte zandstrand en komen onderweg langs overblijfselen uit het Vikingtijdperk. In de herfst en winter rijden we in het donker door het ruige terrein, luisteren naar de golven en kijken hopelijk uit naar het magische noorderlicht.

De route en de paarden zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 3,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:30 uur - 22:00 uur
 • Periode: het hele jaar door beschikbaar
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, rit te paard
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding. Rijlaarzen en waterdichte bovenkleding beschikbaar.
 • Opmerking: max. gewicht van de ruiter is 90kg. Deelnemers hebben geen rijervaring nodig.
 • Richtprijs: € 269
— Lees meer —

Tijdens deze excursie nemen ervaren schippers ons mee in een RIB-boot (grote, harde zodiac) naar een idyllisch meer met witte zandstranden, omgeven door eilanden en scheren. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat je hier zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa.

We varen met hoge snelheid door de Vestfjord naar het eiland Skrova. Tientallen jaren geleden zorgde de visserij en walvisvaart ervoor dat de bevolking van het eiland toenam tot enkele duizenden, maar tegenwoordig wonen er iets minder dan 200 mensen. Skrova wordt ook 'Hawaï-eiland' genoemd vanwege het zonnige klimaat en het indrukwekkende landschap. We stoppen hier voor een snack en leren bij over de hedendaagse zalmvisserij en de geschiedenis van het eiland.

Daarna varen we verder naar het dorp Skjoldvær en steken daarna de Vestfjord over naar Svolvær, waar we bij de haveningang worden begroet door het standbeeld van de "Vissersvrouw", voordat we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:30 uur - 20:00 uur
 • Periode: 09.06 - 08.09
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per RIB-boot, snack
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme winddichte kleding. Aangepaste kleding wordt verstrekt.
 • Opmerking: Deze excursie is niet geschikt met rugklachten. Min. leeftijd: 6 jaar.
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

De stad Svolvær is sinds 1828 een bloeiende vissersgemeenschap. We wandelen de brug over, naar de oudste wijk van de stad op het aangrenzende eiland Svinøya. Op Svinøya zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant een spectaculair bergdecor.

De kabeljauwvisserij op de Lofoten is altijd de basis van het bestaan geweest voor de mensen die hier wonen; de visserij is ook vandaag nog steeds van groot belang voor de regio.

Terwijl we het dorp verkennen, vinden we bewijzen van de lange geschiedenis van de kabeljauwvisserij op de Lofoten. Goed bewaarde rode vissershutten ("rorbuer"), staan op houten palen langs de kust. De traditionele visserhutten worden vandaag de dag niet meer door de vissers gebruikt, maar zijn gekend en erg geliefd bij de toeristen die op de Lofoten-eilanden verblijven.

De productie van de stokvis vindt plaats in de winter, wanneer de kabeljauw op grote houten rekken wordt opgehangen om te kunnen drogen in de zilte zeewind. De duizenden vissen die in deze periode overal in de Lofoten hangen te drogen, geven het landschap een unieke sfeer, maar ook een specifieke vislucht. Het buiten drogen duurt ongeveer drie maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. Proef van de lokaal gedroogde en gezouten stokvis en neem wat mee naar huis als souvenir!

Vervolgens bezoeken we een galerie gewijd aan de 19e-eeuwse kunstenaar Gunnar Berg, die bekend stond om zijn schilderijen van de Lofoten. We steken de brug over naar het centrum van Svolvaer waar we weer aan boord gaan van het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 1,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:45 uur - 20:15 uur
 • Periode: 01.09 -08.04
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: een proefje van stokvis
 • Kleding/schoenen: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Richtprijs: € 109
— Lees meer —

Lofotpils is Lofotens eerste en enige ambachtelijke brouwerij en staat bekend om het maken van bier met verschillende smaken, afkomstig van de opmerkelijke prachtige natuur van de Lofoten.

In 2006 heeft een plaatselijke bierliefhebber in het centrum van Svolvær een oude vissteiger uit 1937 omgebouwd tot de eerste brouwerij van de Lofoten. We wandelen naar de brouwerij waar we de eigenaar, Thorvador, ontmoeten en een rondleiding krijgen door het gebouw. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het productieproces van het bier, van begin tot eind. Al het bier van Lofotpils wordt gebrouwen met vers water uit de Lofoten. Dit geeft het bier een frisse en unieke smaak, die je met elke slok naar de bergen van de Lofoten brengt.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 40 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 18:40 uur - 19:20 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: bierproeverij, Engels- en Noorse begeleiding tijdens het brouwerijbezoek
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 50
— Lees meer —

Ontdek een verborgen juweel tijdens een boottocht langs de in de UNESCO-werelderfgoedlijst opgenomen eilanden van Vega ten zuiden van de poolcirkel. We varen vanaf Sandnessjøen door een mix van eilanden, eilandjes en riffen terwijl onze gids vertelt over de fascinerende cultuur van dit kustlandschap en zijn bewoners.

Als we in Gardsøy aan land gaan, bezoeken we het Vega Werelderfgoedcentrum dat de opmerkelijke 1500 jaar oude traditie die uniek is voor dit gebied belicht. De eilandbewoners fungeren als vogelwachters voor de trekkende eidereenden die hier nestelen. Ze bouwen kleine 'huisjes' voor de dieren en nadat de jongen zijn uitgekomen, wordt het zeer gewaardeerde eiderdons verzameld.

Via de tentoonstellingen en een korte film worden we meegenomen op een reis van de nederzettingen uit de steentijd tot de hedendaagse visteelt. Bewonder het prachtige uitzicht vanuit het café onder het genot van een warm drankje en een lokale snack.

We varen terug langs de idyllische Helgelandse kust en eindigen onze reis in Brønnøysund.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:50 uur - 16:50 uur
 • Periode: 10.06 - 09.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per boot, lokale fruitdrank, koffie, thee en lokale snack.
 • Kleding/schoenen: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Richtprijs: € 375
— Lees meer —

Richtprijs: € 135

Na een bustour door het mooie stadje Brønnøysund bewonderen we het indrukwekkende uitzicht als we de prachtige brug oversteken naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Het koele en heldere water van de Noorse kust biedt de beste omstandigheden voor een duurzame en verantwoorde aquacultuur. Daardoor is Noorwegen een van 's werelds grootste exporteurs van vis en zeevruchten en genieten ongeveer 37 miljoen mensen over de hele wereld van de producten van het land.

In het Aquacultuurcentrum vertellen de gidsen het verhaal van de levendige zalmvisserij in Noorwegen en over de kweektechnologie die de zalm van ei tot vis brengt.

Zie hoe de zalmen hier leven; via een onderwatercamera krijg je de kans de vissen van dichtbij te zien. Aan het einde van de rondleiding kunnen we een vers stukje heerlijke zalm proeven.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 2,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 15:00 uur - 17:15 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, proevertje van zalm
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Met deze excursie rijden we met de bus, door het aantrekkelijke stadje Brønnøysund, naar de voet van de Torghatten berg. Met het kenmerkende gat in het midden is dit één van de meest herkenbare en iconische plekken aan de Noorse kust. Volgens de plaatselijke legende was de berg ooit de hoed van de trollenkoning die hem gebruikte om een pijl te blokkeren die op een jong meisje was gericht.

We klimmen ongeveer een half uur over een ruig, natuurlijk pad tot waar het gat begint. Het gat bevindt zich op een hoogte van 35 meter en loopt 160 meter door, 15 tot 20 meter breed, groot genoeg voor een schip van de Coastal Express om er doorheen te varen.

Bij het bereiken van het gat worden we beloond met een fantastisch panorama van de Helgelandse archipel. Via dezelfde weg gaan we weer naar beneden. We sluiten de wandeling af met een warm drankje en een lekkere snack.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 15:15 uur - 17:15 uur
 • Periode: 01.06 - 31.10
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus, warme drank en cake
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Uitrusting: Wij raden aan een rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril mee te nemen. Goede algemene conditie vereist, er wordt gewandeld over een ruw pad, met enkele steille stukken met stenen trappen op de weg naar boven.
 • Richtprijs: €149
— Lees meer —

Trondheim is naar Noorse begrippen een grote stad, maar is erin geslaagd veel van de intimiteit en charme van een kleine stad te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal, kleurrijke kades en een prachtige rood geverfde houten brug die dateert uit 1861 enerzijds; en zijn moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven aan de andere kant. Een lokale gids vertelt je alles over Trondheim tijdens een bustour door de straten en stadsdelen, inclusief een korte stop bij Utsikten (het Uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Onze verkenningstocht brengt ons verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen de Nidaros-kathedraal beschouwen als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de Nidaros-kathedraal om mee naar huis te nemen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 07:20 uur - 09:20 uur
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen
 • Opmerking: Op zon- en feestdagen is er geen rondleiding in de kathedraal vanwege de misdienst. Fotograferen is niet toegestaan in de kathedraal.
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

Richtprijs: € 199

We starten met een rondrit door het pittoreske Kristiansund voordat we verder rijden naar het eiland Averøy.

De Atlantische weg is meer dan acht kilometer lang en loopt zigzaggend langs de dramatische kustlijn, over bruggen die de reeks kleine eilanden verbinden. Het is, niet verrassend, één van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen.

We stoppen bij de unieke Kvernes Stave kerk en nemen een kijkje in het aantrekkelijke barokke interieur. Geniet ook van het prachtige uitzicht dat we vanaf hier hebben.

We stoppen bij een gezellig café om te smullen van Bacalao, een Noorse specialiteit. Deze stevige stoofpot is gemaakt van de beroemde klippfisk (gedroogde kabeljauw) en andere lokale ingrediënten. Onze schilderachtige route eindigt met een korte rondleiding door de 'Stad van de Rozen', Molde, voordat we terugkeren naar het Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 4,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:45 uur - 21:20 uur
 • Periode: 11.04 - 10.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, stoofpot met lokale ingrediënten (drank niet inbegrepen), koffie/thee en pudding
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Vanuit Kristiansund rijden we per bus naar Bergtatt waar we worden opgewacht door de gidsen, die ons voorzien van de benodigde uitrusting en een veiligheidsdemonstratie geven. We zijn nu klaar voor een onvergetelijk bezoek aan de betoverende marmeren grotten. Hier wordt al sinds 1938 gedolven en in enkele delen van de berg wordt dit nog steeds gedaan.

We gaan naar het hart van de berg en varen aan boord van vlotten op het verlichte kristalheldere meer.  Terwijl we over het kalme water glijden, stoppen we even om te proeven van het zuivere water dat uit de rotswand ontspringt.

Vervolgens worden we naar de Grand Hall geleid voor een unieke ondergrondse eetervaring. Aan de met kaarsen verlichte tafels smullen we van een heerlijk stoofpotje van vlees en groenten, gemaakt van lokale ingrediënten. In deze magische sfeer bekijken we een fascinerende film over de marmermijn.

Na ons ondergrondse avontuur stappen we in de bus voor een korte rondleiding door Molde.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 4,5 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 16:45 uur - 21:15 uur
 • Periode: 15.09 - 30.04
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus en per vlot, een stoofpotje
 • Kleding/schoenen: draag comfortabele schoenen en warme kleding. Helmen en reddingsvesten worden verstrekt.
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox