Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2025

12-daagse begeleide reis inclusief rechtstreekse vlucht vanuit Brussel

Ideale reis voor

Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
vanaf € 2395 p.p.
Contacteer ons

Verken Noorwegen vanop zee met Hurtigruten en geniet van het bijzondere schouwspel van het noorderlicht, te midden van een sneeuwwit winterlandschap!

We volgen de authentieke postroute, heen en terug, van Bergen in het zuiden naar Kirkenes in het noorden waarbij een afstand van ruim 2.500 zeemijlen wordt afgelegd. Per traject worden 34 grote en kleine havenplaatsen aangedaan, waardoor je zicht krijgt op het alledaagse leven in Noorwegen, op de natuur, cultuur en tradities. Het laden en lossen op de kade, passagiers die aan land gaan of inschepen, lokale leveranciers die voedingswaren aan boord brengen,... dit alles maakt deze zeereis zo authentiek en bijzonder.

We varen langs de indrukwekkende kustlijn en voorbij eilandenarchipels, bezoeken onderweg de voornaamste steden en zien het landschap steeds ruiger en desolater worden. Het schip volgt in beide richtingen dezelfde route maar waar we op het noordwaartse traject overdag voorbijvaren, varen we op het zuidwaartse traject ’s nacht: de landschappen de we te zien krijgen, de plaatsen waar overdag wordt aangelegd en de activiteiten zijn bijgevolg op beide trajecten verschillend.

Deze 12-daagse reis is een uniek avontuur, waar je verrast wordt door de prachtige natuur en kennismaakt met de cultuur en tradities van het land. Dankzij de rechtstreekse vluchten van Brussels Airlines reizen we op deze data comfortabel en snel van Brussel naar Bergen en v.v. Onze Nordic begeleiders reizen mee vanuit Brussel en blijven de hele reis beschikbaar.

Aarzel dus niet langer, reis met ons mee en beleef een overgetelijke reis!

Vertrekdata

Vaste vertrekdata: 28.01.25 - 08.02.25 - 19.02.25 - 02.03.25

Hoogtepunten van de reis

 • Zeereis volgens de oude postroute langs de ruige Noorse kustlijn
 • Bijzonder veel kans op het spotten van het Noorderlicht (activeer het Noorderlichtalarm in uw kajuit!)
 • Mogelijkheid tot het spotten van talloze vogelsoorten en met wat geluk een walvis
 • Spitse bergtoppen van de Lyngen Alpen en Lofoten
 • Optionele excursie naar de Noordkaap
 • Boeiende steden zoals de Hanzestad Bergen, de Art Nouveau stad Ålesund en het mystieke Trondheim
 • Nederlandstalige Nordic begeleiding tijdens de hele reis reis (tweetalige begeleider Nederlands en Frans op 28.01.25 en 19.02.25)

01. Dag per dag

We verzamelen op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer per bus naar de Hurtigrutenterminal. Indien de tijd het toelaat maken we een korte verkenningsrit door het stadscentrum. (*)

Vanaf 18:00 uur ligt het Hurtigrutenschip klaar voor inscheping en gaan we aan boord. 's Avonds vaart het schip MS Nordnorge door de Hjeltefjord, vanwaar vroeger de Vikingen vertrokken voor hun zeereizen naar de Shetlandeilanden. Je geniet van een dinerbuffet aan boord en er volgt een informatieve briefing.

De komende dagen varen we langs de indrukwekkende kustlijn, op weg naar het noorden hebben we de kans om de voornaamste kuststeden zoals Ålesund, Trondheim, Bodø en Tromsø te bezoeken.

(*) Op de afreis van 28 januari plannen we een ochtendvlucht, je hebt dan enkele uren tijd om op eigen houtje Bergen te verkennen alvorens in te schepen.

— Lees meer —

Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden varen we richting dé Art Nouveau stad van het noorden. Architecturale parels vind je vooral in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ålesund is gebouwd op meerdere eilanden, het geheel ligt er postkaartwaardig bij, met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond. Dit is West-Noorwegen op z'n best.

Excursiemogelijkheid:

 • A: Begeleide stadswandeling in Ålesund & busrit naar een uitzichtpunt (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

— Lees meer —

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. Aan de oevers van de Nidelva-rivier ligt de Nidarosdom, de magistrale kathedraal in Romaans-Gotische stijl, met monumentale gevels en een sober interieur met veel oog voor detail en prachtige glasramen. De kathedraal was in het verleden decor voor kroningen en koninklijke ceremonies, in een van de kapellen worden de kroonjuwelen bewaard.

De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling. De brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd. Loop zeker ook langs Bakklandet, met de op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en Stiftsgården, een koningklijke residentie waar de koning nog steeds verblijft wanneer hij de stad bezoekt.

In de namiddag vaart ons schip secuur door de uitdagende Stokksund-Passage. 's Avonds meren we aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheid:

 • B: Begeleide stadswandeling in Trondheim & bezoek aan Nidaros kathedraal (onderdeel van het excursiepakket)
— Lees meer —

Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door zeegod Neptunus.

Stilletjes aan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons. Steevast zie je op de Lofoten naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

Tegen de avond bereiken we Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Vanaf vandaag bevind je je boven de Poolcirkel, wat ook betekent dat je in de zone van 'Lady Aurora' terechtgekomen bent. Vanaf vandaag en dit gedurende 6 dagen heb je een nog grotere kans op noorderlicht. Activeer in de kajuit het 'noorderlichtalarm' zodat je verwittigd wordt zodra het noorderlicht opduikt!

— Lees meer —

In de loop van de nacht vaart het Hurtigrutenschip voorbij de schilderachtige Raftsund. Het houdt even halt in Harstad en vaart via Finnsnes verder naar de bruisende universiteitsstad Tromsø, waar het schip ’s middags aanlegt. Vanuit Tromsø vertrokken tal van poolexpedities, in het Polarmuseum kom je hierover meer te weten. Het interactieve Polaria, het meest noordelijke aquarium ter wereld informeert je over het leven in het hoge noorden van Noorwegen (beperkte toegang wegens verbouwing). Twee kerken springen in het oog: de houten Domkerk, met z’n 750 zitplaatsen één van de grootste van het land, en de IJszeekathedraal met haar eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek.

Excursiemogelijkheid:

 • C: Begeleide stadswandeling in Tromsø en bezoek aan Polarmuseum (onderdeel van het excursiepakket)
— Lees meer —

Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII vanaf 1789 een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 kilometer van de Noordpool. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Als onderdeel van het excursiepakket kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Vogelliefhebbers kunnen opnieuw hun hart ophalen aan het eind van de middag, wanneer we voorbij de Sværholtsklubben varen, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, en verderop ook de rotsformatie Finnskjerka passeren.

Excursiemogelijkheid:

 • D: Per bus naar de Noordkaap, vrij bezoek (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

In de ochtend bevind je je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul; op een boogscheut van de Russische grens. Op een bijzondere locatie, op het kruispunt tussen drie landen: Noorwegen, Rusland en Finland, ligt Kirkenes. Je kan hier een bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm brengen (onderdeel van het excursiepakket).

Aan het eind van de middag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven, en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om 's avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheid:

 • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)

— Lees meer —

In Hammerfest herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was daarbij de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen.

Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

— Lees meer —

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de zee-engte Risøyrenna blijft vast in jouw geheugen gegrift. Indien je het excursiepakket boekt, ga je samen met een lokale gids op verkenning op de Vesterålen-eilanden.

In de vroege namiddag wordt er aangemeerd in Stokmarknes. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen. In het Hurtigrutenmuseet wordt de geschiedenis van de rederij van het begin tot nu in kaart gebracht.

De passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100 meter breed en lijken de steile rotsen perfect uitgeslepen. Indien de weersomstandigheden het toelaten varen we langs de Trollfjord. Vanaf het schip zie je hoe extreem smal deze fjord is.

Het schip meert tegen de avond opnieuw aan in Svolvær en na een korte stop in Stamsund zet het koers naar het vasteland.

Excursiemogelijkheid:

 • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

Net na het ontbijt kruisen we voor de 2de keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Tijdens het varen heb je voor de kust de grote, diepe kooien waarin zalm gekweekt wordt zeker opgemerkt. Wil je hier graag meer over te weten komen, dan bevelen we het optionele bezoek aan het Norsk Aquaculture center door Hurtigruten georganiseerd en aan boord te boeken zeker aan.

Eens voorbij Brønnøysund spot je tijdens het varen het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.

— Lees meer —

In de vroege ochtend legt het schip voor de tweede keer in Trondheim aan. Wie vroeg uit de veren is, kan de dag starten met een mooie wandeling door de stad die stilaan ontwaakt.

Omstreeks 10.30 vaart MS Nordnorge opnieuw verder, langs de eilanden Munkholmen en Hitra en daarna over open zee naar Molde. In de verte zie je de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen. In de namiddag is een korte stop gepland in Kristiansund, als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan gelegen en hierdoor dé stokvisstad van Noorwegen.

— Lees meer —

Ook tijdens de laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen elkaar op. We varen langs de Stabben-vuurtoren die de schepen veilig de haven van Florø moet inloodsen. De vaak gefotograafde vuurtoren, gebouwd op een rots, is een attractie op zich.

We varen door de Hjeltefjord, een 35-km lange fjord die van noord naar zuid, tussen vele eilanden, van de oceaan naar Bergen leidt. Meteen na aankomst, word je per bus naar de luchthaven gebracht voor de rechtstreeks vlucht met Brussels Airlines naar Brussel. De herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ neem je vast en zeker mee naar huis.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hutcategorie Prijs per persoon
Afreis: 28.01.25
Polar inside type I € 2395
Polar Outside type N € 3095
Polar Outside type O € 3295
Arctic Superior type P € 3695
Arctic Superior type U € 3895
Afreis: 08.02.25
Polar inside type I € 2395
Polar Outside type N € 3095
Polar Outside type O € 3295
Arctic Superior type P € 3695
Arctic Superior type U € 3895
Afreis: 19.02.25
Polar inside type I € 2395
Polar Outside type N € 3095
Polar Outside type O € 3295
Arctic Superior type P € 3695
Arctic Superior type U € 3895
Afreis: 02.03.25
Polar inside type I € 2395
Polar Outside type N € 3095
Polar Outside type O € 3295
Arctic Superior type P € 3695
Arctic Superior type U € 3895

Beperkt aantal 3-pers. kajuiten (type O - stapelbed + 1 apart bed) en single kajuiten beschikbaar. Prijzen op aanvraag.


Kajuittypes

 • I-kajuit: Polar Inside binnenkajuit, tussendek, aparte bedden
 • N-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek achteraan, dubbel bed
 • O-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek vooraan (dubbel bed) of promenadedek (2- of 3-persoonskajuit met stapelbed en 1 apart bed, sommige kajuiten hebben belemmerd uitzicht)
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, dubbel bed
 • U-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, hoog dek, dubbel bed


Inbegrepen

 • Rechtstreekse heen- en terugvlucht (Brussel – Bergen) met Brussels Airlines
 • Alle transfers: luchthaven-Hurtigruten-luchthaven
 • Tweetalige Nordic reisbegeleiders (tweetalig NL/FR op 28.01 + 19.02.25)
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord, gratis wifi en koffie/thee aan boord
 • Volpension bestaat uit 11 x ontbijt, 11 x diner en 10 x lunch

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Klik hier voor meer informatie.
 • Excursiepakket 6-in-1 à €495,- per persoon - excursies met Engelstalige, lokale begeleiders - beperkt aantal plaatsen, meteen bij boeking te reserveren. Het 6-in-1 excursiepakket kan enkel vooraf, op moment van reservering, geboekt worden. Alle excursies zijn onder voorbehoud van weers- en andere omstandigheden. In het geval dat een voorzien bezoek niet kan doorgaan, wordt een passend alternatief geregeld. Indien een excursie tijdens de reis wordt geannuleerd omwille van de weersomstandigheden, wordt deze na terugkeer terugbetaald.
  • A: Stadswandeling Ålesund langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & Busrit naar een uitzichtpunt
  • B: Stadswandeling Trondheim langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan Nidaros Kathedraal
  • C: Stadswandeling Tromsø langs de voornaamste bezienswaardigheden en bezoek aan het Polarmuseum
  • D: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
  • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
  • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus
 • Extra excursies aan land, georganiseerd door Hurtigruten met Engelstalige, lokale begeleiders, kunnen enkel, indien beschikbaar, aan boord geboekt worden. We raden je aan deze, eens aan boord, meteen te reserveren, je betaalt ze in Noorse Kroon aan de dagkoers.

Opmerkingen

 • Vluchturen momenteel nog niet niet gekend.
 • Je reist aan boord van MS Nordnorge (476 bedden). Het schip werd gebouwd in 1997 en gerenoveerd in 2016 met een modern, arctisch geïnspireerd interieur. De kajuiten kregen eveneen een upgrade. Naast het hoofdrestaurant Torget is er een à la carte restaurant, een bistro en tearoom. Vanuit de ruime panoramalounge heb je een prachtig uitzicht. Sauna, 2 buitenjacuzzi's en panoramische fitnessruimte.
 • Aan boord van het schip kom je in een internationaal gezelschap terecht maar van begin tot einde van de reis word je begeleid door onze eigen Nordic-begeleiders.
 • Aangezien wij deze reis aan een promotarief kunnen aanbieden, is geen andere promo van toepassing (vb. Noorderlichtgarantie, getrouwheidskorting Ambassador 1893, vroegboekkorting...).
 • Tijdens deze reis is er gemiddeld ongeveer 9u daglicht in het zuiden van Noorwegen, iets minder eens je boven de Poolcirkel vertoeft.
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 180 dagen voor vertrek: het voorschot (= 30% van de reissom)
  • Van 179 tot 90 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
  • Vanaf 89 dagen voor vertrek of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
 • Specifieke wensen en allergieën? Informeer ons hiervan meteen bij boeking.
 • Reis je samen met anderen? Maak hiervan eveneens melding bij boeking, eens ter plaatse kan de groepsindeling niet meer gewijzigd worden.
 • Neem rechtstreeks contact op met Nordic voor meer informatie en/of boeking.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox