Noordkaap Express Oslo – Bergen met Hurtigruten 2023-2024

Varen met Hurtigruten tussen het zuidelijkste en noordelijkste punt van Noorwegen

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
Contacteer ons

Beleef de adembenemende schoonheid van de Noorse kust en vaar mee aan boord van de Noordkaap Express van het meest zuidelijke punt bij Lindesnes tot aan het meest noordelijke punt bij de Noordkaap. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste en het noordelijkste punt van Noorwegen: er wordt dus geschiedenis geschreven tijdens deze onvergetelijke herfst-, winter- en lentereis.

Vertrekdata

Afreisdata: 29.02.24 - 24.03.24 - 17.04.24

Hoogtepunten van de reis

 • Kans om het noorderlicht te spotten en winterse activiteiten uit te testen
 • De steden Oslo, Bergen, Ålesund en Tromsø
 • Alta, de stad van het Noorderlicht
 • De Noordkaap
 • Meerdere spectaculaire fjorden

01. Dag per dag

Zodra je aan boord bent verwelkomd en je je geïnstalleerd hebt in de hut, maak je kennis met het Coastal Experience Team. Dit team geeft tijdens de hele vaart lezingen en organiseert verschillende activiteiten aan boord.

De zeereis start in de vroege avond met het uitvaren van de Oslofjord.

— Lees meer —

Kristiansand, gelegen aan de zuidkust, is met 112.000 inwoners de vijfde grootste stad van het land. De kapitein streeft ernaar om vroeg in de ochtend ter plaatse te zijn, zodat je een paar uur de tijd hebt om de stad rustig te verkennen. Een optionele excursie is een bezoek aan de vuurtoren Lindesnes Fyr. Hier duik je in een geschiedenis die teruggaat tot 1656!

In de namiddag vaart MS Trollfjord verder tot Farsund, waar je de heerlijke zandstranden van Lista en de bijhorende vuurtoren kunt ontdekken of een goed bewaard Duits fort uit de Tweede Wereldoorlog kan bezoeken.

— Lees meer —

We verlaten de zuidkust en starten het noordwaartse traject. Via Stavanger bereikt het schip Haugesund, ook wel de ‘thuishaven van de Vikingkoningen’ genoemd. Dit is te danken aan gebouwen zoals St. Olav’s kerk, die koning Håkon IV in 1250 liet bouwen en het nationale monument Haraldshaugen, dat wordt gezien als begraafplaats van koning Harald I.

Na een korte stop vaart het schip verder, door de schilderachtige Hardangerfjord. Deze spectaculaire fjord met zijn besneeuwde toppen die in het water weerspiegeld worden, is één van de mooiste van Noorwegen.

Indien het weer het toelaat, wordt er een stop in Rosendal of een van de andere pittoreske stadjes aan de fjordenkust gemaakt.

— Lees meer —

Tussen de vele eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. Als we de kust naderen, val je misschien als eerste de kenmerkende bouwstijl op. Elk detail van de gebouwen, van de felle kleuren tot de afgeronde torenspitsen, is geïnspireerd op de Art Nouveau-stijl, die populair was in het begin van de 20e eeuw. Bijna de hele stad kreeg een make-over in deze stijl toen ze werd herbouwd na een grote brand in 1904.

Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen, 418 treden brengen je naar de top en bieden een uitzonderlijk zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre-alpen. Ook het Aquarium Atlanterhavsparken is een bezoek waard.

Vanuit Ålesund kun je de fjordenregio gaan verkennen. Een vaart door de Geirangerfjord of de Hjørundfjord biedt adembenemende uitzichten met steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen. Indien de weersomstandigheden het toelaten, behoort een kajaktocht op de fjord tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

Brønnøysund ligt op een smal schiereiland voor het vasteland, omgeven door eilanden. Er wonen ca. 5000 mensen in deze kleine stad. Wandel langs de Havnegata en trakteer jezelf op een drankje of hapje in een van de pubs. Als je meer avontuurlijk ingesteld bent, kun je hier ook gaan kajakken of aan een RIB-bootsafari deelnemen.

Een bezoek waard zijn de Vega-eilanden. Deze archipel bestaat uit meer dan 6.500 eilanden, riffen en scheren. De archipel kreeg in 2004 de status van UNESCO-werelderfgoed, als erkenning voor de duurzame levensstijl van generaties eilandbewoners en hun praktijk van het kweken van eiderdons.

Ten zuiden van Brønnøysund ligt de berg Torghatten, bekend om zijn karakteristieke vorm. Er bevindt zich in het midden van de berg een 35m hoge en 160m lange holte. Indien het weer het toelaat, staat een wandeling naar het gat in de berg op het programma.

Rond middernacht overschrijdt het schip de poolcirkel en bevindt u zich officieel in arctisch gebied.

— Lees meer —

Vandaag verkennen we de Lofoten, een fascinerende eilandengroep in de Noorse Zee. Zodra je de torenhoge bergtoppen om je heen ziet met de vissersdorpjes die zich aan hun zijden vastklampen, begrijp je waarom deze eilandengroep zo vaak wordt geprezen als één van de mooiste locaties van Noorwegen.

Het schip meert aan in Svolvær, op het eiland Austvågøya, in het zuiden van de Lofoten. Er is een ruim aanbod aan excursiemogelijkheden, zoals een sneeuwschoenwandeling (afhankelijk van het seizoen), een bustocht langs de mooiste plekjes op de Lofoten of een avontuurlijke rit te paard over het mooie witte zandstrand.

MS Trollfjord vaart verder noordwaarts naar Stokmarknes, op de Vesterålen-eilanden. In 1893 richtte scheepvaartpionier Richard With hier de Original Coastal Express op, wat een revolutie betekende voor het vracht- en passagiersvervoer langs de kust. Al snel werd Hurtigruten een levensader voor afgelegen gemeenschappen, zowel op het vasteland als voor de eilanden, waaronder Spitsbergen.

— Lees meer —

Welkom in de arctische hoofdstad Tromsø. Deze stad wordt vaak de poort naar het Noordpoolgebied genoemd en is de meest noordelijke universiteitsstad van Noorwegen. Het schip zal hier langere tijd voor anker liggen zodat je de stad en/of omgeving kan verkennen.

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Polarmuseum dat gewijd is aan de vele poolexpedities die vanuit Tromsø startten, de IJszeekathedraal en Polaria, een arctisch belevingscentrum voor het hele gezin.

Tevens heb je hier de mogelijkheid aan een aantal winterse activiteiten deel te nemen, zoals een hondensledetocht of een sneeuwschoenenwandeling. Gezien de ligging is de kans om het noorderlicht te spotten bijzonder groot.

— Lees meer —

MS Trollfjord legt vroeg in de ochtend aan in Honningsvåg, het noordelijkste punt van de reis. Honningsvåg is de meest noordelijke stad op het vasteland, je ontdekt er een heel bijzonder landschap, met nauwelijks bomen of struiken. In het hoge noorden zijn de winters lang en valt er veel sneeuw, dus bereid je voor op een fantastisch winterlandschap en winterse activiteiten.

Je hebt de hele dag om de omgeving te verkennen en de mogelijkheid om een sneeuwschoenenwandeling te maken, te gaan ijsvissen of een krabvisser te ontmoeten. De koningskrab, die hier het hele jaar door wordt gevangen en geserveerd, wordt als een echte delicatesse gezien.

Het hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan de Noordkaap. Tijdens de wintermaanden kan je kiezen voor een optionele excursie per sneeuwscooter ernaartoe. Vanaf de klif, onder de poolnachthemel, uitkijken over de Barentszzee is een bijzondere ervaring. Met wat geluk danst het noorderlicht aan de hemel.

— Lees meer —

Met meer dan 10.000 inwoners is Alta een van de grotere kuststeden. De stad is vooral bekend om de Alta-rivier, één van de rijkste zalmrivieren van Noorwegen. Hier worden regelmatig grote zalmen gevangen, sommige zelfs tot 24 kg.

De regio staat verder ook bekend omdat het noorderlicht hier vaak en goed te zien is, dus houd je camera klaar. Tijdens een rondleiding door de stad kom je meer te weten over deze indrukwekkende natuurlijke lichtshow. In de Northern Lights Cathedral is er een tentoonstelling die toont hoe Alta tussen de 19e en 20e eeuw het epicentrum werd voor baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht.

Je krijgt de kans om het meest noordelijke ijshotel ter wereld te bezoeken, dat elke winter uit sneeuw en ijs wordt opgetrokken en door plaatselijke beeldhouwers met verschillende artistieke thema's wordt versierd. Ga naar de ijsbar van het hotel, versierd met handgemaakte ijssculpturen en bestel een drankje in een ijsglas.

— Lees meer —

Lødingen is een dorp met minder dan 2.000 inwoners aan de zuidwestkust van het eiland Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen ten zuiden van Spitsbergen. Op een van de vroegere vaarroutes van de rederij was Lødingen een vaste stopplaats, hier terugkeren is ‘thuiskomen’.

Wandel door de straten in de buurt van de haven en bewonder de traditionele rode vissershutten, of rorbuer, die langs de kust staan. De Gullesfjord, die uit de Andfjord ontspringt, doorsnijdt de noordkant van Hinnøya en wordt omzoomd door een ongerept berglandschap.

Als onderdeel van een optionele excursie kun je deelnemen aan een bootsafari naar de fjord toe. Of waag je aan een wandeling in de bergen en beloon jezelf met het majestueuze uitzicht op het omringende land en de zee.

— Lees meer —

We laten het poolgebied achter ons en zetten onze weg naar het zuiden verder. De Vikna-archipel bestaat uit ca. 6000 eilanden en scheren. Het schip houdt enkele uren halt in de havenstad Rørvik. De stad en omgeving hebben een lange geschiedenis, met grafheuvels uit de oudheid. De maritieme erfenis van het gebied is goed gedocumenteerd in de vele musea van Rørvik, met name in het Noorse Kustmuseum. 

Je kan deelnemen aan een rondleiding in het SalmoNor bezoekerscentrum, een moderne zalmkwekerij, waar je meer te weten komt over de Noorse aquacultuursector. In Rørvik vindt elk jaar een kabeljauwfestival plaats, een vis die ook veel voorkomt in deze regio. Trakteer jezelf dus zeker op een vers bereid kabeljauwkoekje.

— Lees meer —

Ter afsluiting van de reis ga je aan land in Molde, de grootste stad en het belangrijkste handelscentrum van de regio. De Atlantische Route, een van de beroemdste bouwwerken langs de Noorse kustlijn en vaak te zien in Hollywoodfilms, kan worden verkend als onderdeel van een optionele excursie.

Voor het beste panoramische uitzicht over het gebied kun je met ons mee op een wandeling naar het uitkijkpunt Varden, waarbij je het pad vanuit het stadscentrum volgt. Eenmaal daar kun je de stad van bovenaf bekijken op een hoogte van 402 meter boven zeeniveau en de 222 besneeuwde bergtoppen aan de overkant van de Moldefjord bewonderen.

Terug aan boord geniet je van het afscheidsdiner en kun je proosten met je medereizigers op een reis met onvergetelijke momenten.

— Lees meer —

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van het schip en de bemanning. Deze prachtige reis eindigt na het ontbijt.

— Lees meer —

02. Prijzen

Aarzel zeker niet om contact op te nemen, als je een concreet offertevoorstel wenst voor deze prachtige Hurtigruten zeereis! Aangezien Hurtigruten een flexibel prijzensysteem hanteert, bezorgen we je de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van jouw reisdata.

Inbegrepen

Select: Het SELECT-pakket is het basis pakket van deze Hurtigruten reis:

 • Volpension in restaurant Flora en Árran
 • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Panorama Bar (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
 • Koffie/thee/water heel de dag door
 • Namiddagsnack in Bar Panorama
 • Begeleiding door een meertalig expeditieteam dat infosessies geeft, een fotografie workshop geeft, film- en muziekavonden organiseert,..
 • Toegang tot fitness, sauna en jacuzzi

Suite: Het SUITE pakket is van toepassing wanneer u in een suite reist:

 • Volpension in restaurant Flora en Árran en in het à la carte restaurant Røst
 • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora, Árran en Røst en in Panorama Bar (in de restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
 • Koffie/thee/water heel de dag door
 • Minibar
 • Elke avond wordt de suite klaargemaakt voor de nacht
 • Namiddagsnack in restaurant Røst
 • Gratis Wi-Fi
 • Begeleiding door een meertalig expeditieteam dat infosessies geeft, een fotografie workshop geeft, film- en muziekavonden organiseert,..
 • Toegang tot fitness, sauna en jacuzzi
 • Kledingpakket uit de Hurtigruten collectie, waaronder een waterdichte/winddichte jas, een trui en een wollen muts
 • 2 optionele excursies naar keuze, afhankelijk van seizoen/beschikbaarheid

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten en hotelovernachtingen in Oslo en Bergen
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering - klik hier voor meer informatie
 • Optionele excursies aan land

Opmerkingen

 • Je dient over een indentiteitskaart of internationaal paspoort te beschikken dat nog geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
 • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal door het Coastal Experience team gecommuniceerd worden.
 • MS Trollfjord wordt in het voorjaar van 2023 volledig gerenoveerd en is een eerbetoon aan de Noorse natuur en onze 130 jaar oude Noorse kust. Het decor is klassiek, tijdloos en uniek in de Hurtigrutenvloot. U zult details en versieringen opmerken die een gevoel van nostalgie oproepen. Alle kajuiten beschikken zijn praktisch en comfortabel ingericht. U kan steeds bij het Coastal Experience-team terecht met uw vragen, voor het bijboeken van optionele excursies,...
 • Officiële talen aan boord zijn Noors, Engels en Frans. De excursies worden voornamelijk in het Engels begeleid.
 • Reisde u reeds eerder 3 opeenvolgende nachten aan boord van Hurtigruten? Geef ons dan zeker uw Ambassador 1893 lidnummer level 2 door. U kan de aanvraag hiervoor invullen via: https://www.hurtigruten.co.uk/about-us/customer-loyalty-programme/ambassador-signup-page/. Leden van het Ambassador 1893 programma level 2 genieten van allerlei voordelen waaronder 5% directe korting op de kajuitprijs, 5% korting op excursies die u aan boord reserveert.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox