Proef van de Lofoten

Proef van de Lofoten

Maak kennis met de traditionele gerechten van de Lofoten. Van de typische visserscultuur, tot luxueuze fine dining en traditionele zoetigheden: op de Lofoten-eilanden komt elke “foodie” aan zijn trekken. In deze blog lees je niet alleen het verhaal achter de typische gerechten, maar ontdek je ook enkele niet te missen activiteiten en verklappen we onze favoriete culinaire adresjes. Klaar om te watertanden?

Skrei: het dagelijkse brood

Er zijn heel wat vissersdorpjes op de Lofoten, maar Nusfjord is het bekendste. Je vindt er vissershuisjes van wel honderden jaren oud, waar de vissers destijds verbleven tijdens het visseizoen. De huidige inwoners van Nusfjord zorgen ervoor dat de authentieke viscultuur zo goed mogelijk bewaard blijft. Visvangst was voor de lokale bevolking jarenlang hun belangrijkste inkomstenbron en is daarom een belangrijk onderdeel van hun geschiedenis.
Al sinds de Vikingtijd is skrei, de Arctische kabeljauw, de reden dat de inwoners in staat waren om te overleven. Vandaar dat ze het ook wel eens hun ‘dagelijkse brood’ noemen. Het is niet alleen een lokale specialiteit, maar ook een belangrijk exportproduct. Elke winter trekken duizenden vissers eropuit om skrei te vangen. Door de lange reis die de kabeljauw aflegt van de Barentszzee tot aan de kust van Noord-Noorwegen, is de vis veel steviger dan de gewone kabeljauw en komt het malse witte vlees, snel los. Het smelt zo op je tong!
Fine dining op de Lofoten met Nordic

Ervaar de authentieke keuken

Wil jij graag zelf deze lokale specialiteit proeven? Of je nu in Nusfjord of een ander vissersdorpje bent, overal zijn er tal van authentieke visrestaurantjes te vinden.
Ben je in Svolvaer, dan moet je zeker eens de voetjes onder tafel schuiven bij restaurant Kjøkkenet, wat ‘keuken’ betekent. Het is een gezellig restaurant waar alle decoratie die je ziet, eigendom is geweest van de oorspronkelijke eigenaar van het huis. Ook de recepten bleven al die tijd onveranderd. Hier vind je de meest typische maaltijden van de Lofoten terug.
Andere aanraders om de échte Noorse keuken te proeven, zijn Trevarefabriken in Henningsvaer en Anita’s Seafood in Sakrisøy. In die laatste kan je niet alleen de beste streetfood van Noorwegen eten, maar ze hebben ook een winkeltje met lokale delicatessen die je mee kan nemen naar huis.
Wil jij je graag nog verder onderdompelen in de viscultuur van de Vikingtijd? Breng dan een bezoekje aan het Lofotr Vikingmuseum. Ontdek alle verhalen en geniet mee van een prachtig uitzicht over de Lofoten, lokale muziek en een echte Vikingmaaltijd. Eetsmakelijk!

Fine dining

Als je graag iets luxueuzer dineert, dan is een fine dining-beleving de perfecte keuze. De laatste jaren is het aanbod van fine dining-restaurants in Noorwegen sterk gestegen. Op tal van plaatsen geniet je van lokale delicatessen, we lichten er enkele voor je uit.
In Svolvaer vind je het restaurant van Thon Hotel Svolvaer. Daar werkt de tweede beste chef van Noorwegen. Zij is nog maar 22 jaar maar is nu al een echte topchef met uitzonderlijk veel talent. De vis wordt hier van de boot rechtstreeks in de keuken geleverd, verser kan dus niet. Daarnaast hebben ze op het dak een uitgebreide greenhouse waar ze tal van groenten en kruiden kweken.
Restaurant Holmen Lofoten, The Tide en Maren Anna in Sørvågen zijn drie toprestaurants die op slechts 200 meter van elkaar gelegen zijn. Elk met een eigen stijl, maar telkens met een keuken van heel hoog niveau.
In Tromsø kan je dan weer je voetjes onder tafel schuiven bij restaurant Smak of Emmas Drømmekjøkken; een echte culinaire beleving.
Vis vangen op de lofoten met op een vissersboot tijdens een excursie met Nordic.

Catch and dine

Klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken? Tijdens onze “catch and dine”-excursie ga je gedurende 4 uur vissen op een authentieke vissersboot. Je krijgt uitleg over de visserscultuur en -technieken en geniet bovendien van een fenomenaal uitzicht op de Lofoten. Terug aan wal leer je fileren en tegen de avond kan je genieten van een heerlijk 4-gangendiner met de verse vis die je zelf gevangen hebt.

Typisch Noorse hartenwafels met fruit

Hartenwafels

De zoetebekjes onder ons, moeten zeker eens de typische Noorse hartenwafels proberen. De Noorse wafels zijn dunner en zachter dan de Amerikaanse of Belgische. Ze komen voor in alle vormen en smaken, van heel hartig tot heel zoet. Omdat de Noren er zo van houden, maken ze de wafels vaak in de vorm van een hartje. Wafels zitten echt ingebakken in hun cultuur.
Je kan de hartenwafels overal proeven, zowel in koffiehuisjes als in restaurants. De lekkerste? Die vind je in Alveland Cafe. Dit leuke cafeetje in Dverberg overspoelt je met gezelligheid en zelfgemaakte gebakjes. Wil je de hartenwafels graag zelf thuis maken? Dat kan met ons recept voor Noorse wafels! De ideale afsluiter van jouw culinaire trip door de Lofoten.