Vulkaanuitbarsting IJsland

Update 30.05.2024: reizen naar IJsland blijft ook na nieuwe uitbarsting veilig

Gisteren kwam het tot een nieuwe vulkaanuitbarsting op het Reykjanes schiereiland in IJsland. De nieuwe erupties bereiken hoogtes van wel 50 meter, een waar spektakel! Reis jij binnenkort naar IJsland? Dan hoef je niet te vrezen, integendeel! Jij krijgt misschien de unieke kans om een vulkaanuitbarsting van dichtbij te zien. Reizen naar het land van vuur en ijs is nog steeds helemaal veilig, en onze reisexperten blijven de situatie ter plaatse op de voet opvolgen en houden onze reizigers op de hoogte van verdere ontwikkelingen. De impact blijft beperkt tot de sluiting van de Blue Lagoon, de bekendste hot spring van het land. Gelukkig kan je in IJsland tal van alternatieven vinden, want het land telt meer dan 45 natuurlijke warmwaterbronnen. Onze Travel Designers informeren je graag over de mogelijkheden!

Update 21.03.2024: Ons IJsland team is terug van hun teambuilding in IJsland

Vol nieuwe energie is team IJsland ondertussen teruggekeerd van hun workation. Tijdens deze teambuildingsreis bezochten de Travel Designers nieuwe mogelijke partners en enkele van hun favoriete plekken op het eiland. Zij kunnen dan ook bevestigen dat reizen naar IJsland nog steeds veilig is en blijft, ook gezien de recente ontwikkelingen.

“Voor onze laatste overnachting in IJsland logeerden we in het hotel Northern Lights Inn op het Reykjanes schiereiland, vlakbij de Blue Lagoon. Om er te geraken namen we een recent nieuw aangelegde weg en doorkruisten we de nog dampende lavavelden. Ter plaatse werden we opgewacht door de warme eigenaar die ons vertelde dat het vooral vreemd was dat er nog geen nieuwe uitbarsting aan de gang was. We werden er heel correct geïnformeerd en hielden onze bagage klaar ‘voor het geval dat’, maar het kwam pas tot een nieuwe uitbarsting toen wij alweer thuis waren.” – Kyra, Travel Designer IJsland

Afgelopen zaterdag, 16.03, was er wel opnieuw een uitbarsting op het Reykjanes schiereiland. Het land ziet er dus terug anders uit en de nieuwe lavastromen (welke je heel goed van bovenaf kan zien bij de landing op Keflavík) tonen hoe dit buitenaardse land constant in beweging is en onder de wetten van de natuur vorm krijgt.

Update 08.02.24: Reizen naar IJsland is nog steeds mogelijk en veilig

Op donderdag 8 februari om 6:06 uur is op het schiereiland Reykjanes bij de Stóra-Skógfell een scheuruitbarsting begonnen. Dit is de vierde uitbarsting in het gebied sinds november vorig jaar.

Sinds oktober vorig jaar neemt het IJslandse Meteorologische Bureau verhoogde geofysische activiteit waar in het gebied. Deze activiteit heeft geleid tot herhaalde vulkaanuitbarstingen in een gebied dicht bij de stad Grindavík. De stad is sinds 10 november met korte onderbrekingen geëvacueerd om de veiligheid van de bewoners te garanderen. De uitbarsting vormt geen directe bedreiging voor mensen en verdere evacuaties zijn op dit moment niet nodig. Net zoals bij de vorige uitbarstingen (zie onder – update 18.12.23) heeft de uitbarsting slechts een minimale impact op onze afreizen in de nabije toekomst met een tijdelijke sluiting van het nabijgelegen bad complex Blue Lagoon. Momenteel is de sluiting enkel voorzien op 8/02, wij volgen dit persoonlijk op voor klanten die hiervoor een boeking bij ons hebben lopen.

Het luchtverkeer van en naar IJsland verloopt normaal. De gevolgen van de uitbarsting zijn gelokaliseerd op de plaats van de uitbarsting en vormen geen bedreiging voor mensen. Alle diensten in IJsland werken zoals gewoonlijk. Alle luchthavens in IJsland functioneren normaal en alle vluchten naar IJsland verlopen volgens schema. De impact van vulkaanuitbarstingen blijft meestal beperkt tot specifieke, gelokaliseerde gebieden in de buurt van de uitbarstingsplaats. Met name eerdere uitbarstingen in het gebied hadden geen invloed op vliegreizen van en naar het land.

Ons voltallige IJsland team gaat begin maart naar IJsland om nog beter te kunnen inspelen op de steeds groeiende vraag voor deze bestemming. Ook het Reykjanes schiereiland staat op ons programma, indien tegen die tijd een bezoek aan de recent gevormde lavavelden mogelijk is houden we jullie hiervan op hoogte via deze blog!

Vulkaanuitbarsting IJsland december 2023 update door Nordic © THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY
Vulkaanuitbarsting IJsland december 2023 update door Nordic © THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY (1)

© THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY

Vulkaanuitbarsting in IJsland - update 18.12.23

Op 17 december 2023 is op het Reykjanes schiereiland in IJsland, ook wel gekend als “het land van vuur en ijs”, een vulkaanuitbarsting opgetreden nabij Sundhnúkagígar, ongeveer 4 kilometer ten noordoosten van Grindavík. Vulkanische activiteit is in IJsland niet ongewoon, en toeristen van over de hele wereld bezoeken het land om getuige te zijn van deze unieke vulkanische landschappen.

Het team van Nordic specialisten volgt deze ontwikkelingen nauwgezet op en wil reizigers geruststellen dat reizen naar IJsland nog steeds mogelijk en veilig is. “We benadrukken dat de IJslandse autoriteiten en de bevolking goed zijn voorbereid op dergelijke gebeurtenissen, en IJsland beschikt over ’s werelds meest geavanceerde protocollen en systemen op het vlak van vulkaanuitbarstingen. Deze vulkaanuitbarsting heeft geen impact op de rest van IJsland, en ook de internationale luchthaven en het vliegverkeer ondervinden geen hinder. We betuigen ons diepe medeleven met de inwoners van Grindavík in deze moeilijke tijd.” vertelt Maxime, Teamlead IJsland.

Hoewel alle wegen naar Grindavík zijn afgesloten, heeft deze gebeurtenis geen invloed op andere bezienswaardigheden en infrastructuur op het schiereiland, met uitzondering van de Blue Lagoon, die voorlopig gesloten blijft. De actuele informatie over wegafsluitingen is beschikbaar op www.road.is. Grindavík, een pittoresk kustplaatsje gelegen op het Reykjanes schiereiland staat bekend om zijn charmante haven en verse visgerechten. Ondanks de tijdelijke wegafsluitingen naar Grindavík als gevolg van de vulkaanuitbarsting, blijft de rest van het schiereiland toegankelijk voor reizigers.

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van de regio is de Blue Lagoon. Deze geothermische spa staat bekend om zijn verkwikkende, mineraalrijke warmwaterbronnen. Hoewel de Blue Lagoon momenteel uit voorzorg gesloten blijft vanwege de vulkaanuitbarsting, is het een bestemming die je niet wilt missen zodra de situatie weer normaal is. Het warme, melkachtige blauwe water en de omringende lavavelden bieden een unieke wellnesservaring die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Nationaal Park Thingvellir- in IJsland met Nordic

Vulkanisch landschap in IJsland: een unieke geografische geschiedenis

IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit, en dit is geen toeval. Het land ligt bovenop de Mid-Atlantische Rug, een onderzeese bergrug die de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen van elkaar scheidt. Deze geologische ligging maakt IJsland tot een hotspot voor vulkanische en geothermische activiteit.

Deze voortdurende geologische processen creëren en vormen het unieke landschap van IJsland. Het land barst van natuurlijke wonderen, van actieve vulkanen en kokende modderpoelen tot majestueuze gletsjers en glinsterende fjorden. IJsland is echt een speeltuin voor liefhebbers van avontuurlijke natuur.

Vulkanen in IJsland kunnen op elk moment tot leven komen, en dit heeft geleid tot een geschiedenis van zowel kleine als grootschalige uitbarstingen. Hoewel het begrijpelijk is dat mensen zich zorgen kunnen maken als ze horen over een vulkaanuitbarsting, is het belangrijk te benadrukken dat IJsland goed is voorbereid op dergelijke gebeurtenissen. De autoriteiten volgen de seismologische activiteit nauwlettend en hebben effectieve maatregelen om de veiligheid van zowel de bevolking als bezoekers te waarborgen.

Vragen over jouw reis?

Heb je vragen over een reis naar IJsland? Contacteer dan onze specialisten of bekijk hieronder ons aanbod.

Wegens beperkt beeldmateriaal van de huidige uitbarsting, zijn de hierboven getoonde foto’s van de Litli Hrutur vulkaan die eerder dit jaar uitbarstte.

Al onze reizen naar IJsland:

Denemarken Zomer 14 dagen

Ervaar de Deense Gezelligheid

Rondreis door Denemarken in een typisch Deense ‘hygge’-sfeer en met focus op natuur

Denemarken Zomer 11 dagen

Romantisch Denemarken

Ontspannen rondreis waar je kan genieten van de mooiste regio’s van Denemarken en van elkaar

Zuid-Noorwegen Zomer 10/11 dagen

Hyttertur Zuidkust

Ga op zoek naar de mooiste plekjes die het Zuiden van Noorwegen te bieden heeft.

Denemarken Zomer 15 dagen

Zee, Strand & Vikingen

Combineer een weekverblijf in een vakantiehuis aan de Deense kust met het Vikingverleden van Denemarken…

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Fly & Drive Ålesund, Atlantic Road en Geirangerfjord

Maak kennis met bekende highlights als de Atlantic Road, Trollstigen en het Geirangerfjord tijdens deze korte rondreis met vertrek vanuit Ålesund.

Zuid-Finland Zomer 6 dagen

Duoreis Helsinki & Stockholm

Korte citytrip richting bruisend Helsinki & charmant Stockholm.

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel!

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Beleef Finland

Ontdek het prachtige Zuid-Finland: van het bruisende Helsinki naar het uitgestrekte merengebied!

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Helsinki en de Finse natuur

Combineer de prachtige designhoofdstad met een charmante blokhut

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Ontdek het Hoge Noorden

Onthaast in de onaangetaste natuur van Lapland

Zuid-Noorwegen Winter 12 dagen

Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2025

Geniet van de schitterende kustlijn van Noorwegen tijdens je reis van Bergen naar Kirkenes en weer terug. De prachtige natuur trekt aan je voorbij terwijl je op het panoramadek zit of ontdek één van de havens tijdens een stop. Met als hoogtepunt de kans op het spotten van het bijzondere noorderlicht. Blijf ook zeker alert voor het spotten van wildleven.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

Reis in kleine groep naar de Lofoten en de Vesterålen waar je kennis maakt met het arctische wildleven, die je knap op foto kan vastleggen!

Denemarken Zomer 8 dagen

Stedentrip Denemarken

Verken drie van Denemarkens meest veelzijdige, charmante en historische steden per trein.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke en stijlvolle Finse blokhut aan het water

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Beleef Lapland

Actief Zweeds en Fins Lapland verkennen