Vulkaanuitbarsting IJsland

Update 08.02.24: Reizen naar IJsland is nog steeds mogelijk en veilig

Op donderdag 8 februari om 6:06 uur is op het schiereiland Reykjanes bij de Stóra-Skógfell een scheuruitbarsting begonnen. Dit is de vierde uitbarsting in het gebied sinds november vorig jaar.

Sinds oktober vorig jaar neemt het IJslandse Meteorologische Bureau verhoogde geofysische activiteit waar in het gebied. Deze activiteit heeft geleid tot herhaalde vulkaanuitbarstingen in een gebied dicht bij de stad Grindavík. De stad is sinds 10 november met korte onderbrekingen geëvacueerd om de veiligheid van de bewoners te garanderen. De uitbarsting vormt geen directe bedreiging voor mensen en verdere evacuaties zijn op dit moment niet nodig. Net zoals bij de vorige uitbarstingen (zie onder – update 18.12.23) heeft de uitbarsting slechts een minimale impact op onze afreizen in de nabije toekomst met een tijdelijke sluiting van het nabijgelegen bad complex Blue Lagoon. Momenteel is de sluiting enkel voorzien op 8/02, wij volgen dit persoonlijk op voor klanten die hiervoor een boeking bij ons hebben lopen.

Het luchtverkeer van en naar IJsland verloopt normaal. De gevolgen van de uitbarsting zijn gelokaliseerd op de plaats van de uitbarsting en vormen geen bedreiging voor mensen. Alle diensten in IJsland werken zoals gewoonlijk. Alle luchthavens in IJsland functioneren normaal en alle vluchten naar IJsland verlopen volgens schema. De impact van vulkaanuitbarstingen blijft meestal beperkt tot specifieke, gelokaliseerde gebieden in de buurt van de uitbarstingsplaats. Met name eerdere uitbarstingen in het gebied hadden geen invloed op vliegreizen van en naar het land.

Ons voltallige IJsland team gaat begin maart naar IJsland om nog beter te kunnen inspelen op de steeds groeiende vraag voor deze bestemming. Ook het Reykjanes schiereiland staat op ons programma, indien tegen die tijd een bezoek aan de recent gevormde lavavelden mogelijk is houden we jullie hiervan op hoogte via deze blog!

Vulkaanuitbarsting IJsland december 2023 update door Nordic © THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY
Vulkaanuitbarsting IJsland december 2023 update door Nordic © THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY (1)

© THRAINN KOLBEINSSON PHOTOGRAPHY

Vulkaanuitbarsting in IJsland - update 18.12.23

Op 17 december 2023 is op het Reykjanes schiereiland in IJsland, ook wel gekend als “het land van vuur en ijs”, een vulkaanuitbarsting opgetreden nabij Sundhnúkagígar, ongeveer 4 kilometer ten noordoosten van Grindavík. Vulkanische activiteit is in IJsland niet ongewoon, en toeristen van over de hele wereld bezoeken het land om getuige te zijn van deze unieke vulkanische landschappen.

Het team van Nordic specialisten volgt deze ontwikkelingen nauwgezet op en wil reizigers geruststellen dat reizen naar IJsland nog steeds mogelijk en veilig is. “We benadrukken dat de IJslandse autoriteiten en de bevolking goed zijn voorbereid op dergelijke gebeurtenissen, en IJsland beschikt over ’s werelds meest geavanceerde protocollen en systemen op het vlak van vulkaanuitbarstingen. Deze vulkaanuitbarsting heeft geen impact op de rest van IJsland, en ook de internationale luchthaven en het vliegverkeer ondervinden geen hinder. We betuigen ons diepe medeleven met de inwoners van Grindavík in deze moeilijke tijd.” vertelt Maxime, Teamlead IJsland.

Hoewel alle wegen naar Grindavík zijn afgesloten, heeft deze gebeurtenis geen invloed op andere bezienswaardigheden en infrastructuur op het schiereiland, met uitzondering van de Blue Lagoon, die voorlopig gesloten blijft. De actuele informatie over wegafsluitingen is beschikbaar op www.road.is. Grindavík, een pittoresk kustplaatsje gelegen op het Reykjanes schiereiland staat bekend om zijn charmante haven en verse visgerechten. Ondanks de tijdelijke wegafsluitingen naar Grindavík als gevolg van de vulkaanuitbarsting, blijft de rest van het schiereiland toegankelijk voor reizigers.

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van de regio is de Blue Lagoon. Deze geothermische spa staat bekend om zijn verkwikkende, mineraalrijke warmwaterbronnen. Hoewel de Blue Lagoon momenteel uit voorzorg gesloten blijft vanwege de vulkaanuitbarsting, is het een bestemming die je niet wilt missen zodra de situatie weer normaal is. Het warme, melkachtige blauwe water en de omringende lavavelden bieden een unieke wellnesservaring die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Nationaal Park Thingvellir- in IJsland met Nordic

Vulkanisch landschap in IJsland: een unieke geografische geschiedenis

IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit, en dit is geen toeval. Het land ligt bovenop de Mid-Atlantische Rug, een onderzeese bergrug die de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen van elkaar scheidt. Deze geologische ligging maakt IJsland tot een hotspot voor vulkanische en geothermische activiteit.

Deze voortdurende geologische processen creëren en vormen het unieke landschap van IJsland. Het land barst van natuurlijke wonderen, van actieve vulkanen en kokende modderpoelen tot majestueuze gletsjers en glinsterende fjorden. IJsland is echt een speeltuin voor liefhebbers van avontuurlijke natuur.

Vulkanen in IJsland kunnen op elk moment tot leven komen, en dit heeft geleid tot een geschiedenis van zowel kleine als grootschalige uitbarstingen. Hoewel het begrijpelijk is dat mensen zich zorgen kunnen maken als ze horen over een vulkaanuitbarsting, is het belangrijk te benadrukken dat IJsland goed is voorbereid op dergelijke gebeurtenissen. De autoriteiten volgen de seismologische activiteit nauwlettend en hebben effectieve maatregelen om de veiligheid van zowel de bevolking als bezoekers te waarborgen.

Vragen over jouw reis?

Heb je vragen over een reis naar IJsland? Contacteer dan onze specialisten of bekijk hieronder ons aanbod.

Wegens beperkt beeldmateriaal van de huidige uitbarsting, zijn de hierboven getoonde foto’s van de Litli Hrutur vulkaan die eerder dit jaar uitbarstte.

Al onze reizen naar IJsland:

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Op avontuur in West-Zweden: Een gezinsvakantie om nooit te vergeten!

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Beleef Lapland in duo

Actief Zweeds en Fins Lapland verkennen

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke en stijlvolle Finse blokhut aan het water

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Helsinki en de Finse natuur

Combineer de prachtige designhoofdstad met een charmante blokhut

Denemarken Zomer 14 dagen

Ervaar de Deense Gezelligheid

Rondreis door Denemarken in een typisch Deense ‘hygge’-sfeer en met focus op natuur

Zuid-Noorwegen Winter 6 dagen

Norefjell Ski Break

Kies voor een ski break in het uitgestrekte Norefjell skiresort en verblijf in een luxe hotelkamer of een modern appartement.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Pyhä Snow Week

Een ideale weekreis voor mensen die graag typisch Lapse activiteiten willen combineren met skiën en dat allemaal vanuit een moderne cabin in Fins Lapland!

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Authentiek Lapland

Geniet samen met de familie van prachtige natuur en gezellige cabins.

Fins Lapland Winter 5 dagen

Arctic Adventure Break

Avontuurlijke shortbreak waarbij je Fins Lapland leert kennen

Denemarken Zomer 8 dagen

Stedentrip Denemarken

Verken drie van Denemarkens meest veelzijdige, charmante en historische steden per trein.

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Lapland Ongerept

Verras jezelf door authentieke Lapse ervaringen in een prachtige omgeving

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

In het spoor van de Sami

Maak kennis met de cultuur van de Sami

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Ontdek het Hoge Noorden

Onthaast in de onaangetaste natuur van Lapland

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen / 12 nachten

Groepsreis Noorwegen: Ongezien gevarieerd 2024

Tijdens deze complete groepsreis ontdek je de mooiste plekjes van Zuid- en Noord-Noorwegen per touringcar en aan boord van de Hurtigruten!

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Winter Zomer 5 of 7 dagen

Citytrip Oslo en Bergen

Tijdens deze 5-daagse trip bezoek je de twee populairste steden van Noorwegen.