Zweedse fika & kanelbulle

Fika: koffiepauze 2.0

Zweedse traditie om je vingers bij af te likken

Waar wij even snel een koffietje achter ons bureau of bij het koffiezetapparaat drinken, maken ze in Zweden veel meer werk van hun koffiebreak. Zodanig dat ze er zelfs een apart woord voor hebben: Fika. Onder het genot van een heerlijke koffie en een zoete lekkernij, krijg je een break van je dagelijkse bezigheden en draagt de fika bij aan de productiviteit en het welzijn.

Je kunt op elke plek en elk moment een fika organiseren, zowel binnen als buiten. In Zweden geeft men de voorkeur aan een plek buiten de deur. Dan ben je letterlijk even weg uit jouw dagelijkse omgeving. Een ongeschreven regel is dat er niet over werk mag worden gepraat tijdens de fika en er mogen al helemaal geen werkgerelateerde beslissingen worden genomen.

Fika is een woord dat niet meer weg te denken is uit de Zweedse cultuur en het woord dat jij na het lezen van deze blog vaker over je tong zal laten glijden. Deze traditie mag wat ons betreft ook in Nederland ingevoerd worden!

Van kaffi naar fika

Een lange geschiedenis

Fika is afgeleid van het woord kaffi, wat vroeger de naam was voor koffie. Sinds de 18e eeuw is het begrip koffiedrinken steeds groter geworden en in de 19e eeuw won de lekkernij die bij het koffiedrinken genuttigd werd aan populariteit. Er werden toen zelfs bakkerijen ingericht om speciale fika lekkernijen te maken en verkopen.

Deze diepgewortelde traditie is vandaag de dag veel meer dan alleen een koffiebreak. Er wordt soms zelfs in contracten gezet dat werknemers recht hebben op een fika.

Maar wat maakt de fika nu zo bijzonder?

De meest gehoorde uitnodiging in Zweden

Buiten een verse kop koffie en een zoete lekkernij is fika een fijne gelegenheid om even “letterlijk” een break te nemen van je dag. Tijdens een gesprek met vrienden/familie/collega’s waar er alleen wordt gesproken over koetjes en kalfjes vergeet jij even de zorgen van die dag. Het is een moment van rust waarin het ontmoeten van mensen en het bouwen aan relaties centraal staat. Dus word je in Zweden uitgenodigd voor fika? Neem de uitnodiging dan aan, want fika laat zich lastig omschrijven, dat moet je ervaren.

Kanelbulle

Tijdens een bezoek aan Zweden mag deze traditionele lekkernij zeker niet ontbreken. De kanelbulle, ofwel kaneelbroodje, is een heerlijke zoetigheid voor bij een fika. Het broodje is gemaakt van fijn witbrood waarin je overladen wordt door de smaak van roomboter en kaneelstroop. Bij de geur alleen al, loopt het water je in de mond.

Recept voor Kanelbulle

Typisch Zweeds genieten!

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 100 g suiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel kardemon
  • 60 gram gesmolten roomboter
  • 1 zakje droge gist
  • 3 dl. lauwe melk

Voor de vulling

  • 50 g gesmolten roomboter
  • Suiker en kaneel
  • Afwerken met een geklopt eitje en suiker

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Doe de bloem in een grote mengkom en voeg de kardemom toe. Maak in het midden een kuiltje en strooi aan de buitenkant van de bloem het zout.

In het kuiltje voeg je de gist, de suiker en de gesmolten boter toe. Roer met een vork zodat alles goed mengt en voeg de melk beetje bij beetje toe.  Kneed aan het einde tot je een dikke deegbal krijgt.

Zet de kom een half uurtje met een vochtige theedoek eroverheen op een tochtvrije plek om te rijzen. Laat in de tussentijd de roomboter smelten. Leg alvast een kwastje klaar om de kaneelbroodjes mee te besmeren en leg alvast een bakpapiertje op het bakrooster.

Als het deeg gerezen is, verdeel het in twee gelijken stukken. Bestuif het aanrecht met bloem en rol een stuk uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk de plak met het mengsel van gesmolten boter en strooi er gelijkmatig suiker en kaneel over. Rol de plak op tot een dikke worst en snij vervolgens in gelijke plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de plakjes op het bakpapier. Leg een theedoek over de bakplaat en laat de kanelbullar ongeveer ½ uur reizen. Vervolg deze stappen met het tweede stuk van het deeg.

Als de rollen gerezen zijn, bestrijk ze met de geklopte ei en strooi er een beetje suiker overheen. Schuif de roosters in de oven en bak de broodjes zo’n 8 minuten op 225 graden. Als ze lichtbruin zijn, kun je ze uit de oven halen en even laten afkoelen… daarna kan je heerlijk smullen.

Vind jij het tijd voor Fika in Zweden? Ontdek ons aanbod:

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Stockholm en de Zweedse natuur

Ontdek de rijke geschiedenis, cultureel erfgoed, pure natuur en charmante stadjes van Zweden tijdens deze rondreis door Midden-Zweden.

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Authentiek Lapland

Geniet samen met de familie van prachtige natuur en gezellige cabins.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet familiereis

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze gezinsvriendelijke rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 15 dagen

Midden-Zweden tussen stad en natuur

15-daagse hoogtepuntenrondreis doorheen de verschillende regio's in Midden-Zweden.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Op avontuur in West-Zweden: Een gezinsvakantie om nooit te vergeten!

Zuid-Zweden Zomer 6 dagen

De Stockholmse Archipel

Ontdekking van de bruisende Zweedse hoofdstad en het prachtige recreatiegebied “Skärgården”, ook wel beter gekend als de Stockholmse Archipel.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze boeiende rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Beleef Lapland

Actief Zweeds en Fins Lapland verkennen

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Ontdek het Hoge Noorden

Onthaast in de onaangetaste natuur van Lapland

Zuid-Zweden Zomer 12 dagen

Familiepret Zweden

Een fantastische reis door Zuid-Zweden voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen reis boordevol natuur en beleving.

Zuid-Zweden Zomer 19 dagen

Välkommen till Sverige

Ontdek de ongerepte Zweedse natuur, de hippe steden, de adembenemende eilanden en idyllische stranden gedurende deze reis door de verschillende regio's.

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 16 dagen

Zweedse meren en Noorse fjorden

Geniet van de ongerepte natuur in Oost-Noorwegen en spot wildlife!

Fins Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Herfstmagie in Lapland

De Ruska in Zweeds en Fins Lapland beleven

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Zweeds, Fins en Noors Lapland via blokhutten

Ontdek kleurrijke Noorse vissersdorpjes op de Lofoten en Malangen, het Pallas Nationaal Park in Finland en de uitgestrektheid van Zweeds Lapland.

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Velkommen I Nord

Ontdek zowel Fins Lapland, De Noordkaap en de Lofoten in Noors Lapland en het Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland.