In de ban van het noorderlicht

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Sightseeing
vanaf € 1925 p.p.
Contacteer ons

In het najaar tot april, valt het leven op IJsland schijnbaar stil. Zowel toeristen als duizenden schapen verlaten de landschappen en maken plaats voor een serene sfeer die het buitenaards karakter van het eiland versterkt.

Een ideale periode voor wie houdt van een zekere eenzaamheid die de natuur nu uitstraalt. Niet droevig, maar wel een ‘grootse’ eenzaamheid met een dramatisch kantje afkomstig van de aanwezige woeste natuur. Een uniek gevoel!

Tijdens deze individuele autorondreis met een 4×4 aangedreven auto bezoek je één van de meest gevarieerde kustlijnen ter wereld.

Tussen de Snæfellsnes vulkaan in het westen van het eiland, waar Jules Verne zijn tocht naar het middelpunt van de aarde begon, en het Jökulsárlón ijsbergenmeer in het zuidoosten, ontdek je niet alleen de klassiekers, maar toont onze advies route je ook een aantal verborgen locaties.

Om niets aan het toeval over te laten, zijn er specifieke, comfortabele overnachtingsplaatsen geselecteerd, zodat de kans om iedere avond het noorderlicht te spotten optimaal is.

Vertrekdata

vanaf 01.10.2023 tot 30.04.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Snæfellsnes schiereiland
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón in het Vatnajökull Nationaal Park

01. Dag per dag

De reis begint met een vlucht naar Keflavík, de internationale luchthaven van IJsland. Het vliegtuig is geland, je huurauto is opgehaald en de bagage is ingeladen; nu kan jouw IJsland avontuur echt beginnen!

Maak deze eerste dag al bijzonder door een stop te maken bij de Blue Lagoon en rijd vervolgens door naar je eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

Extra bij te boeken: toegang tot de Blue Lagoon

— Lees meer —

Voordat je verder reist naar het westen, heb je vandaag de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de op één na hoogste waterval van IJsland (deze wandeling is wel weersafhankelijk). Vind je deze optie iets te avontuurlijk? Dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’. Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1400 meter hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.

Het Snæfellsnes schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Je overnacht aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Vandaag kan je het schiereiland verder verkennen. Je overnacht vanavond wel in een andere accommodatie, namelijk in het charmante havendorpje Stykkishólmur. Nog energie over? Klim dan de Súgandisey klif op. Van hier heb je een prachtig uitzicht richting de Westfjorden (bij helder zicht).

Extra bij te boeken: orkatocht

— Lees meer —

Je doorkruist het schiereiland en rijdt terug richting het zuiden naar het þingvellir Nationaal Park. Maak hier zeker een tussenstop!
Hoewel IJsland geologisch gezien één van de jongste landen is, heeft het wel één van de oudste parlementen. Dit parlement is gesticht in dit Nationaal Park. Vandaag de dag wordt deze locatie vooral druk bezocht, doordat het de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar, waardoor een verzakking is ontstaan, die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren. Zeer interessant om zelf te zien en ontdekken.

Om de dag goed af te sluiten, kan je gaan genieten van een heerlijk stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer. Of bijkomen in het heetwaterbad Secret Lagoon.

Je overnacht in de omgeving van de Golden Circle.

— Lees meer —

Om de dag gelijk bijzonder te starten, breng je een bezoek aan één van de bekendste fenomenen op het eiland, namelijk het Geysir gebied, dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een ander IJslands hoogtepunt, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting de Atlantische Oceaan.

Na deze twee stops reis je verder richting de rand van de Atlantische Oceaan, waar je merkt dat het landschap een metamorfose ondergaat. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla vulkaan, die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater tevoorschijn en vormt talloze sierlijke of imposante watervallen.

En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen. Hier vind je ook de bekende Kaap Dyrhólæy, die met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

Je overnacht in de omgeving van Vík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell Nationaal Park, dat onderdeel is van Europa’s grootste nationaal park: het Vatnajökull Nationaal Park. Het is een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Hier zie je ijsbergen van afkalvend ijs die een mystiek beeld geven in het meer. Hoe bijzonder is dat!

Je overnacht in de buurt van Vatnajökull.

Extra bij te boeken: gletsjerwandeling of bezoek aan een ijsgrot

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust, via dezelfde weg, terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je op de heenweg wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken, of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell National Park.

Je overnacht aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Reykjavík is een gezellige slenterstad met verschillende musea, galerijen, theaters, cafés en zwembaden; alles ligt op loopafstand.

Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan is dat ook zeker mogelijk! Je reist via het vulkanisch schiereiland Reykjanes naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Je rijdt terug naar de luchthaven en levert de huurauto in. Tijdens de terugvlucht kan je terugdenken aan de mooie avonturen, die je hebt beleeft. Tip! Maak alvast een selectie van foto's waarmee je jouw vrienden gaat overtuigen om ook naar dit fascinerende land te reizen.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Het schiereiland Snæfellsnes heeft mij afgelopen maart zeer verrast! Vooral het charmante plaatsje Stykkishólmur met prachtige uitzichten richting de Westfjorden vind ik een absolute aanrader. Tip! Dit schiereiland is een ideale plek om orka's te spotten. Heb je een beetje zeebenen, stap dan zeker aan boord om deze indrukwekkende dieren in het wild te zien.

Laura Lammers, IJslandspecialist

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 2225
01.11 t/m 15.12.23 Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 2090
27.01 t/m 23.03.24 Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1995

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1925
01.11 t/m 15.12.23 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1895
27.01 t/m 23.03.24 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1795

Upgrade huurauto mogelijk: prijzen op aanvraag

Tijdens de donkere periode, tussen 15/12/2023 en 15/01/2024, bieden we deze reis niet aan.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 1 overnachting in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een kamer met privé sanitair. Deze nacht is er geen ontbijt inbegrepen wegens de vroege ochtendvlucht en het vroege check uit.
 • 7 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • Huurauto type passend bij het aantal personen (zoals bij 'prijzen' is benoemd) of gelijkwaardig, van en tot de luchthaven.
  • Inclusief onbeperkt aantal kilometers, mediumverzekering met verlaging franchise (eigen risico) naar € 675,- en verzekering tegen schade veroorzaakt door steenslag (banden en bodem zijn nooit verzekerd op IJsland)
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

  Niet inbegrepen

  • Lunch en avondmaaltijden
  • Optionele excursies en toegangen
  • Niet vermelde diensten
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

  Opmerkingen

  • Prijzen voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag
  • Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn
  • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden als er een toeslag wordt betaald. De exacte prijs per persoon wordt vermeld in de offerte.
  • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

  04. Excursies

  € 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

  Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
  Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

  Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Reykjanes schiereiland.
  Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
  Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

  — Lees meer —

  € 90,- per persoon / van 12 tot 15 jaar: € 45,- per persoon / tot 11 jaar: € gratis

  Hoewel de meeste walvissen tijdens de wintermaanden de kust rond IJsland verlaten, komen de orka’s in deze periode net jagen op haring in de wateren rond Snæfellsnes. De ideale gelegenheid dus om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

  Waneer? Dagelijks van half februari t.e.m. maart
  Waar? Grundarfjörður, Snæfellsnes, West-IJsland
  Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht

  — Lees meer —

  €260,- p.p. (2 personen per scooter) / van 8 tot 16 jaar: €185,- p.p. / toeslag solo-rit: €60,- p.p.

  Na een korte briefing en het aantrekken van de warme kleding reis je per gletjsertruck in ongeveer 25 minuten naar de top van de Mýrdalsgletsjer, de enorme ijsvlakte naast de beruchte Eyjafjalla vulkaan.
  Hier start
  een avontuurlijke sneeuwscootertocht van 1 uur (2 personen per scooter) door en over een wildernis van ijs. De totale excursie duurt ongeveer 2,5 uur.

  Wanneer? Dagelijks.
  Waar? Het basiskamp ligt iets ten westen van het dorpje Vík.
  Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Als chauffeur is een geldig rijbewijs verplicht.

  — Lees meer —

  € 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

  Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

  Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Skaftafell Nationaal Park.
  Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

  — Lees meer —

  € 185,- per persoon / van 6 tot 16 jaar: € 140,- per persoon

  Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

  Wanneer? Dagelijks, in de maanden: november tot en met maart (op basis van beschikbaarheid).
  Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón.
  Hoe? De excursie vindt plaats onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. De excursie duurt circa 3 uur.

  Bij slechte weersvoorspellingen, neem altijd even contact op met de leverancier van deze excursie. Op die manier ben je zeker dat de excursie zoals gepland doorgaat. De contactgegevens kan je in de voucher terugvinden.

  — Lees meer —

  € 68 p.p. / van 12 tot 15 jaar: € 34 p.p.

  Tijdens deze excursie daalt u af in de langste lava tunnel op IJsland, bijna 1,4 km lang, en brengt u een bezoek aan een wondere wereld die zich juist onder het oppervlak verborgen houdt. Het is een kleurrijke wereld die heel duidelijk de krachtige vulkanische activiteiten tonen die voor het ontstaan van deze grot hebben gezorgd.

  Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
  Waar? Reykjanes, Raufarhólshellir
  Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Duur: ca. 1 uur

  — Lees meer —

  05. Extra info

  Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

  Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

  Goed om te weten

  Reizen naar IJsland tijdens de wintermaanden

  Reis je naar IJsland tussen oktober en eind april? Hou er rekening mee dat je soms flexibel zal moeten zijn in jouw reisplannen. Er zijn rustige en heldere dagen, maar tijdens de wintermaanden kunnen er ook periodes zijn waarbij het weer wat uitdagender is. Winterse omstandigheden en sneeuwstormen zijn mogelijk en kunnen ervoor zorgen dat wegen afgesloten worden. Pas reisplannen en dagindeling tijdens die periodes aan. Wij houden de weersomstandigheden vanop afstand in de gaten en zijn bereikbaar indien nodig. Wij bezorgen iedere reiziger de weblinks naar correcte websites waar de lokale weersomstandigheden en wegcondities in realtime opgevolgd kunnen worden.

  Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
  Nordic Stories

  Vulkaanuitbarsting IJsland

  Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

  Lees meer
  De paarse lupine bloeit op IJsland
  Nordic Stories

  De lupine die IJsland paars kleurt

  Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

  Lees meer
  Papegaaiduikers op IJsland
  Nordic Stories

  Papegaaiduikers op IJsland

  Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

  Lees meer
  Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
  Nordic Stories

  IJsgrotten

  IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

  Lees meer

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox