De lupine die IJsland paars kleurt

De lupine die IJsland paars kleurt

Wie denkt aan IJsland, denkt ongetwijfeld meteen aan avontuur, vulkanen, kraters en watervallen. Maar ook de lupine is ondertussen niet meer weg te denken uit het IJslandse landschap. Deze kleurrijke plant heeft zich in het wild verspreid en blijft zich vermenigvuldigen over grote oppervlaktes in de natuur op IJsland. Een bijzonder fenomeen waar we je graag wat meer over vertellen!

 

Hoe kwam de lupine terecht op IJsland?

In 1945 werd de lupine opzettelijk geïntroduceerd in het landschap. Maar wat daarbij verteld moet worden, is wat zo’n 1.000 jaar daarvoor gebeurde: Vikingschepen kwamen aan en de agrarische levenswijze werd al heel snel ook op IJsland gehanteerd. Wat zij niet wisten, was dat de bodem van IJsland daar helemaal niet zo bestand tegen is. De IJslandse bodem is heel gevoelig voor erosie en is daardoor totaal verschillend van het Europese vasteland.

Door zo verkeerd om te gaan met het landschap, werd het al snel de zwaarst beschadigde plek van Europa. Terwijl de rest van Europa zich bezighield met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, was er voor IJsland iets anders belangrijker: het landschap opnieuw tot haar recht laten komen. Een missie in Alaska resulteerde in de verzameling van de best passende planten en bomen voor de heropleving van IJsland. Zo werd de lupine op IJsland geboren.

Kortom, initieel werd de lupine gezien als de ideale bedekking van geërodeerd land. Ondertussen laat de plant een blijvend spoor achter.

Heeft voor- en tegenstanders

De opvallende lupine

De opvallende lupine bloeit in mei/ juni en dient voornamelijk om erosie tegen te gaan en de bodemkwaliteit te verbeteren. Veel toeristen vinden de gigantische hoeveelheid bloeiende lupines een fantastisch uitzicht. De inwoners van IJsland daarentegen, vinden het een minder aangenaam fenomeen, omdat het een enorm deel van het landschap inneemt.
Anderzijds hebben enkele lokale boeren zich hier wel al aan aangepast; zij zien het voordeel in van de plant. Vroeger waren er namelijk heel wat zandstormen die ervoor zorgden dat de wegen afgesloten moesten worden. Na de komst van de lupine, die een groot stuk van het landschap bedekte, was dat probleem er niet meer. Daarnaast laten de boeren ook hun schapen grazen op land dat verrijkt is door de lupine.
Een lupine op IJsland op de voorgrond met een vervaagde berg op de achtergrond.

De relatie tussen de lupine en de ecologie op IJsland

De Nootka lupine, een plant binnen de lupinefamilie afkomstig uit Noord-Amerika, stopte niet alleen de erosie maar fungeerde ook als een kunstmestfabriek zonder veel kosten. De plant bevat bacteriën die stikstof uit de lucht verzamelen, het gas naar de wortelknolletjes overbrengen en voeding leveren voor de planten die volgen. Dat maakt de lupine tot een echte bodemverbeteraar.
Anderzijds vormt de plant een bedreiging voor de andere flora, zoals het IJslandse mos. Aangemoedigd door de opwarming van de atmosfeer verspreidt de lupine zich richting het binnenland, waarvan men vroeger dacht dat het te droog en te koud was voor deze plant. Volgens de huidige voorspellingen van de klimaatverandering zou de lupine binnen 30 jaar een aanzienlijk deel van het hoogland kunnen koloniseren. En dat zou wel eens een grote verandering van de lokale flora kunnen betekenen.

Een koppel staat met de rug naar de camera en kijkt uit over een veld vol lupine met een bergachtige achtergrond.

Fotograferen van de lupines

Hoewel de meningen op IJsland verdeeld zijn, kan je niet ontkennen dat de paarsblauwe velden enorm fotogeniek zijn! Voor de beste kansen om lupinevelden te fotograferen, bezoek je IJsland tijdens de zomermaanden juni en juli. In deze periode staan ze in bloei en zijn ze bijna overal in het land te zien, vooral langs wegen, rond meren en aan de kust.
Voor een werkelijk betoverende foto trek je best richting Zuid-IJsland, waar je de lupines in al hun schoonheid kan vastleggen aan de voet van de beroemde witte kerk, Víkurkirkja. De kerk ligt boven het dorp Vík en biedt een prachtig uitzicht op het dorp zelf, de oceaan en de bergen rondom.

Het lupinefenomeen bezichtigen in IJsland?

IJsland Zomer 15 dagen

Het beste van IJsland met 4×4

Een avontuurlijke 15-daagse individuele ontdekkingsreis met een 4x4 auto. Je bezoekt uitzonderlijke en zeer geïsoleerde locaties in het desolate binnenland en ook de klassiekers langs de ringweg worden niet vergeten.

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & discover – zomer

Beleef een 5-daagse citytrip vanuit een centraal gelegen hotel in Reykjavík. Dagelijks maak je een begeleide busexcursie en ontdek je alle mooie locaties op dagafstand van de stad.

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & drive – zomer

Een 5-daagse citybreak met de allures van een rondreis. Vanuit Reykjavík verken je aan de hand van onze route-app de mooiste locaties van Zuidwest-IJsland

IJsland Zomer 9 dagen

Slow travel ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland

Gegarandeerd vertrek - Een begeleide ontdekkingsreis in het noorden van IJsland waarbij je volop de natuur in trekt onder begeleiding van lokale Vlaamse gids Leo Broers.

IJsland Zomer 10 dagen

De Westfjorden

Gegarandeerd vertrek - 10-daagse unieke, Nederlandstalige NORDIC-reis in kleine groep door de meest authentieke regio van IJsland. Met een 4x4 busje en onder leiding van onze professionele gids Leo Broers, ontdekken we de stiltegebieden en de grootste ongeschonden natuur van deze mystieke regio.

IJsland Zomer 11 dagen

IJsland Volledig

Een Nederlandstalig begeleide lentereis met Nordic-begeleiding. Alle indrukwekkende decors en vulkanische fenomenen rondom het eiland worden gecombineerd. De bezoeken, korte wandelingen, stops en busritten zijn perfect in balans waardoor dit een comfortabele en relaxte hotelreis is.

IJsland Zomer 12 dagen

Woestijnen, hooglanden en vulkanen

Gegarandeerd vertrek - Nederlandstalig begeleide Nordic groepsreis die heel wat hoogtepunten in de IJslandse hooglanden en langs de ringweg combineert

IJsland Zomer 11 dagen

Zeereis rondom IJsland in 11 dagen

Mystieke bergen, machtige geisers en desolate dorpjes: tijdens deze expeditie naar IJsland rijgen de hoogtepunten zich aan elkaar.

IJsland Zomer 9 dagen

Zeereis rondom IJsland in 9 dagen

In het spoor van de Vikings omvaren we het hele eiland, van de kosmopolitische hoofdstad tot ongerepte fjorden.

IJsland Zomer 8 dagen

Zuid-IJsland

Een 8-daagse individuele rondreis met gewone huurauto langs alle hoogtepunten van Zuid-IJsland. Een gevarieerde reis met tijd voor korte wandelingen en ontdekking van de zuidkust.

IJsland Zomer 9 dagen

De 2 windstreken van IJsland

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes dat ook wel ‘klein IJsland’ genoemd wordt en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland

IJsland Zomer 10 dagen

De 3 windstreken van IJsland

Tijdens deze rondreis verken je 3 IJslandse regio’s en volg je in grote lijnen de ringweg die zeer veel hoogtepunten rondom het eiland verbindt

IJsland Zomer 14 dagen

De 4 windstreken van IJsland

Ontdek 4 IJslandse regio’s: volg de ringweg naar het zuiden, oosten en noorden en verken als kers op de taart ook het schiereiland Snæfellsnes

IJsland Zomer 17 dagen

De 5 windstreken van IJsland

Ontdek de hoogtepunten van 5 IJslandse regio’s in deze meest complete rondreis rondom het eiland, inclusief de regio van de Westfjorden

IJsland Zomer 13 dagen

IJsland in slow motion

Verken 3 IJslandse regio’s tijdens deze belevingsreis die we speciaal samenstelden voor iedereen die wil onthaasten en reizen op een rustig tempo