De lupine die IJsland paars kleurt
De lupine die IJsland paars kleurt
Wie denkt aan IJsland, denkt ongetwijfeld meteen aan avontuur, vulkanen, kraters en watervallen. Maar ook de lupine is ondertussen niet meer weg te denken uit het IJslandse landschap. Deze kleurrijke plant heeft zich in het wild verspreid en blijft zich vermenigvuldigen over grote oppervlaktes in de natuur op IJsland. Een bijzonder fenomeen waar we je graag wat meer over vertellen!
Hoe kwam de lupine terecht op IJsland?
In 1945 werd de lupine opzettelijk geïntroduceerd in het landschap. Maar wat daarbij verteld moet worden, is wat zo’n 1.000 jaar daarvoor gebeurde: Vikingschepen kwamen aan en de agrarische levenswijze werd al heel snel ook op IJsland gehanteerd. Wat zij niet wisten, was dat de bodem van IJsland daar helemaal niet zo bestand tegen is. De IJslandse bodem is heel gevoelig voor erosie en is daardoor totaal verschillend van het Europese vasteland.
Door zo verkeerd om te gaan met het landschap, werd het al snel de zwaarst beschadigde plek van Europa. Terwijl de rest van Europa zich bezighield met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, was er voor IJsland iets anders belangrijker: het landschap opnieuw tot haar recht laten komen. Een missie in Alaska resulteerde in de verzameling van de best passende planten en bomen voor de heropleving van IJsland. Zo werd de lupine op IJsland geboren.
Kortom, initieel werd de lupine gezien als de ideale bedekking van geërodeerd land. Ondertussen laat de plant een blijvend spoor achter.
Heeft voor- en tegenstanders