De Westfjorden

Ideale reis voor

Beleving
Moeilijkheidsgraad = licht actief
Ongerepte natuur
vanaf € 3995 p.p.
Contacteer ons

De Westfjorden regio is na het binnenland het dunst bevolkte gebied van IJsland, maar is ook het minst toeristische deel van het eiland.

Het is een aaneenschakeling van verlaten landschappen, ongetemde rotskusten en fjorden, de ene nog nauwer, groter, steiler, dieper en mooier dan de andere.

Over een afstand van ongeveer 900 km slingert de weg zich door een indrukwekkende natuur die een tijdloze eenzaam- heid uitstraalt. Af en toe wordt ‘de stilte’ doorbroken door een klein vissersdorp of een geïsoleerde nederzetting die niet zou hebben misstaan in een Hitchcock film. Het onderstreept de mysterieuze uitstraling en het desolate karakter van het gebied.

De tijd wordt hier compleet vergeten. Het enige wat telt zijn de eindeloze uitzichten die dag na dag wijzigen, intenser worden en overweldigen.

De Dynjandi waterval, een van de mooiste van het eiland, de 400 m hoge vogelkliffen van Latrabjarg, het ‘rode’ strand dat naargelang het zonlicht en de vochtigheid verkleurt en de ‘Strandweg’ die tot een van de wildste kustroutes van het eiland mag worden gerekend, zijn een paar stukjes uit de gevarieerde puzzel die de Westfjorden te bieden heeft.

Door de ligging van het gebied zal het waarschijnlijk nog lang een onbekende parel blijven of misschien zelfs nooit een klassieker worden, maar de schoonheid en de authenticiteit van het enorme schiereiland doen zeker niet onder voor de rest van het eiland.

Tijdens deze unieke reis bezoeken we ook de artisanale zoutproductie van Saltverk. Wereldwijd het enige zeezout dat gewonnen wordt met 100% geothermische energie. Iedere deelnemer krijgt ter plaatse een potje van 90 gr. van een smaak naar keuze!

Vertrekdata

afreis op 13.06.2024, terugvlucht op 22.06.2024 - VOLZET

Hoogtepunten van de reis

 • Nordic groepsreis
 • begeleid door Leo Broers
 • kleine groep
 • rotskusten, baaien en vulkanische fenomenen van het Snæfellsnes schiereiland
 • Raudisandur, het rode strand
 • de ‘donderende’ Dynjandi waterval
 • indrukwekkend fjordensysteem van Isafjarðardjúp
 • wilde kustroute van Strandir
 • vogelkliffen en papegaaiduikers van Látrabjarg
 • op zoek naar mystiek en de vele verhalen die deze regio rijk is

01. Dag per dag

Bij aankomst reizen we onder de Walvisbaai door naar Borgarnes.

Overnachting in hotel Hamar.

— Lees meer —

Het Snæfellsnes schiereiland is een samenvatting van alle IJslandse landschappen en is dus een niet te missen onderdeel op weg naar de Westfjorden.We rijden langs het gezellige havendorpje Stykkishólmur en trekken daarna door richting de Westfjorden.

Overnachting in Hótel Flókalundur

— Lees meer —

We laten ons overzetten naar de overkant van de Breiðafjord die bezaaid is met honderden eilandjes.
Op het ‘rode strand’ maken we een korte wandeling vooraleer we verder rijden naar de vogelkliffen van Látrabjarg. Doordat we reizen tijdens de lente is de klif ingepakt door duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, zeekoeten, stormvogels, alken…

Overnachting in Hotel West.

— Lees meer —

We volgen de kronkelende weg langs de rand van diep uitgesneden fjorden. Het zijn de sporen van lang geleden opgedroogde gletsjers. Onderweg wordt duidelijk waarom de Westfjorden op geologisch vlak tot de oudste delen van het eiland behoren.
Aan de Dynjandi waterval, een bruidssluier van water, maken we een korte wandeling langs de verschillende trappen van de waterval.

Overnachting in hotel Sandafell.

— Lees meer —

Op weg naar Isafjörður, de hoofdstad van het gebied, kruisen we verschillende gletsjerdalen en het scherpgetande massief van de Westfjord Alps. Nadien bereiken we het fjordensysteem van Isafjarðardjúp, een netwerk van fjorden, baaien en inhammen.We logeren te Reykjanes in een oud schoolgebouw, nu hotel, waar we kunnen zwemmen in een van ’s werelds grootste zwembaden gevuld met natuurlijk warm water. Mits een beetje geluk kunnen we in de buurt zeehonden spotten..

Overnachting in hotel Heydalur.

— Lees meer —

Naast het hotel wordt zout gewonnen op basis van de aardwarmte. We bezoeken de installaties en rijden nadien over de Steingrímsfjarðarheiði, een desolate moerasvlakte met talloze meertjes, naar de oostrand van de Westfjorden.
We overnachten aan het begin van de ‘strandweg’ waar we kunnen relaxen in hot pots aan de rand van de oceaan.

Overnachting in hotel Laugarholl.

— Lees meer —

Strandir is een van de meest geïsoleerde gebieden van IJsland. De 80km lange route ligt geklemd tussen de Noordelijke IJszee en ruige bergflanken met scherpe kammen. Het volledige traject kan het best omschreven worden als een poëzie van landschappen. Op het einde van de grindweg ligt een van de meest noordelijk gelegen warmwaterbaden.

Overnachting in hotel Laugarholl.

— Lees meer —

We zetten koers richting zuiden en bezoeken onderweg de uit het niets opdoemende Hraunfossar, een langgerekte, sierlijke waterval. De waterval wordt gevoed door een rivier die schuilgaat onder een uitgestrekt lavaveld. Ook bij de Grábrok krater houden we halt voor een korte wandeling naar de kraterrand.

Overnachting in Hotel Hafnarfjall.

— Lees meer —

Korte rit naar Reykjavík en volledige dag om de stad te verkennen of mogelijkheid om de ‘gouden driehoek’ te bezoeken als extra excursie onder Engelstalige begeleiding. Indien u deze excursie (€ 60/pers.) wenst te reserveren, dient u ons dit bij reservatie te melden.

Overnachting in KEA Skuggi hotel.

— Lees meer —

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
13.06 tot 22.06.2024
2 volw./dubbel kamer 1 volw./single kamer
VOLZET VOLZET

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel en terug
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse met 4×4 voertuig van dag 1 tot dag 9
 • 9 overnachtingen in hotels en country hotels telkens op basis van kamers met privé-sanitair en ontbijt
 • excursies en toegangen volgens het programma
 • Nederlandstalige reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag 1 tot Reykjavík op dag 9
 • voorbereidende infovergadering (ruim voor afreis wordt een samenkomst gepland met alle deelnemers om de praktische kant van de reis toe te lichten. Duur: ca. 1 uur)

Niet inbegrepen

 • lunch
 • avondmaaltijden (reken hiervoor op een budget van ongeveer €450
 • dranken
 • annuleringsverzekering en reisverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige gids die reeds jaren ter plaatse woont.
 • min. 12 – max. 14 deelnemers
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht.

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur.

Aantal deelnemers
Min. 12 – max. 14

Transport
Een comfortabele 4×4 bus met aanhangwagen voor de bagage.

Maaltijden

Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

We schuiven ‘s avonds de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis? Leo zorgt ervoor dat je geen honger lijdt. De maaltijden zijn steeds nog ter plaatse te betalen (creditkaart).

Water is bij ieder avondmaal voorzien en is altijd en overal gratis.
Alcoholische dranken zoals bier en wijn en frisdranken zijn tegen betaling (creditkaart) verkrijgbaar.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.

De lunches/picknicks zijn niet inbegrepen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden profiteren we ervan om zoveel mogelijk te picknicken.
Ook hier zorgt Leo voor de coördinatie (inkopen,...)

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur juni: 10° à 12° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 18°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 5°C.

In juni is er 24 op 24 daglicht.

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met creditkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox