Zuid-IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
vanaf € 1695 p.p.
Contacteer ons

Deze reis focust op Zuid-IJsland waar het meestal draait rond het þingvellir nationaal park, het Geysir gebied, de Gullfoss waterval, Kaap Dyrhólæy en het Jökulsárlón ijsbergenmeer. Maar er is meer, veel meer.

Van zodra je Reykjavík verlaat, is het een kwestie van keuzes maken. Wil je alles zien aan de hand van korte stops of wil je vooral veel tijd besteden aan wandelingen? Of ben je eerder iemand die de omgeving rustig wil opnemen en de tijd wil nemen om te fotograferen? Het kan allemaal!

Dit programma werd samengesteld voor wie op een rustige manier het onderste uit de kan wil halen. We combineerden op een originele manier de klassieke toppers met een aantal uitzonderlijke locaties die volgens ons dé ideale aanvulling bieden om een totaalbeeld te krijgen van IJsland. Op deze manier krijg je een reis met telkens opnieuw andere fenomenen en landschappen, zonder overlapping en overbodige kilometers.


Deze reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland” waarbij we verschillende programma's hebben samengesteld die verschillen in reisduur. Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurwagen die werden samengesteld vanuit onze eigen ervaring. Onderweg logeer je telkens in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses volgens de formule die je zelf kiest.

In dezelfde categorie vallen de rondreizen: de 2 windstreken (9 dagen), de 3 windstreken (10 dagen), de 4 windstreken (14 dagen) en de 5 windstreken van IJsland (17 dagen).

Vertrekdata

vanaf 01.05.2024 tot 30.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy en Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón ijsmeer in het Vatnajökull Nationaal Park
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss

01. Dag per dag

IJsland here you come! Na de vlucht, het ophalen van de bagage en het ophalen van de huurauto kom je onmiddellijk in de ban van de IJslandse natuurpracht. Via de Blue Lagoon en het vulkanische schiereiland Reykjanes brengt ons gedetailleerd routeboek je naar Reykjavik. In deze hoofdstad overnacht je. Heb je nog energie en tijd over? Trek dan zeker de stad in.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je dé bekendste locaties van IJsland. En zeker de must-sees!

Pal op de Mid-Atlantische breuk, die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir Nationaal Park. Hier wandel je op één van de befaamde breuklijnen. En hoe uniek? Dit is één van de weinige plaatsen op onze planeet, waar je een dergelijk fenomeen van zo dichtbij kan zien.

De breuklijn volgend, bereik je het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten. En bezoek de Gullfoss waterval, waar het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afgevoerd wordt naar het zuiden.

Niet lang na het verlaten van de waterval verandert het landschap. Dit is de voorbode van een uitgestrekt en intrigerend gebied dat het hoofd moet buigen voor de wetten van Moeder Natuur.

Je overnacht aan de rand van het ‘grote’ niets.

— Lees meer —

Ons routeboek leidt je via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust.
De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij het zuidelijkste puntje van het eiland, Kaap Dyrhólæy.

Het bergmassief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil daarvoor siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen; de ene nog spectaculairder dan de andere!

Aan de voet van het massief wordt de zuidkust afgeboord door een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en kliffen.
Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker (in bepaalde maanden).

Hoewel er hier jaren geleden nog een grote kolonie van deze kleurrijke vogels neerstreek, lijken ze de laatste jaren liever andere oorden op te zoeken langs de onmetelijke kustlijn. Een afnemende toevoer van voedsel, door de opwarming van het zeewater, zou een reden kunnen zijn.

Je overnacht aan de voet van de Mýrdalsgletsjer.

— Lees meer —

Meer naar het oosten ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull. In dit grootse gebied ligt tussen de enorme gletsjertongen, het Skaftafell Nationaal Park verscholen. Dit nationaal park is zeker een bezoek waard en een heerlijk gebied om te wandelen.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón meer, waar ijsbergen van verschillende formaten afdrijven naar open zee. Zeer indrukwekkend!

Deze wereld van ijs bereik je wel pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’; het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis; vandaag de dag een sprookjesachtig gebied.

Je overnacht in de omgeving van het gletsjermeer.

— Lees meer —

Door de enorme variatie langs dit deel van de zuidkust verblijf je nog een volledige dag tussen “vuur en ijs”. Geniet nogmaals van deze fascinerende natuur. ’s Avonds keer je terug naar de voet van de Mýrdalsgletsjer voor de overnachting.

— Lees meer —

Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en bars maken het een echte slenterstad.
Wie geen speciaal ‘to do’ lijstje heeft, heeft voldoende aan één dagje Reykjavík. Wil je meer zien? Zoals musea bezoeken, een rondleiding in het Harpa concertgebouw of op de fiets springen om de stad te doorkruisen, doet er goed aan om een extra nacht toe te voegen.

— Lees meer —

Geniet nog van de laatste paar uren op IJsland! Je levert de huurauto in op de internationale luchthaven en maakt je klaar voor de terugvlucht.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN - huurwagen VW Golf of gelijkwaardig
01.05 t/m 31.05.2024 € 1895
01.06 t/m 30.06.2024 € 2145
01.07 t/m 31.07.2024 € 2445
01.08 t/m 25.08.2024 € 2325
26.08 t/m 10.09.2024 € 2145
11.09 t/m 30.09.2024 € 1945

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN - huurwagen Kia Ceed break of gelijkwaardig
01.05 t/m 31.05.2024 € 1725
01.06 t/m 30.06.2024 € 1945
01.07 t/m 31.07.2024 € 2225
01.08 t/m 25.08.2024 € 2125
26.08 t/m 10.09.2024 € 1945
11.09 t/m 30.09.2024 € 1795

De prijs van vliegtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid. Al onze prijzen zijn opgemaakt op basis van realistische tarieven.
Je ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren. Als de lagere klasses zijn volgeboekt, moeten we een toeslag vragen.
Hoe sneller je reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van logies en ontbijt
 • 5 nachten op het platteland op basis van logies en ontbijt, op basis van de gekozen formule
 • Huurauto volgens het aantal reizigers, van en tot de luchthaven in Keflavík. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Verzekering huurauto waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) verlaagd heeft tot max. €445,-, gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Ontbijt op de laatste ochtend wegens vroege check out en vroege terugvlucht
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Prijzen voor één- en driepersoonskamer en kinderen op aanvraag.
 • Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een toeslag.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds.

04. Excursies

€ 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€ 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€120,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €60,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox