IJsland Volledig

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Uitgebreide kennismaking
vanaf € 3995 p.p.
Contacteer ons

Sinds IJsland miljoenen jaren geleden oprees uit zee heeft Moeder Natuur kosten noch moeite gespaard om het eiland te voorzien van een indrukwekkend decor. Ook nu nog wordt het landschap er dagelijks vormgegeven. Het eiland is een levend natuurpark voor natuurliefhebbers.

Alles lijkt geschapen te zijn vanuit de overtreffende trap. Het aanbod is enorm en indrukwekkend, de tegenstellingen frappant, de details groots en de sfeer pakkend.

Tijdens deze Nederlandstalig begeleide rondreis gaan we op zoek naar die boeiende diversiteit.
Alle aspecten dat het magische eiland te bieden heeft, komen aan bod.

Eerst volgen we de zuidkust met zijn dramatische land- schappen, talloze watervallen, glinsterende gletsjers en ijsmeren, de vulkanische stranden en de vogelkliffen.

Daarna zijn de Oostfjorden aan de beurt met fraaie rotskusten, kleine nederzettingen, de gestreepte Hengifoss waterval en de Litlanesfoss waterval die geschraagd wordt door basaltzuilen.

Húsavik, het walvis mekka, is ons uitgangspunt om de uiterst vulkanische regio rondom het Mývatn meer te bezoeken. De magmakamer onder het eiland ligt hier dicht bij het aardoppervlak. De breukzone die dwars over het eiland loopt, zorgt ervoor dat de oerenergie gemakkelijk kan ontsnappen. Talloze zwavelbronnen, borrelende en stomende modderpoelen, kraters, warmwaterbronnen en lavavelden zijn het resultaat.

Meer naar het westen trekt het Snaefellsnes schiereiland onze aandacht. Met een honderden kilometerslange kustlijn is het een interessant gebied voor een boottocht en een wandeling langs de fraaie en soms zeer woeste rotskust.

Vertrekdata

afreis op 22.05.2024, terugvlucht op 01.06.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Nederlandstalige begeleiding
 • alle vulkanische kenmerken van het eiland
 • zoveel mogelijk in de natuur
 • zo weinig mogelijk in de auto
 • rustig tempo / korte wandelingen
 • comfortabele hotelreis
 • privé-sanitair

01. Dag per dag

Afreis naar IJsland vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Keflavík. Via het schiereiland Reykjanes maak je een eerste kennismaking met de natuurpracht. Je verblijft in Hveragerði, waar je meteen ook kennis kan maken met de IJslandse paarden.

Overnachting: Hotel Eldhestar

— Lees meer —

Vandaag ontdek je de bekendste locaties van IJsland.

Pal op de Mid-Atlantische Rug die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Hier wandel je op de befaamde tektonische breuklijn, de plaats waar de vikingen in 930 hun parlement stichtten op IJslandse bodem. Een van de weinige plaatsen op onze planeet waar je dergelijk fenomeen van zo dichtbij kan zien.

De breuklijn volgend bereiken je het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Niet lang na het verlaten van de waterval verandert het landschap, de voorbode van een uitgestrekt en intrigerend gebied dat het hoofd moet buigen voor de wetten van Moeder Natuur.

Overnachting: Hotel Stracta

— Lees meer —

Langs de zuidkust volgen de hoogtepunten mekaar in hoog tempo op.
Verschillende watervallen tuimelen van onder het ijsdak bovenop de Eyjafjalla en Katla vulkaan. De gletsjer zorgt voor een natuurlijk tegengewicht waardoor beide vulkanen enigszins in bedwang worden gehouden.

Aan de overkant beukt de oceaan op de zwarte zand- en keistranden en de basaltrotsen van Kaap Dyrhólæy. De kliffen vormen ook het broedgebied van een kolonie papegaaiduikers.

Het Eldhraun vuurveld, begroeid met een dikke laag groen mos, biedt een totaal ander landschap en gaat over in een zwarte spoelvlakte waarachter de immense ijsmassa van de Vatnajökull opdoemt.

— Lees meer —

Meer naar het oosten ligt Europa's grootste ijswoestijn, de Vatnajökull. Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van 'uren' herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Hier gaan we in een amfibievoertuig het ijsmeer op om de ijsbergen van dichtbij te kunnen aanschouwen. Verder op weg naar het oosten volgen we de contouren van de gletsjer.

Overnachting: Hotel Hali

— Lees meer —

Verder naar het oosten ruil je de bevroren wereld voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort.

Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.

Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

Overnachting: Lake Hotel Egilsstaðir

— Lees meer —

Rondom het Mývatn meer is de aanwezigheid van de hotspot onder IJsland duidelijk merkbaar. De aarde stoomt en borrelt, zwavelpoelen kleuren geel en zorgen voor een typisch parfum. Ook vulkaankraters, uitgestrekte en mysterieus gevormde lavavelden en opaal gekleurde kratermeren verraden een onzichtbare oerkracht. ’s Avonds kan je geheel vrijblijvend baden in Myvatn Nature Baths om heerlijk tot rust te komen en kennis te maken met de typisch IJslandse badcultuur (optioneel)

Overnachting: Berjaya Mývatn

— Lees meer —

Húsavik is de meest aangewezen plaats om walvissen te spotten. Wie wil, kan inschepen om in de baai op zoek te gaan naar verschillende soorten die er tijdens de zomermaanden voedsel komen zoeken (optioneel). Daarna bezoeken we een aantal vulkanische fenomenen en Europa’s krachtigste waterval, Dettifoss.

Overnachting: Berjaya Mývatn

— Lees meer —

Via de Godafoss waterval, waar in het jaar 1000 de toetreding tot het christendom werd bekrachtigd, bereiken we Akureyri, de kleine en gezellige hoofdstad van het noorden, om verder te trekken richting het westen.

Overnachting: Hotel Laugarbakki

— Lees meer —

De Snæfellsnes landtong wordt getekend door een bergrug die over de volledige lengte van het schiereiland loopt. Op de meest westelijke punt ligt de gelijknamige stratovulkaan waar Jules Verne zijn ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ begon.

Het gebied bezit een rijk vulkanisch verleden dat af te lezen is aan de vele lavavelden, de zwarte kraters en geërodeerde kraterpijpen en grillig gestolde basaltrotsen. Langs de noordzijde bevindt zich een sublieme fjordenkust met het kleurrijke haventje van Stykkishólmur. Bij mooi weer ziet u aan de overkant van de baai de omtrekken van de Westfjorden.

Overnachting: Hotel Arnarstapi

— Lees meer —

We zetten koers naar Reykjavik om er kort na de middag aan te komen. De namiddag is vrij om de stad te ontdekken of op zoek te gaan naar een origineel souvenir.

Overnachting: Hotel Storm

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
22.05 tot 01.06.2024
2 personen - dubbel kamer volgeboekt
1 persoon - single kamer volgeboekt

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Amsterdam en terug
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 11
 • alle hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamers met privé-sanitair en ontbijt
 • 9x avondmaal
 • excursies en toegangen volgens het programma
  • Toegang Lava Center
  • Amfibietocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
 • Nederlandstalige reisleiding vanaf Keflavík Airport op dag 1 tot Keflavík Airport op dag 11
 • Voorbereidende infovergadering (ruim voor afreis wordt een samenkomst gepland met alle deelnemers om de praktische kant van de reis toe te lichten. Duur: ca. 1 uur)

Niet inbegrepen

 • lunch
 • optioneel te boeken excursies:
  • Toegang tot Mývatn Nature Baths op dag 6 (€ 50 p.p.)
  • Walvistocht te Húsavik (€ 90 p.p.)
 • 2 avondmalen te Reykjavik (dag 1 en 10)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking €2.50

Opmerkingen

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids.
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht.

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur.

Aantal deelnemers
Min. 15 – max. 25

Transport
Een comfortabele bus.

Maaltijden
Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

Ook 8 avondmalen (van dag 1 tot dag 8) zijn inbegrepen.

We schuiven ‘s avonds de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis?

Water is bij ieder avondmaal voorzien en is altijd en overal gratis.
Alcoholische dranken zoals bier en wijn en frisdranken zijn tegen betaling (krediektaart) verkrijgbaar.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.

De lunches/picknicks zijn niet inbegrepen.
Ook hier zorgt de reisbegeleider voor de coördinatie.

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur juni: 12° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 20°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 5°C.

In onze reisperiode (juni) is er 24 op 24 daglicht.

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met Nederland?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox