De 2 windstreken van IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Sightseeing
vanaf € 1795 p.p.
Contacteer ons

De rondreis "de 2 Windstreken van IJsland" dompelt je onder in twee IJslandse regio's: het schiereiland Snæfellsnes met zijn vele legendes en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust.

Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel 'klein IJsland' genoemd, omdat je er op een relatief kleine oppervlakte veel typisch IJslandse fenomenen kan aanschouwen. Van de bizarre rotsformaties bij Arnarstapi, langs het basaltplateau van Gerðuberg, tot het pittoreske vissersdorpje Stykkishólmur. Je komt gegarandeerd ogen te kort.

Vervolgens trekken we naar de zuidkust van IJsland, misschien wel een van de uniekste kustlijnen ter wereld, waar het ene hoogtepunt na het andere volgt. De talloze watervallen versieren het pad richting het zuidelijkste puntje van het land, Kaap Dyrhólaey, waar je ook de zwarte stranden en rotsformaties Reynisdrangar kan bewonderen. Als kers op de taart trek je richting de grootste ijswoestijn van Europa, het Vatnajökull National Park waar je in een wereld van ijs terechtkomt. We combineren in deze reis de klassieke toppers met een aantal uitzonderlijke locaties die volgens ons dé ideale aanvulling bieden om een totaalbeeld te krijgen van IJsland.

De Windstreken van IJsland
Deze reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland” waarbij we verschillende programma's hebben samengesteld die verschillen in reisduur. Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurauto die werden samengesteld vanuit onze eigen ervaring. Onderweg logeer je telkens in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses volgens de formule die je zelf kiest.

In dezelfde categorie vallen: Zuid-IJsland (8 dgn), de 3 Windstreken (10 dgn), de 4 Windstreken (14 dgn) en de 5 Windstreken van IJsland (17 dgn).

Vertrekdata

vanaf 01.05.2024 tot 30.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Basalformaties en bizarre kliffen van Arnarstapi
 • Snæfellsnes Nationaal Park
 • Piramideberg Kirkjufell
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy en Reynisfjara
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Gletsjers en talloze watervallen
 • Vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón ijsmeer in Vatnajökull Nationaal Park

01. Dag per dag

Op deze eerste vakantiedag vlieg je naar Keflavík. Zodra je de bagage hebt ingeladen in de huurauto begint de vakantie!
Al dan niet met een stop aan de Blue Lagoon rijd je naar jouw eerste overnachtingsplaats in het oude centrum van Reykjavík.

— Lees meer —

Afhankelijk van de omstandigheden wandel je vandaag naar de op één na hoogste waterval van IJsland, voordat je verder reist naar het westen.

Kies je niet voor deze avontuurlijke optie? Dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken met een iets makkelijkere wandeling naar de ‘Vuurburcht’. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1.400 meter hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.

Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.
Je overnacht aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Vandaag heb je de tijd om het schiereiland verder te ontdekken.

— Lees meer —

Je doorkruist het schiereiland en rijdt terug richting het zuiden naar het beroemde þingvellir Nationaal Park.
Hoewel IJsland geologisch gezien één van de jongste landen is, heeft het wel één van de oudste parlementen, gesticht in dit nationaal park. Vandaag de dag is het vooral een druk bezochte locatie om een andere reden. Het vormt namelijk de grens tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 centimeter verder uit elkaar, waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Om de dag goed af te sluiten, kan je genieten van een heerlijk stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer.

— Lees meer —

Om de dag te starten, breng je een bezoek aan één van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied. Het gebied ontleende zijn naam aan alle geisers ter wereld.

Tien kilometer verderop ligt een andere must-see, de Gullfoss waterval. Deze waterval voert het water van de Hvitá rivier in twee trappen af richting de Atlantische Oceaan.

Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste vulkaan is de Eyjafjalla die in 2010 uitbarste.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs vandaan en vormt talloze soms sierlijke, soms imposante watervallen.

En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden. De stranden worden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell Nationaal Park. Deze is onderdeel van Europa’s grootste nationaal park, het Vatnajökull Nationaal Park, een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Dit is een ideale plaats voor korte en lange wandelingen. Tips vind je onder andere in ons routeboek.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón, waar afkalvend ijs als ijsbergen een geruisloze dood sterven.

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je gisteren wegens tijdsgebrek heb moeten overslaan alsnog bezoeken of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell Nationaal Park.

Je overnacht aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

Optioneel bij te boeken: begeleide gletsjerwandeling op stijgijzers - circa €100,- per persoon - circa 2,5 uur - haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimaal schoenmaat 34

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in circa 2 uur terugrijden naar Reykjavík. De IJslandse hoofdstad is niet heel groot, maar zeker leuk om door heen te slenteren. Ontdek de verschillende winkeltjes, restaurantjes en koffiehuizen.

Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan sturen we je via het vulkanisch schiereiland, Reykjanes, naar Reykjavík. Je komt rond de late namiddag aan in Reykjavík.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Vanaf Reykjavík rijd je naar de luchthaven. Je levert de huurauto in en checkt de bagage in. Droom tijdens de terugvlucht na van al jouw avonturen.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Onze reis naar IJsland is een belevenis geworden die we niet licht zullen vergeten. Bedankt voor het inspirerende voorbereidend gesprek, voor de feilloze reservering van vluchten en huurwagen en voor het knappe routeboek dat uitvoerig, duidelijk en bijzonder nuttig was.

Guy Cambré

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen VW Golf of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 1995
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 2245
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 2585
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 2465
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2275
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 2095

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Kia Ceed break of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 1795
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 2025
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 2345
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 2235
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2045
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 1895

Je ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren. Als de lagere klasses zijn volgeboekt, moeten we een toeslag vragen.
Hoe sneller je reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 g bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van logies en ontbijt
 • 6 nachten op het platteland op basis van logies en ontbijt, volgens de gekozen formule
 • Huurauto volgens het aantal reizigers, van en tot de luchthaven in Keflavík. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Verzekering huurauto waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) al heeft verlaagd tot max. €445,-, gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto is nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Ontbijt op de laatste ochtend wegens vroege check out en vroege terugvlucht
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Prijzen voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag. Driepersoonskamer kan ook een tweepersoonskamer met een extra bed zijn.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een toeslag.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

04. Excursies

€ 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€ 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€120,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €60,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox