Zuid-IJsland Volledig

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Sightseeing
vanaf € 1655 p.p.
Contacteer ons

Een prachtige reis met de focus op het intrigerende Zuid-IJsland, waarbij je de volgende hoogtepunten kunt ontdekken: het þingvellir Nationaal Park, het Geysir gebied, de Gullfoss waterval, Kaap Dyrhólæy en het Jökulsárlón ijsbergenmeer.
Maar er is meer, veel meer!

Zodra je Reykjavík verlaat, is het een kwestie van keuzes maken.
Wil je alles zien aan de hand van korte stops of wil je vooral veel tijd besteden aan wandelingen? Of ben je eerder iemand die de omgeving rustig in zich op wil nemen en de tijd wil nemen om te fotograferen?
Het kan allemaal!

Dit winterprogramma is speciaal samengesteld voor wie op een rustige ‘vakantie manier' het maximale uit de reis wil halen.
Op een originele manier combineert deze 8-daagse reis de klassieke toppers met een aantal uitzonderlijke locaties, die volgens ons dé ideale aanvulling zijn om een totaalbeeld te krijgen van IJsland. Op deze manier krijg je een reis met telkens opnieuw andere fenomenen en landschappen, zonder overbodige kilometers.

De rondreis biedt heel wat variatie en tijd voor korte wandelingen of extra activiteiten.

Afhankelijk van jouw wensen kan je zelf kiezen tussen logies met gedeeld sanitair of privé-sanitair.

Vertrekdata

vanaf 01.10.2023 tot 30.04.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Vulkanisch schiereiland Reykjanes
 • Zwart zandstrand en basaltgrot van Reynisfjara
 • Gletsjers, vulkanen en ontelbare watervallen
 • Lavavelden van Eldhraun
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Spoel- en woestijnvlaktes
 • Jökulsárlón ijsmeer in het Vatnajökull Nationaal Park

01. Dag per dag

Vandaag begint je reis naar IJsland! Na aankomst op de luchthaven haal je de auto op en gaat het avontuur echt beginnen!

Al naar de eerste paar kilometers kom je in contact met de natuurpracht van IJsland. Je reist via het vulkanische schiereiland Reykjanes en eventueel de Blue Lagoon, met behulp van onze advies route met tips voor stops, naar jouw eerste overnachtingsplaats. Je slaapt vannacht in de omgeving van Selfoss.

Extra bij te boeken: toegang tot de Blue Lagoon

— Lees meer —

Vandaag ga je een aantal bekende locaties van IJsland bezichtigen, die op ieders 'to do' lijstje staan.
Je bezoekt het þingvellir Nationaal Park, dat zeer bijzonder is door zijn ligging pal op de Mid-Atlantische breuk. Deze breuk scheidt het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Tijdens je wandeling ben je op één van de weinige plaatsen op onze planeet waar je dit fenomeen van zo dichtbij kunt zien.

Volg de breuklijn en bereik het Geysir gebied. Sta vol indrukwekking te kijken hoe hier met enige regelmaat het hete water metershoog de lucht in wordt gespoten. Maak ook tijd om de Gullfoss waterval te bekijken. De waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Niet lang na het verlaten van de waterval verandert het landschap, de voorbode van een uitgestrekt en intrigerend gebied dat het hoofd moet buigen voor de wetten van Moeder Natuur.

— Lees meer —

Vandaag zet je koers naar het zuiden. De weersomstandigheden laten het niet toe om in deze periode verder het binnenland in te trekken. Het binnenland is de gehele winter afgesloten. Je reist langs de flanken van de meest bekende vulkaan Hekla.

Wanneer je de kust bereikt, wijzigt het landschap opnieuw. Het bergmassief met de ondertussen beruchte Eyjafjallavulkaan, die in 2010 ontwaakte na zijn ongeveer 200 jaar rust, domineert hier het uitzicht samen met talloze watervallen. De ene waterval is nog spectaculairder dan de andere!

Tussen de Atlantische Oceaan en het massief blijf je onder de indruk van het IJslandse natuurschoon. Je vindt hier o.a. hoge basaltkliffen, het zuidelijkste puntje van IJsland: Kaap Dyrhólæy, zwarte stranden en fossiele eilanden.

Vanavond overnacht je aan de voet van de Mýrdalsgletsjer.

— Lees meer —

Meer naar het oosten ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull. Tussen de enorme gletsjertongen verscholen, ligt het Skaftafell Nationaal Park. Dit is zeker een bezoek waard! Een andere must-see in deze omgeving, gelegen aan de rand van de ijsmassa, is het bijzondere Jökulsárlón ijsmeer. Hier zie je ijsbergen van verschillende formaten afdrijven naar open zee.

Deze wereld van ijs bereik je pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’. Het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis; vandaag de dag een sprookjesachtig, uitgestrekt en wijds gebied.

Je overnacht twee nachten in de omgeving van de Vatnajökull.

— Lees meer —

Vandaag heb je een volledige dag om het gebied langs de zuidrand van de Vatnajökull te bezoeken of een excursie op of onder het ijs te plannen. Blijf je verbazen over dit prachtige gebied.

Extra bij te boeken: gletsjerwandeling of bezoek aan een natuurlijke ijsgrot

— Lees meer —

Door de enorme variatie langs dit deel van de zuidkust verblijf je nog een volledige dag tussen “vuur en ijs”. Geniet van de prachtige natuur dat IJsland te bieden heeft.

Aan het einde van de dag keer je terug naar de voet van de Mýrdalsgletsjer om daar nogmaals te overnachten. Een mooi moment om alle indrukken van vandaag te verwerken en alvast door je fotogallerij te gaan.

— Lees meer —

Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en bars maken het een echte slenterstad.
Wie geen speciaal ‘to do’ lijstje heeft, heeft voldoende aan één dagje Reykjavík. Wie bijvoorbeeld de musea wil bezoeken of een rondleiding wil doen in het Harpa concertgebouw, doet er goed aan om een extra nacht toe te voegen.

— Lees meer —

Vandaag is de laatste dag aangebroken van jouw IJsland reis. Na het inleveren van de huurauto op de internationale luchthaven kan de terugvlucht beginnen. Terwijl het vliegtuig IJsland verlaat, is het een ideaal moment om terug te denken aan alle mooie plekken die je hebt gezien.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Tijdens onze reis was een sneeuwstorm en vele wegen werden afgesloten. De communicatie van het thuisfront verliep perfect. Snel en vlot bereikbaar, duidelijke info. Er werd ook proactief naar onze situatie en plannen gevraagd. Dit werd ook opgevolgd, zelfs op een zondag. Proficiat.

Frederik De Cock

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1925
01.11 t/m 15.12.23 Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1810
27.01 t/m 23.03.24 Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1895

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE AUTOTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1695
01.11 t/m 15.12.23 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1625
27.01 t/m 23.03.24 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1745

Tijdens de donkere periode, tussen 15/12/2023 en 15/01/2024, bieden we deze reis niet aan.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de meest voordelige klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Reykjavík op basis van een tweepersoonskamer met privé-sanitair en ontbijt
 • 5 overnachtingen op het platteland volgens de gekozen formule (privé of gedeeld sanitair) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
 • huurauto van en tot de luchthaven inclusief onbeperkt aantal kilometers
 • verzekering huurauto met verlaagde franchise (eigen risico ca. €675), gravel protection en tweede bestuurder. De banden en de bodem van de auto zijn nooit verzekerd op IJsland.
 • Uitgebreid Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaaltijden
 • Optionele excursies en toegangen
 • Niet vermelde diensten
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Prijzen voor eenpersoonskamer, driepersoonskamer en kinderen op aanvraag
 • Bij reservering wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een toeslag. De exacte prijs per persoon wordt vermeld in de offerte.
 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

04. Excursies

€ 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€260,- p.p. (2 personen per scooter) / van 8 tot 16 jaar: €185,- p.p. / toeslag solo-rit: €60,- p.p.

Na een korte briefing en het aantrekken van de warme kleding reis je per gletjsertruck in ongeveer 25 minuten naar de top van de Mýrdalsgletsjer, de enorme ijsvlakte naast de beruchte Eyjafjalla vulkaan.
Hier start
een avontuurlijke sneeuwscootertocht van 1 uur (2 personen per scooter) door en over een wildernis van ijs. De totale excursie duurt ongeveer 2,5 uur.

Wanneer? Dagelijks.
Waar? Het basiskamp ligt iets ten westen van het dorpje Vík.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Als chauffeur is een geldig rijbewijs verplicht.

— Lees meer —

€ 185,- per persoon / van 6 tot 16 jaar: € 140,- per persoon

Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: november tot en met maart (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón.
Hoe? De excursie vindt plaats onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal is ter plaatse aanwezig. De excursie duurt circa 3 uur.

Bij slechte weersvoorspellingen, neem altijd even contact op met de leverancier van deze excursie. Op die manier ben je zeker dat de excursie zoals gepland doorgaat. De contactgegevens kan je in de voucher terugvinden.

— Lees meer —

€ 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 405 p.p.

Vanuit Oost-IJsland kan u deelnemen aan verschillende helikoptertochten die variëren in tijd en prijs naargelang de gekozen tocht. Een van de populairste vluchten is deze naar de Askja en Herðubreid vulkanen met een waanzinnig 360° panorama over het volledige gebied.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? De vluchten vertrekken vanuit Oost-IJsland
Hoe? Met een helikopter van het type Robinson R44 geschikt voor max. 3 personen.

— Lees meer —

€ 55 p.p. / van 12 tot 15 jaar: € 25 p.p. / met transfer vanaf Reykjavik: € 90 p.p. / van 12 tot 15 jaar: € 45 p.p.

Tijdens deze excursie daalt u af in de langste lava tunnel op IJsland, bijna 1,4 km lang, en brengt u een bezoek aan een wondere wereld die zich juist onder het oppervlak verborgen houdt. Het is een kleurrijke wereld die heel duidelijk de krachtige vulkanische activiteiten tonen die voor het ontstaan van deze grot hebben gezorgd.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes, Raufarhólshellir
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Duur: ca. 1 uur (met transfer vanuit Reykjavík ca. 3 uur)

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

Goed om weten

Reizen naar IJsland tijdens de wintermaanden

Reis je naar IJsland tussen oktober en eind april? Hou er rekening mee dat je soms flexibel zal moeten zijn in jouw reisplannen. Er zijn rustige en heldere dagen, maar tijdens de wintermaanden kunnen er ook periodes zijn waarbij het weer wat uitdagender is. Winterse omstandigheden en sneeuwstormen zijn mogelijk en kunnen ervoor zorgen dat wegen afgesloten worden. Pas reisplannen en dagindeling tijdens die periodes aan. Wij houden de weersomstandigheden vanop afstand in de gaten en zijn bereikbaar indien nodig. Wij bezorgen iedere reiziger de weblinks naar correcte websites waar de lokale weersomstandigheden en wegcondities in realtime opgevolgd kunnen worden.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox