Het beste van IJsland met 4×4 camper

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Wandelen
vanaf € 2295 p.p.
Contacteer ons

Deze reis is identiek aan het programma “Het beste van IJsland met 4×4“. Het verschil is dat je bij deze reis onderweg bent met een 4×4-camper.
Je bepaalt zelf waar je stopt om te overnachten en logeert in de speciaal omgebouwde 4×4 pick-up, te vergelijken met een kleine camper.

Een klassieke camper is weliswaar comfortabeler, omdat de uitrusting iets uitgebreider en ruimer is, alleen dit type kan en mag niet door het binnenland.

Een 4×4-camper is het ideale alternatief voor wie de ultieme vrijheid wil behouden en toch de 4×4 routes op wil.

Deze reis kan je ook maken met een 4x4 met daktent, prijzen op aanvraag.

Net zoals bij “Het beste van IJsland met 4×4” reis voorzien wij een op maat uitgewerkte reis-app die je de weg toont langs stenige routes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.

Op het einde van de dag leiden we je niet naar een hotel of B&B. We geven je advies per dag van mogelijke kampeerplaatsen.

Wildkamperen wordt op IJsland niet meer toegestaan. Alleen in het binnenland waar geen kampeerplaatsen zijn, kan het nog. In de nationale parken, ook in het binnenland, is het verplicht om op de campings te staan.

Vertrekdata

vanaf 01.07.2024 tot 31.08.2024 - beperkte beschikbaarheden

Hoogtepunten van de reis

 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Kjölur route
 • Vulkanische fenomenen bij Mývatn
 • Maanlandschappen rond de Askja vulkaan
 • Canyons en watervallen
 • Gletsjers en ijsmeren
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Laki kraters
 • Landmannalaugar
 • Vrijheid om het programma aan te passen

01. Dag per dag

Vandaag begint je reis naar IJsland! Na aankomst op de luchthaven haal je de auto op en gaat het avontuur echt beginnen!

Al naar de eerste paar kilometers kom je in contact met de natuurpracht van IJsland. Je reist via het vulkanische schiereiland Reykjanes en eventueel de Blue Lagoon, met behulp van onze advies route met tips voor stops, naar jouw eerste overnachtingsplaats. Je slaapt vannacht in de omgeving van Selfoss.

Extra bij te boeken: toegang tot de Blue Lagoon

— Lees meer —

Vandaag ga je een aantal bekende locaties van IJsland bezichtigen, die op ieders 'to do' lijstje staan.
Je bezoekt het þingvellir Nationaal Park, dat zeer bijzonder is door zijn ligging pal op de Mid-Atlantische breuk. Deze breuk scheidt het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Tijdens je wandeling ben je op één van de weinige plaatsen op onze planeet waar je dit fenomeen van zo dichtbij kunt zien.

Volg de breuklijn en bereik het Geysir gebied. Sta vol indrukwekking te kijken hoe hier met enige regelmaat het hete water metershoog de lucht in wordt gespoten. Maak ook tijd om de Gullfoss waterval te bekijken. De waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Bij de Gullfoss sta je aan het begin van de indrukwekkende Kjölur route.

— Lees meer —

Het avontuur en de ontdekking naar het binnenland van IJsland gaat beginnen. Je rijdt weer richting de Gullfoss waterval. Vanaf daar maakt het asfalt plaats voor een grindweg die op zijn beurt overgaat in een 4×4 weg. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap. Je kijkt je ogen uit naar de ongerepte natuur.

Sowieso plan je een stop in bij de bergketen Kerlingarfjöll. Je bevindt je hier in een absurde natuuromgeving. Tijd over om te genieten in een hotwaterspring? Ga dan naar Hveravellir.

Wees voorbereid op een hobbelige, stenige weg. Je snelheid gaat dus zeker omlaag vandaag.

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen bereik je Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Zeker een korte stop waard! Je rijdt door richting het Mývatn meer; een bijzonder gebied.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

— Lees meer —

Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eendensoorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volg je de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups; dit zijn enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden, waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

— Lees meer —

Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid van het gebied was deze omgeving, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Verderop bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het is gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. De lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

— Lees meer —

Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties, bereik je weer enige beschaving.
Bij de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor je verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we je naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

— Lees meer —

Het fjordensysteem brengt je naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Voordat je de ijsmassa bereikt, bezoek je een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste voorbeeld. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

— Lees meer —

Het Skaftafell Nationaal Park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die je vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, waar je een 360° graden uitzicht hebt over de omgeving. Met wat geluk zie je de kraterrij die is gevormd door een spleeteruptie aan het einde van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht op de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht ga je 2 rivieren doorwaden met de auto. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren, als je deze reis maakt met het kleinste type 4×4 auto (= een type voor 2 personen). Deze excursie is ook een goede optie als je liever zelf niet door deze 2 rivieren wenst te rijden.

Deze excursie (€250,- p.p.) heeft het karakter van een privé-tocht, doordat er maximaal 12 deelnemers zijn. De gespecialiseerde gids brengt je naar de Laki kraters en toont en vertelt je onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Of kies voor een tocht per Cessna om het gebied, inclusief Landamannalaugar, te zien vanuit de lucht (ca. €420,- p.p.).

— Lees meer —

Over een stenige route trek je opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereik je het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren. Weer een indrukwekkend landschap van IJsland.

— Lees meer —

Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

— Lees meer —

Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en bars maken het een echte slenterstad.

Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

Aan het eind van de dag lever je de camper in, nabij de internationale luchthaven, en check je in bij je hotel.

— Lees meer —

De laatste dag is aangebroken. Check in voor jouw terugvlucht en maak je klaar om het eiland te verlaten. Kijk nog eenmaal uit het raampje, voordat je het prachtige IJsland verlaat.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
01.07 t.e.m. 31.07.2024 volzet
01.08 t.e.m. 25.08.2024 volzet
26.08 t.e.m. 15.09.2024 € 3165

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 3 PERSONEN
01.07 t.e.m. 31.07.2024 volzet
01.08 t.e.m. 25.08.2024 volzet
26.08 t.e.m. 15.09.2024 € 2295

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Keflavik (retour) in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • Luchthavenbelasting
 • Huur Toyota Hilux 4×4 camper gedurende 13 nachten. Inclusief onbeperkt aantal kilometers
  • Uitrusting camper: alle keukenmateriaal, 1 gasfles en bedlinnen. Koelkast aanwezig.
  • Als extra Nordic-service is de franchise (eigen risico) in geval van een ongeval verlaagd naar max. €0,-, maar ook gravel protection is inbegrepen. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de auto nooit verzekerd.
  • Tweede bestuurder
 • 1 nacht in een luchthavenhotel op basis van een tweepersoonskamer
 • Uitgebreid Nederlandstalige NORDIC-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse belastingen
 • BTW, reserveringskosten, bijdrage Garantiefonds reizen (GFG)
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Maaltijden
 • Staanplaatsen campings (ca. €10,- per persoon per nacht)
 • Optionele excursies en toegangen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (vrijblijvend aanbod bij offerte)

Opmerkingen

 • Per boeking (tot 9 personen) draag je €2,50 af aan het Calamiteitenfonds

03. Excursies

€ 90,- à € 110,- per persoon (naargelang beschikbaarheid) / transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalachtige kleur geven. Ze zeggen dat het een heilzame werking heeft.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Reykjanes schiereiland.
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel in Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€120,- per persoon / kinderen van 10 tot 12 jaar: €60,- per persoon

Tussen de ijsbergen door ga je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks, in de maanden: juni tot september (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland.
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, manoeuvreert de Engelstalige gids je door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijg je ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

€ 145,- per persoon / van 8 tot 15 jaar: € 105,- per persoon

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. De gids vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks, het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid).
Waar? Skaftafell Nationaal Park.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C zijn noodzakelijk.

— Lees meer —

04. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf Amsterdam zijn er het hele jaar door dagelijkse vluchten.

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
De paarse lupine bloeit op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Papegaaiduikers op IJsland
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Ijsgrotten-in-IJsland-naar-IJsland-in-de-winter-met-Nordi
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox