Noorse wafels en kos

Of je nu in Noorwegen in een sjiek restaurant neergestreken bent of in een gezellig café, de kans is groot dat er wafels op de kaart staan. Deze lekkernij zit diepgeworteld in de Noorse cultuur en wordt in verfijnde gerechten verwerkt, maar je bestelt hem even goed in een kiosk op het station. Naast het traditionele wafelrecept (je vindt hem hieronder!) zijn er inmiddels tal van manieren waarop Noren de wafels maken en worden ze geserveerd met toppings variërend van ijs tot kaviaar.

Iets wat je zeker als topping tegen zult komen tijdens een reis in Noorwegen is Brunost. Dit is een karamelachtige kaas die van geitenmelk, koemelk en room gemaakt wordt. De één vindt het heerlijk, de ander laat het liever staan. Tsja, over smaak valt niet te twisten…

Hapje om van te houden

Wafels met geschiedenis

De geschiedenis van de wafels gaat ver terug in de tijd. Er zijn zelfs wafelijzers ingekrast met runenschrift uit de zevende eeuw teruggevonden. Waarschijnlijk hebben de Vikingen hun steentje bijgedragen aan het gebruik van kardemom in de wafels. Het is dus niet zo gek dat de wafel niet meer uit de Noorse cultuur weg te denken is.

Vaak worden de wafels in de vorm van een hart gemaakt, misschien toont dit wel aan hoe gek de Noren op hun wafels zijn. Er zijn ook Noren die steevast volhouden dat de wafel vierkant hoort te zijn. Wat de vorm ook is, één ding is zeker; ze smaken altijd goed!

Noorse Kos

Hoewel veel mensen zeggen dat het Nederlandse woord gezelligheid niet vertaald kan worden, komt het Noorse kos aardig in de buurt. Kos kan staan voor avonden lang kletsen en lachen bij een knetterend haardvuur, of voor lange zomeravonden in de tuin. Maar ook voor mooie wandelingen maken in de natuur, een verhaaltje lezen met je kinderen voor het slapen gaan of met vrienden een festival bezoeken. Kos wordt dus gebruikt om een geluksgevoel en een goede kwaliteit van het leven uit te drukken. Noorse wafels en kos gaan dus hand in hand, want van zo’n knapperige wafel wordt iedereen natuurlijk gelukkig.

Het is altijd wafeltijd

Bij het ontbijt, lunch, diner of als tussendoortje: je verlekkeren aan een wafel kan in Noorwegen op ieder moment van de dag. De misschien wel bekendste hotspot om een wafel te proeven is Haralds Vaffel in Oslo. Opgericht door een Zweed die na eenmaal een Noorse wafel geproefd te hebben, hier zijn levenswerk van heeft gemaakt. Hier worden wafelspecialiteiten uit alle windstreken van Noorwegen geserveerd. Wat dacht je van een hotdog in een wafel, uit de stad Moss? Of probeer een wafel die typerend is voor het noorden van het land: met ei en kaviaar of met kruipbramen. De variant met jam en brunost vindt zijn oorsprong in de zuidelijk gelegen regio Telemark.

Recept voor Noorse wafels

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 35 g suiker
  • 5 g vanillesuiker
  • 200 g tarwebloem
  • 3,5 g zout (ca. 1/2 tl)
  • 2 g kardemom (ca. 1/2 tl)
  • 2 g bakpoeder (ca. 1/2 tl)
  • 500 ml volle melk
  • 75 g gesmolten boter

Mogelijke toppings

  • (Aardbeien)jam
  • Zure room / crème fraîche
  • Roomijs
  • Vers fruit (aardbeien, banaan, blauwe bessen etc.)
  • Wil je all the way Noors gaan? Vraag dan eens of de lokale kaasboer Brunost heeft en serveer dit bij de wafels.

Aan de slag:

Klop de eieren en de suiker luchtig in een kom. Neem een andere kom en zeef daarin de tarwebloem en meng dit met het zout, kardemom en bakpoeder. Smelt de boter en roer deze samen met de melk door het bloemmengsel. Vouw het beslag met een spatel door het eiermengsel, zodat er een glad beslag ontstaat. Zet het beslag 20 minuten weg. Vet het wafelijzer in met wat boter. Laat het ijzer op temperatuur komen en giet een soeplepel beslag in het ijzer. Bak in ongeveer 2,5 minuten de wafel goudbruin. Leg de wafels die klaar zijn op een bord en bedek ze met een theedoek, zo blijven ze zacht. Serveer met de toppings die jij lekker vindt, zoals aardbeienjam en zure room.

Bronvermelding: Ta Kaka geschreven door: Åse Kongsvik, Kari Støfringsdal en Heidi Brunstad-Øyehaug

Wafel wist je datjes

Op veel werkplekken is het inmiddels traditie dat op vrijdag als tussendoortje de Fredagsvaffel (vrijdagswafel) wordt geserveerd.

Een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak, helpen op scholen en sportevenementen van kinderen; vrijwilligerswerk wordt in Noorwegen vrolijk afgesloten met de Dugnadsvaffel (vrijwilligerswafel).

Er een echt feest van maken als je wafels wilt trakteren, doe je door een kakevaffel te maken. Een cake van wafels met laagjes vanilleroom ertussen. Mmm!

Wil je de hotdog wafel uit de provincie Østfold in het Noors bestellen? Vraag dan naar Pølse i vaffel.

Het lunchpakketje van Noren ziet er vaak vrijwel hetzelfde uit als in Nederland, een eenvoudige boterham. De Noren hebben het goede idee om het af en toe eens af te wisselen door een Matpakkevaffel, een lunchpakket-wafel!

Ervaar de ultieme kos en maak een Bålvaffel, een wafel die je gezellig met elkaar boven een kampvuur bakt.

Proef een wafel tijdens jouw reis door Noorwegen