Klassieke zeereizen Noorwegen

Ontdek de Noorse kust op een unieke manier.

Ontdek de verschillende routes van de klassieke zeereis

De klassieke Hurtigruten zeereis brengt je van het zuiden van Noorwegen naar het noorden en terug. Het traject Bergen – Kirkenes – Bergen wordt wel eens ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Terecht, want de steeds veranderende landschappen van de Noorse kust doen je telkens weer naar adem happen: pittoreske vissersdorpjes, besneeuwde bergtoppen, diepblauwe fjorden,… De Noorse kust heeft het allemaal. Wil je meer weten over de klassieke zeereis? Op deze pagina leer je alles over de verschillende reisperiodes, de mogelijke excursies en de pakketreizen. 

De 12-daagse rondreis Bergen - Kirkenes - Bergen

Ontdek de complete klassieke zeereis

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. De route hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meest geliefde reisroutes ter wereld. Je legt om en nabij de 2500 zeemijlen af en beleeft heel bewust het aanmeren in de 34 havens. Tijdens de zuidwaartse route ga je namelijk overdag naar de havens waar je tijdens het noordwaartse traject waarschijnlijk lag te slapen. Zo openbaart de fjordenkust haar volle charme, ongeacht het seizoen waarin je reist.

"Bergen-Kirkenes-Bergen hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meest geliefde reisroutes ter wereld"

de Lofoten in de winter

7 dagen: Bergen – Kirkenes

Op de noordelijke route van Bergen naar Kirkenes gaat het schip richting de poolcirkel en verder noordwaarts. De natuur toont een afwisseling van het groene zuiden naar de meer noordelijk gelegen arctische regio’s met de typische flora. Je vaart langs schilderachtige steden zoals Ålesund en Trondheim en maakt kennis met spectaculaire fjorden. Men noemt dit ook de halve zeereis, waarbij je langs de Noorse kust in noordelijke richting vaart.

6 dagen: Kirkenes – Bergen

Op de zuidelijke koers van Kirkenes naar Bergen onderneem je zes dagen lang een fascinerend programma op een van de mooiste natuurtonelen ter wereld. Je komt op de geliefde eilanden van de Vesterålen en de Lofoten en vaart door diverse fjorden.

Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk wil zien.

7 iconische Hurtigrutenschepen varen de klassieke route langsheen de Noorse kust. Tijdens de volledige route van Bergen naar Kirkenes en terug naar Bergen stoppen deze schepen noordwaarts in 34 havens en zuidwaarts in 33 verschillende havens.

Het vaarschema op het noordwaartse traject is verschillend van dat van het zuidwaartse traject. Dit maakt deze 12-daagse reis de meest complete van de klassieke Hurtigruten reizen.

Winter – Lente

Vanaf december geniet je volop van de winter. De dagen zijn kort, de landschappen wit en wie weet spot je wel het magische noorderlicht.

Je beleeft de “most wonderful time of the year” in een heel unieke setting. Tijdens de maanden januari, februari en maart worden de dagen langer en blijf je volop van de winter genieten.

In de loop van de maand april komt de lente stilletjes aan piepen. De nachten zijn nu zo kort, dat je vanaf midden april het noorderlicht niet meer kan zien. De midzomernachten zijn in aantocht.

Zomer – Herfst

Tijdens de meimaand ontluikt de lente verder. De dagen worden langer en het wordt niet meer helemaal donker in het uiterste noorden. Het midzomerseizoen is in volle gang tijdens juni en de eerste helft van juli. Vanaf eind juli zakt de zon weer onder de horizon en worden de dagen korter.

Vanaf eind augustus zijn de nachten lang genoeg om het magische noorderlicht opnieuw te kunnen spotten. De herfst doet haar intrede en tijdens de maanden september en oktober kleurt het landschap rood, geel, … In november is de cirkel rond en doet de winter opnieuw haar intrede.

Hoe ziet jouw kajuit eruit?

Aan boord van het schip zijn er verschillende kajuittypes. De kajuiten verschillen niet veel in grootte en comfort. Het is voornamelijk de ligging die verschillend is en de prijs bepaalt. De verschillende mogelijkheden zijn:

  • Polar Inside kajuit: dit is een binnenkajuit, die op verschillende dekken gelegen is. Er zijn aparte bedden of een dubbel bed (dit is afhankelijk van het schip, voorkeur op te geven bij aanvraag).
  • Polar Outside kajuit: dit is een buitenkajuit, op een laag- of tussendek. Sommige kajuiten beschikken over een patrijspoort, met ofwel belemmerd of geen uitzicht. Er zijn aparte bedden of een dubbel bed (dit is afhankelijk van het schip, voorkeur op te geven bij aanvraag) . Sommige kajuiten zijn voor maximum  3/4 personen.
  • Arctic Superior kajuit: dit is een buitenkajuit, op een promenadedek of hoog dek. Er zijn aparte bedden of een dubbel bed (dit is afhankelijk van het schip, voorkeur op te geven bij aanvraag).
  • Suites en minisuites: er zijn verschillende afmetingen en ligging, afhankelijk van schip.

Welke formule kies jij

Er zijn verschillende formules mogelijk aan boord van het schip:

  • Basic: dit is volpension met een keuze tussen Polar inside, Polar outside of Arctic superior kajuit.
  • Select: dit is volpension, met gratis wifi, thee en koffie. Er is een meer specifieke keuze van kajuitcategorie mogelijk. Het kajuitnummer kan mits betaling bij boeking vastgelegd worden (gratis op BKB).
  • Platinum: dit is hetzelfde als de Select Formule, met enkele bijkomende voordelen zoals een selectie aan dranken bij de maaltijden, versnelde check-in, luchthaventransfers en 1 of 2 (afhankelijk van het traject) inbegrepen excursie.

Ontdek onze zeereizen met Hurtigruten

Zuid-Noorwegen Winter 12 dagen

Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2025

Geniet van de schitterende kustlijn van Noorwegen tijdens je reis van Bergen naar Kirkenes en weer terug. De prachtige natuur trekt aan je voorbij terwijl je op het panoramadek zit of ontdek één van de havens tijdens een stop. Met als hoogtepunt de kans op het spotten van het bijzondere noorderlicht. Blijf ook zeker alert voor het spotten van wildleven.

Zuid-Noorwegen Lente 12 dagen

Lentereis onder de middernachtzon 2025, met Hurtigruten van Bergen tot Kirkenes en terug tot Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. Dit in combinatie met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 12 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug brengt je langs de unieke natuur en cultuur van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 11 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Trondheim

Tijdens deze 11-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes en terug tot Trondheim, dwars door de natuur en langs de culturele hoogtepunten van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 7 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes

Tijdens deze 7-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes, langs de culturele hoogtepunten en dwars door de imposante natuur.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 6 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Kirkenes-Bergen

Tijdens deze 6-daagse reis brengt Hurtigruten je van Kirkenes naar Bergen, langs de culturele hoogtepunten en dwars door de imposante natuur.

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen

Noordkaap Express Oslo – Bergen met Hurtigruten 2023-2024

Beleef de adembenemende schoonheid van de Noorse kust en vaar mee aan boord van de Noordkaap Express van het meest zuidelijke punt bij Lindesnes tot aan het meest noordelijke punt bij de Noordkaap. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen

Noordkaap Express Bergen – Oslo met Hurtigruten 2023-2024

Vaar mee met de Noordkaap Express langs de Noorse kust, één van de langste kustlijnen ter wereld, van Bergen naar de Noordkaap en via de zuidkust naar de hoofdstad Oslo. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste

Op de hoogte blijven?

Ontvang het laatste nieuws, bergen inspiratie en
ontdek als eerste onze aanbiedingen in jouw mailbox