Winteractiviteiten in IJsland

12 tips om winters IJsland te ontdekken

Ontdek een wereld van avontuur en adembenemende schoonheid op een reis door de wonderen die IJsland in de winter te bieden heeft. Spannende sneeuwavonturen, ontspannende geothermische baden, of de kans om het noorderlicht te aanschouwen; een reis naar IJsland wordt nóg specialer met deze tips.

Tips van onze IJslandspecialisten

1.    Kijk naar een geiser in actie

Het woord “geiser” komt van het IJslandse “geysir”. Dit is dé plek in Europa om dit natuurwonder te aanschouwen. De geiser Strokkur knalt warm water tot 20 meter de lucht in!

2.    Wandel in of op een gletsjer

Altijd al eens in een gletsjer willen wandelen? Bezoek dan zeker een van de ijsgrotten die zich elk jaar tussen de gletsjers vormen. Tijdens de wandeling onder begeleiding van een gids kom je in een fascinerende blauwe wereld van puur ijs terecht. De ijsgrotten onder de Vatnajökullgletsjer zijn de bekendste. Ook óp de gletsjers kan je wandelen. Trek je stijgijzers aan en volg de gids op een unieke tocht door een indrukwekkende ijsmassa.

3.    Daal af in de lavatunnel

Op slechts een half uur van Reykjavik ligt een echt natuurwonder: de lavatunnel van Raufarhólshellir. Waar je in een ijsgrot ondergronds kennismaakt met een wereld van ijs, kom je in de lavatunnel de kracht van vuur tegen. Je wandelt er op hetzelfde pad als dat van de lava duizenden jaren geleden. In de winter is de tunnel nog adembenemender door de ijssculpturen die zich rond de ingang vormen.

4.    Ga op zoek naar het noorderlicht

In IJsland heb je in de winter hele goede kansen om het noorderlicht te zien. Je moet weliswaar wat geluk hebben, het noorderlicht laat zich immers alleen onder bepaalde omstandigheden zien. De spanning en de zoektocht zijn deel van de hele IJslandbeleving!

5.    Zoek je favoriete waterval

IJsland staat bekend om zijn indrukwekkende watervallen. Ze bestaan in allerlei vormen: van groot en uitgesproken tot idyllisch en verborgen. In de winter beginnen ze te bevriezen en zijn ze nog adembenemender.

6.    Groet de IJslandse paarden

IJsland telt zo’n 80 000 paarden die ook in de winter buiten grazen. Het IJslandse paard, toepasselijk “de IJslander” genoemd, is door z’n isolement het zuiverste ras ter wereld. Paarden die IJsland verlaten, worden nooit meer terug gehaald uit angst voor virussen. Ze hebben bovendien een aangeboren eigenschap om te “tölten”. Dat betekent dat ze hun vier benen los van elkaar kunnen coördineren.

7.    Wandel op een zwart strand

In IJsland zijn sommige stranden zwart als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen. Het strand van Vik en de Skeiðarársandur spoelvlakte zijn daar een mooi voorbeeld van. Ga zeker ook naar Dyrhólaey, het meest zuidelijke puntje van IJsland. Vanaf de vuurtoren bovenop de klif heb je er een mooi uitzicht over de zwarte vlakte.

8.    Bezoek het gletsjermeer

Het Jökulsárlón gletsjermeer is een van de grootse natuurwonderen van IJsland. Verspreid over het meer drijven kleine en grote ijsblokken in het water. Ook hier is het strand zwart, en bovendien bezaaid met ijsblokken. De ijsblokken lijken net diamanten waardoor het strand de naam Diamond Beach kreeg. In onze routeboeken verklappen we ook de minder bekende ijsmeren.

9.    Baad in een natuurlijke warmwaterbron

In IJsland is het grondwater warm. Verspreid over het land liggen zo’n 170 geothermische baden. Je onderdompelen in het hete water is nog net iets magischer in een winterse setting. Baad bijvoorbeeld in de vallei van Reykjadalur of zwem in het oudste zwembad van IJsland in Seljavellir. Hou je van uitgebreide wellness? Ga dan naar een spa zoals de Blue Lagoon of Fontana, waar je in alle luxe heerlijk kan ontspannen.

10.     Spot orka’s

In de baai van Grundarfjörður op het westelijke schiereiland Snæfellsnes doen orka’s zich tijdens de wintermaanden te goed aan grote scholen haring. Het ideale moment voor een orka safari!

11.    Reykjavik: eet culinair of probeer een pylsur

De meest noordelijke hoofdstad ter wereld is best hip. Het is een mix van gezellige straatjes met leuke winkels en koffiebars. De lokale keuken is verrassend lekker: vers gevangen vis en lam staan steevast op het menu. Of probeer zoals Bill Clinton een pylsur, een IJslandse hotdog. Ook voor vegetariërs zijn er heerlijke alternatieven. Fijnproevers kunnen terecht in het enige sterrenrestaurant van IJsland: Dill.

12.    Geniet van de rust!

IJsland is wel drie keer zo groot als Nederland, maar het aantal inwoners van het land is ongeveer gelijk aan het aantal inwoners van de stad Utrecht. De natuur is hier nog heer en meester. In de indrukwekkende landschappen voel je je soms alleen ter wereld, iets wat nog maar weinig voorkomt. Hier geniet je van rust en ruimte op de meest adembenemende plekken.

Bekijk ons aanbod

IJsland Winter 7 dagen

Het noorderlicht in stijl

Een Nederlandstalige Nordic groepsreis langs de volledige zuidkust van IJsland. Ga op pad met Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse, en overnacht in de beste hotels per regio.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Deluxe

Een 8-daagse luxe ontdekkingstocht langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland met een 4x4 huurauto. Speciaal samengesteld voor wie geen compromissen wil sluiten.

IJsland Winter 6 dagen

Tussen stad en kaap

Een 6-daagse ontdekkingsreis met 4x4 huurauto voor wie over weinig tijd beschikt. Ideaal voor degene de reiziger die meer wil beleven en doen dan een citytrip.

IJsland Winter 9 dagen

In de ban van het noorderlicht

Een 9-daagse individuele rondreis met 4x4 huurauto langs de hoogtepunten van West- en Zuid-IJsland. In grote lijnen volg je de Atlantische kustlijn van het Snæfellsnes schiereiland tot het Jökulsárlón ijsmeer.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid- en West-IJsland vanuit huisjes

Tijdens deze reis rijd je met een 4x4 huurauto langs het ongerepte ruige westen en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust. Je verkent beide regio’s vanuit twee moderne, volledig uitgeruste vakantiehuisjes.

IJsland Winter 5 dagen

Reykjavík fly & discover – winter

Een 5-daagse citybreak vanuit een centraal gelegen hotel in Reykjavík. Dagelijks maak je een begeleide busexcursie en ontdek je alle mooie locaties op dagafstand van de stad.

IJsland Winter 6 dagen

Nieuwjaar op IJsland

Een 6-daagse citybreak speciaal samengesteld voor de periode 'oud en nieuw' op basis van twee centraal gelegen hotels in Reykjavík. Je kiest zelf het hotel en de formule die het meest geschikt is. De wijde omgeving ontdekken met een huurauto of liever met begeleide busexcursies?

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Volledig

Een 8-daagse 4x4-tocht langs één van 's werelds meest intrigerende en boeiendste kustlijnen: Zuid-IJsland. Je bezoekt de hoogtepunten en andere verrassende locaties; je hebt voldoende tijd om al dit moois te ontdekken. Voeg eventueel extra activiteiten toe, zoals een wandeling op een gletsjer, bezoek aan een ijsgrot of relaxen in een heetwaterbad als de Blue Lagoon.

IJsland Winter 5 dagen

Tussen kerst & nieuw op IJsland

Een 5-daagse citybreak speciaal samengesteld voor de periode tussen kerst & oud en nieuw. Bij deze reis kan je kiezen uit twee centraal gelegen hotels in Reykjavík. Daarbij maak je een keuze over de formule waarop je wenst te reizen. De wijde omgeving ontdekken met een huurauto of liever met begeleide busexcursies? Jij bepaalt wat het meest geschikt is.

IJsland Winter 7 dagen

Winterbreak IJsland voorjaarsvakantie

Een 7-daagse veelzijdige ontdekkingsreis op Zuid-IJsland met 4x4 huurwagen tijdens de voorjaarsvakantie.

IJsland Winter 6 dagen

Authentiek IJsland

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

IJsland Winter 5 dagen

Yoga retreat: herbronnen op IJsland

Kom volledig tot jezelf tijdens deze yoga retreat in het prachtige IJsland, waar je volledig ondergedompeld wordt in sereniteit en rust